John Lennon neriadená strela

Ikona 20. storočia, ktorá ovplyvnila vývoj hudby v šesťdesiatych rokoch, ale aj presvedčený pacifista a aktívny bojovník za ľudské práva a mier. Bol neriadenou strelou. Silou osobnosti a mocou strhnúť davy bol postrachom pre americkú vládu. John Lennon.

05.12.2015 09:03
Beatles, John Lennon Foto: ,
John Lennon.
debata (1)

Odpoveď na otázku, aký by bol život Johna Lennona dnes, keby ho 8. decembra pred 35 rokmi nezastrelil fanatický fanúšik Mark David Chapman, zostáva len v medziach fantázie.

Spevácku kariéru začínal v kostolnom zbore v Liverpoole. Jeden z najlepších spevákov sveta svoj hlas nenávidel a producenta nahrávok Beatles Georgea Martina v štúdiu žiadal, aby ho niečím prekryl: „Nemôžeš to zaliať kečupom alebo niečím?“ Mimochodom, práve Martin o Lennonovi povedal, že bol mimoriadne nepraktickým človekom. Ešte predtým, ako začal hrať vo svojich dvadsiatich rokoch s Beatles, sa vyjadril, že by radšej spáchal samovraždu, akoby si mal nájsť bežné zamestnanie.

Vyrastal u svojej tety Mimi Smithovej. Jeho matka zostala s Johnom sama a nebola schopná sa o neho postarať. Hoci teta podporovala rozvíjanie jeho talentu, často mu hovorila: „Na gitare hráš veľmi dobre, John, ale to ťa neuživí.“ No v tom sa rozhodne mýlila. Až v dospelom veku hudobník zistil, že trpí dyslexiou. Bol obdivovateľom amerického speváka Binga Crosbyho a veľký raný hit Beatles Please Please Me bol sčasti inšpirovaný textom jeho pesničky.

Prvým hudobným nástrojom, na ktorom sa učil hrať, bola ústna harmonika. Práve s harmonikou sa spája aj incident, keď John Lennon jednu ukradol z malých hudobnín v Holandsku. O niekoľko rokov neskôr, keď bol už slávnym „chrobákom“, prišla do tohto obchodu malá skupina fanúšikov a odškodnili majiteľa za jeho dávnu stratu. John Lennon bol skvelý textár a spolu so skladateľským talentom Paula McCartneyho sa dokonale dopĺňali. Keď sa ho raz kamarát spýtal, ktorý zo svojich textov považuje za najlepší, odpovedal: „To je jednoduché… All You Need Is Love.“

Jeho úprimnosť ho neraz dostala do problémov. Legendárny je jeho výrok z roku 1966: „Teraz sme populárnejší ako Ježiš. Neviem, čo skončí skôr, či rokenrol, alebo kresťanstvo.“ Vyvolal vlnu protestov, fanúšikovia sa zbavovali platní Beatles aj spomienkových predmetov a Lennonovu schránku zaplavilo množstvo nenávistných listov. „Nikdy som nevidel Johna takého nervózneho,“ povedal Paul McCartney. Hudobník sa neskôr za svoje slová ospravedlnil aj Vatikánu.

Protivojnovým aktivistom sa Lennon stal v roku 1969 v USA, kde napísal skladbu Give Peace A Chance proti vojne vo Vietname. Vďaka mierovým aktivitám bol tŕňom v oku Nixonovej vlády, ktorá v roku 1972 začala podnikať kroky na vyhostenie Lennona z USA. FBI pod vedením J. Edgara Hoovera študovala Lennonove texty a analyzovala každé jeho vystúpenie v televízii. Hudobník však nemienil štáty opustiť ani napriek prenasledovaniu a až v roku 1975 sa mu podarilo získať zelenú kartu.

3× John Lennon

Počas turné sa zabával aj hraním hry Monopoly, ktorou bol vraj posadnutý.

Denne pil dvadsať až tridsať šálok kávy alebo čaju.

Ako jediný z Beatles sa nestal plnohodnotným vegetariánom. Vždy sa vrátil ku konzumácii mäsa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #John Lennon #výročie úmrtia #Imagine #All You Need Is Love