Na koncert Müllera prišiel nečakaný hosť. Ivan Tásler

Bratislavský koncert Richarda Müllera mal prekvapivého hosťa. S hudobníkom, ktorý sa na koncertné turné vybral po štyroch rokoch, si zaspieval Ivan Tásler.

15.10.2009 02:11 , aktualizované: 15:39
Richard Müller, Bratislava Foto:
Richard Müller a jeho prvý koncert slovenskej časti turné - v Bratislave.
debata (3)

Svetlá v hale zhasínajú, publikum buráca: Rišo, Rišo. A Richard Müller zatiaľ v zákulisí s členmi kapely a vokalistkami vytvára kruh, chytia sa za ruky a absolvujú predkoncertný rituál. Je osem hodín a koncert, ktorému predchádzalo vystúpenie skupiny Mukatado, sa môže začať. Plesovým maršom. „Áno, toto je Bratislava. Jediná, jedna! Dobrý večer,“ pozdravil sa spevák s burácajúcim publikom. Nasledoval hit za hitom – Nina Ricci, Tajné milovanie, Srdce jako kníže Rohan či skladba V tom istom meste, ktorú podľa vlastných slov na koncertoch predtým nehrával.

Na začiatku česko-slovenského koncertného turné v Brne pôsobil Müller v úvode koncertu neisto a netriafal sa do hudby. Občas ho musela podržať kapela alebo vokalistky. V stredu v Bratislave to bolo inak, podržať ho už nebolo treba. Spevák bol po šestici českých koncertov v skvelej forme hneď od začiatku a pôsobil sebavedomejšie. Pomáhalo mu v tom aj publikum, ktoré celé piesne spievalo s ním. Alebo samo, hoci aj od začiatku až do konca. Tak ako v prípade piesne Spočítaj ma, ktorú diváci odspievali len v sprievode akustickej gitary Petra „Markusa“ Markuljaka. „To bol nášup, nezabudnuteľný nášup,“ chválil divákov Müller.

Po duete s Luciou Šoralovou Stín stíha stín, ktorý uzavrel prvú hodinu koncertu, hlas z reproduktoru oznamuje: Dámy a páni, nasleduje dvadsaťminútová prestávka. Na pódiu to stíchne a v dave zašumí: Slovenskooo.

Druhú časť koncertu otvárajú pesničky Nočná optika, Nebude to ľahké a Milovanie v daždi. Nasleduje Tlaková níž. Zelený laser sa zavŕtava do publika, to nadšene tlieska Richardovi Müllerovi a jeho kapele a netuší, že o chvíľu sa dočká naozaj nečakaného hosťa. Počas skladby totiž na pódium prichádza frontman skupiny IMT Smile Ivan Tásler. A spieva refrén: „Je tlaková níž / a vtedy prudko klesá / hladina hlava, tlak. / Je tlaková níž / Z postele nepohnem sa / nechaj ma tak.“ A Müller mu kontruje: „PadámPadámPadám / Tým pádom mám ťa rád…“ Obaja hudobníci pred rokmi úzko spolupracovali, o čom svedčilo aj niekoľko pesničiek, ktoré počas večera zazneli. Potom sa ich vzťahy zhoršili a nekomunikovali spolu. Teraz slovami Ivana Táslera uzavreli „krehký mier“.

Dvojhodinový koncert, ktorý diváci od začiatku do konca odspievali spolu s Müllerom, speje po hitoch Cigaretka na dva ťahy, Nahý II či pesničke Po schodoch v netradičnej úprave ku koncu. Publikum si ešte vydupe dva prídavky. Basgitarista Braňo Valanský a gitarista Peter Markuljak hrajú v tesnej blízkosti oproti sebe a spoločne tancujú zvláštne tango. Pasienkami znie Prečo sa máme rozísť. Hudobníci sa lúčia s publikom. A davom, ktorý vychádza z vypredanej haly na Pasienkoch, sa namiesto pokriku „Rišo, Rišo“ kde tu ozýva: „Slovenskoooo, heja, heja, heja Slovenskoooo“.

Ďalšie koncerty Richarda Müllera

16. 10. – Levice / Mestská športová hala
17. 10. – Ružomberok / ŠH Koniareň
19. 10. – Poprad / Aréna
20. 10. – Bardejov / ŠH Mier
21. 10. – Košice / Hala Cassosport
24. 10. – Púchov / Športová hala
25. 10. – Nitra / Mestská hala Klokočina
26. 10. – Žilina / Garmin aréna
27. 10. – Banská Bystrica / Zimný štadión

Na bratislavskom koncerte Richarda Müllera...
Na bratislavskom koncerte Richarda Müllera...
+5Na bratislavskom koncerte Richarda Müllera...
3 debata chyba