Bláznivým večierkom oslávili priateľstvo

Bez ladu a skladu sú na scéne už tridsať rokov, a hoci svoj posledný štúdiový album Xmetov vydali v roku 1995, stále si držia status vyhľadávanej koncertnej kapely.

28.11.2015 09:00
IMG 1570 Foto:
Bez ladu a skladu s Parou sú strhujúcou zostavou.
debata

Na svojom aktuálnom turné sa spojili so spriatelenou skupinou Para, ktorá je na scéne už okrúhlych dvadsať rokov. Vznikla tak harmonická a veľmi spontánna fúzia. Kombinácia ich najznámejších pesničiek, priateľstva a muzikantskej živelnosti pôsobí na publikum extaticky.

Keď hostí Záhrada

Po všetkých negatívnych správach, ktoré z kultúrneho prostredia v Banskej Bystrici v posledných mesiacoch putovali, bol pohľad na štvrtkovú zaplnenú Záhradu – Centrum nezávislej kultúry povzbudzujúci. Je to priestor, ktorý je kultúrnou oázou a človeku ukáže lepšiu Bystricu. Koncert hlásil dávno vypredané a Banskobystričania striehli na príležitosť, či sa ešte nejaké vstupenky uvoľnia. Spojene Bez ladu a skladu s Parou sa postaralo o pestré vekové zloženie publika a už od prvej chvíle prevažoval pocit, že pôjde o podarený večierok v priateľskej a uvoľnenej atmosfére. Členovia kapiel sa bavili spolu s ľuďmi na pódiu aj mimo neho.

Na toto turné si pripravili overený repertoár. Všetko odštartovala rana istoty od Bez ladu a skladu, pesnička Udavač. Svet bol na chvíľu naozaj plný pohody, keď došlo aj na Mäkkýše a slová z ďalšej piesne: "Poďme si užiť trocha vzruchu / pokiaľ to nie je všetko v suchu./ Konajme rýchlo, pokiaľ sa každý / nedopustíme samovraždy,“ podporili víziu spraviť zo štvrtkového večera bezstarostný víkend. Nálada tomu rozhodne zodpovedala a ak by niekto pochyboval, zlomili ho Parné valce, ktoré premenili publikum na skákajúcu pobláznenú masu.

Počas celého večera sa na pódiu miešali členovia kapiel. Dá sa povedať, že v tomto smere všetko fungovalo na "pankáčskom“ systéme, ktorý robil hudobníkom očividne radosť. Obe kapely viackrát opakovali, že ich teší spoločné turné a podobné pocity s nimi pravdepodobne zdieľali aj návštevníci ich koncertov po celom Slovensku.

Žúr sa nekončí

O desať rokov mladšia Para priniesla svoje najznámejšie hity ako Zatancuj, Ako najlepšie viem, Abstinent či pomalá Prví poslední, kde dostalo veľký priestor aj publikum, ktoré niekoľko minút oduševnene spievalo slučku osamote. Prišlo však aj na pesničky z ich posledného štúdiového albumu Menšina (2012). Spolu S Michalom Kaščákom odspievali aj rovnomennú skladbu, ktorú venovali Banskobystričanom ako vyjadrenie podpory. "Nie ste v tom sami,“ povedal Matuš Valo a jeho slová sa dočkali veľkého potlesku.

Do programu Pary veľmi prirodzene zapadla aj novinka Zostáva brutálnou, ktorú vypustili do sveta tesne pred začiatkom turné a bola predzvesťou ich výberového albumu Zostáva brutálna 1995–2015. CD s devätnástimi pesničkami mapuje dvadsaťročnú existenciu Pary. Album má byť poďakovaním fanúšikom za ich priazeň a do života ho oficiálne uvedú krstom už dnes na záverečnom koncerte turné v bratislavskej Starej tržnici. Podľa očakávaní je koncert už vypredaný a šťastlivci, ktorým sa podarilo si zabezpečiť lístky, sa môžu tešiť na veselý žúr.

Po skončení spoločného turné sa skupina Bez ladu a skladu predstaví opäť v domácom Trenčíne, kde 11. decembra odohrá koncert v Klube Lúč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Para #Bez ladu a skladu