Žbirka, Kirschner aj Koller udelia lekciu Ursiny

Uplynulo dvadsať rokov, odkedy zomrel Dežo Ursiny, no jeho hudba je stále aktuálna a živá, čoho dôkazom je aj koncert Big Beat de Luxe.

26.11.2015 12:20
kirschner Foto: ,
Jana Kirschner na koncerte Big Beat de Luxe zaspieva aj svoju obľúbenú skladbu Svitá z muzikálu Neberte nám princeznú, ku ktorému Dežo Ursiny zložil hudbu.
debata

Umelci ako Miroslav Žbirka, Jana Kirschner, Peter Lipa, Buty, David Koller, Katarzia a Talent Transport udelia vo štvrtok 26. novembra v Starej tržnici lekciu Ursiny. „Vedel úžasne prepojiť intelektuálne posolstvo textu s melódiou do jedného uceleného poetického rytmu. Bol naozaj výnimočný,“ hovorí o Dežovi Ursinym za organizátorov Jana Vachová.

Výzva s rešpektom

Po minuloročnom úspechu projektu Big Beat de Luxe, kde sa predstavili legendy domácej bigbítovej scény: Collegium Musicum, Blue Effect, Radim Hladík, Vladimír Mišík, Pavol Hammel, Jozef Skrzek a Marián Varga, organizátori usporiadali ďalší ročník. Tentoraz so zameraním na rôznorodú tvorbu Deža Ursinyho, ktorého hudba patrí k vzácnym úkazom slovenskej hudobnej scény. „Umelecká  tvorba Deža Ursinyho je súčasťou našej kultúrnej identity a dáva jej európske rozmery. Bol jedným zo zakladateľov slovenskej rockovej a artrockovej hudby a zanechal v nej svoj nezmazateľný a originálny rukopis,“ hovorí organizátorka, ktorá sa teší, že umelci prijali ponuku popasovať sa s jeho hudbou veľmi pozitívne, hoci s pocitom výzvy.

„Možnosť naštudovať a zahrať jeho piesne je skvelá a zároveň veľmi ťažká úloha… Človek sa hlbšie ponorí do jeho kompozícií a pochopí, aké ťažké je jeho hudbu interpretovať,“ vysvetľuje basgitarista Martin Gašpar, ktorý je súčasťou sprievodnej kapely spolu s Igorom Ajdžim Szabom (bicie), Martinom Wittgruberom (klávesy), Štefanom Lengyelom (gitara), Martinom Zajkom (gitara) a Ondřejom Konrádom (harmonika). Hudobný program doplnia archívne snímky.

Umelci si vyberali z Ursinyho tvorby tri skladby. „Pre mnohých pôsobia niektoré Dežove skladby komplikovane, no treba ich len otvoriť a trpezlivo počúvať a človek v nich nájde originalitu a krásu, ktorá ani dnes nemá konkurenciu,“ vraví Jana Kirschner. Zaspieva pesničku Pod hladinou – je pre ňu veľkou výzvou, ale tiež Svitá a Všetko je vo vajci. Miroslav Žbirka lovil vo svojom repertoári, kde má aj Ursinyho kúsky, a po tridsiatich štyroch rokoch od uvedenia muzikálu Neberte nám princeznú (1981) zaznie naživo vôbec po prvý raz pesnička Dvaja.

Zasiahne aj po rokoch

David Koller sa k Ursinymu dostal až neskôr, hoci ako chlapec počúval Collegium Musicum či Prúdy. Vybrať skladby mu pomohol klavirista a skladateľ Michal Nejtek. Pripravil mu výber dvadsiatich pesničiek a z nich Koller zaspieva Hádanku, Lúku a Modrý vrch. „Mám pocit, rovnako ako pri väčšine jeho skladieb, že sú nadčasové, ale že sa s nimi dá aj ďalej pracovať,“ hovorí Koller, ktorý požiadal autora textov Ivana Štrpku o povolenie pretextovať skladby do češtiny.

S Ursinyho tvorbou sa zoznámila len pred dvomi rokmi mladá hudobníčka Katarzia. Interpretácia cudzích textov bude pre ňu novou skúsenosťou. „Doteraz som, okrem jedného výnimočného koncertu zásadne nespievala cudzie veci. Preto som sa tešila, že si to teraz skúsim. Interpretáciou cudzej pesničky sa dostávam do hlavy inému človeku. Je to zaujímavé,“ hovorí pesničkárka.

K dispozícii sú posledné vstupenky a organizátori predpokladajú, že sa im podarí kapacitu Starej tržnice vypredať. Záznam koncertu Big Beat de Luxe: lekcia Ursiny odvysiela RTVS večer 1. januára na Dvojke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Dežo Ursiny #Big Beat De Luxe