Od hrania v metre sa prepracoval až na výslnie

Keď mal 19 rokov, zbalil si veci a za šesťdesiat libier si kúpil letenku do Paríža. Na lístok na autobus na letisko mu už nezostalo - musel uprosiť šoféra. V Paríži Benjamin Clementine dva roky hrával v metre napríklad piesne Boba Marleyho, až kým sa mu nepodarilo dostať sa k hraniu v kluboch. Najskôr prespával na ulici, neskôr v preplnenej hostelovej izbe.

22.11.2015 18:40
Britain Mercury Music Prize Benjamin Clementine Foto: ,
Aktuálnym držiteľom Mercury Prize je Benjamin Clementine.
debata

Míľnikom v jeho kariére bolo účinkovanie v sledovanej televíznej šou Later … with Jolls Holland, kde bosý za klavírom odspieval svoju pieseň Cornerstone v októbri 2013. Nasledoval podpis zmluvy s vydavateľstvom EMI, kde mu v januári vyšiel debutový album. Ten teraz získal prestížnu Mercury Prize.

Pri preberaní ceny dojatý Clementine pozval na pódium všetkých ostatných nominovaných a Mercury Prize venoval obetiam teroristického útoku v Paríži.

„Keď vystupuje bez ozdôbok, melódie sa mu rinú spod prstov, necháva ich vyletieť zo svojho srdca, na jeho hlas je ťažké zabudnúť,“ napísal v recenzii na jeho album denník Guardian, ktorý mu však vyčítal napríklad „presladené“ sláčikové aranžmány v niektorých piesňach. Dodajme, že album At Least for Now je silnou nahrávkou s „chytľavými“ ale neotrepanými piesňami. Album je fúziou viacerých žánrov a Clementinov prejav prirovnávajú kritici napríklad k prejavu Antonyho Hegartyho ale tiež Niny Simone.

Keď sa ho dnes zas a znova pýtajú na jeho zaujímavý životný príbeh, nudí ho to a frustruje. „Chcem hovoriť o svojich piesňach. Niekedy mám pocit, že môj príbeh zatieňuje moju hudbu,“ povedal denníku Guardian. Dvadsaťšesťročný muzikant samouk tvrdí, že to, čo robí jeho hudbu tým, čím je, sú texty. „Vždy sa to začína tým, že mám potrebu niečo povedať. Keď mi dôjdu veci, ktoré by som mohol povedať, skončím.“ Favoritom na zisk tohtoročnej Mercury Prize bol dokonca ešte pred vyhlásením nominácií Jamie XX. BBC pripomína, že ak by cenu získal, stal by sa prvým hudobníkom, ktorý ju dostal s albumom svojej kapely (The xx) a tiež so sólovou platňou. Týždeň pred vyhlásením výsledkov sa však šance Jamieho XX a Benjamina Clementina vyrovnali.

Mercury Prize vznikla v roku 1992 a britské médiá o nej píšu aj ako o ekvivalente knižnej Booker Prize. Medzi nominovaných sa okrem zvučnejších mien často dostanú aj debutové nahrávky a nezriedka aj zvíťazia. Víťaz ceny získava okrem renomé, ktoré zvyčajne výrazne zvýši záujem o album, aj finančnú prémiu vo výške 20-tisíc libier (asi 28 500 eur).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #Benjamin Clementine #At Least for Now