Björk - šamanka z Islandu posúva hudobné hranice

Éterická hudba islandskej speváčky Björk ako by prúdila priamo z vnútra tajomné a mystické krajiny, odkiaľ pochádza. Na hraniciach medzi vážnou hudbou, rockom a elektronikou sa z nej sype krehká drť harfy, sláčikov aj konkrétnych zvukov. Nie je ľahké ju počúvať. V sobotu 21. novembra oslavuje Björk päťdesiat rokov.

21.11.2015 11:55
Björk Foto:
Na posledný album Björk s názvom Vulnicura fanúšikovia čakali štyri roky.
debata

„Začnem snívať, a zrazu je z toho hudba,“ hovorí speváčka. Aj keď je drobná ako odrastené dieťa, skrýva v sebe obdivuhodnú energiu. Jej hlas sa chveje, lieta, násobí sa, tryská ako vulkán. Ohromuje závratnými výškami v pôsobivo klenutých melódiách. Krehké melódie sa prepletajú s ťažkými vesmírnymi tónmi. A každá jej nová doska je udalosťou.

Homogenic, Vespertine, medulla, Volta, Biophilia a Vulnicura. Samotné názvy albumov pôsobia tajomne. Na tom poslednom z tohto roka, Vulnicura, sa komorná vážna hudba neustále zráža s tanečnými a elektronickými základmi. Skladby rozprávajú o rôznych fázach rozchodu s partnerom a končia jej veľkou emancipáciou.

Neskrotnosť spolu s túžbou provokovať, odkrývať a spoznávať nové veci sprevádza Björk Gudmundsdóttirovú po celý život. Narodila sa 21. novembra 1965 v Reykjavíku do rodiny islandských hippies. Jej matka sa s otcom rozviedla, keď mala Björk len dva roky: „Matka maľovala na strop mraky a miesto varenia niekedy pobehovala nahá po dome. Vyrástla som aj bez televízie, pretože pre matku bola niečo ako Antikrist.“

Od piatich rokov hrala na klavír, flautu a spievala. Sólová platňa s islandskými piesňami z nej v jedenástich urobila popovú hviezdičku: „Bola som slávna, ale na tú dosku som napísala iba jednu pesničku. Trpela som hrozným pocitom viny.“

Neskôr začala „divočiť“ v punkových kapelách, v roku 1986 vybehla na pódium v ​​krátkom tričku v siedmom mesiaci tehotenstva a vykrikovala Like a Virgin. So synom Sindrim sa v júni toho roku narodila aj kapela Sugarcubes.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Päťdesiat #Björk #Biophilia