Filharmónia oslavuje. A jej orchester hrá

Možnosť vrátiť sa o šesťdesiat rokov dozadu a prežiť znovu večer, ktorý sa zapísal do histórie slovenskej kultúry, ponúka tento týždeň Slovenská filharmónia. Na tom istom mieste a s tým istým programom uvedie jej orchester slávnostné koncerty. Na počesť šiestich desiatok rokov, čo uplynuli od prvého vystúpenia filharmonického orchestra.

26.10.2009 07:00
Marian Lapšanský Foto:
Marian Lapšanský
debata

Filharmónia zahrá v utorok a v stredu v Historickej budove Slovenského národného divadla. Práve tu sa 27. októbra 1949 premiérovo predstavila. Pod taktovkou uznávaného dirigenta Ľudovíta Rajtera sa vtedy rozoznela suita Dolu Váhom od Moyzesa, ktorý inicioval vznik filharmónie, a Dvořákova Symfónia č. 8 G dur.

Program teraz doplní Koncert pre klavír a orchester č. 2 G dur Čajkovského. Sólový part odohrá klavirista Marian Lapšanský, ktorý je od roku 2004 generálnym riaditeľom Slovenskej filharmónie.

„Súčasťou histórie Slovenskej filharmónie bolo i obdobie, keď pri nej pôsobili aj sólisti. Bola to skupina interpretov, ktorí robili veľkú službu svojej inštitúcii. Som s touto inštitúciou spätý a so mnou aj jedna interpretačná generácia, ktorá tu sólisticky pôsobila v 80. rokoch, ako napríklad Toperczer, Hajóssyová či Klinda,“ vysvetlil Lapšanský s tým, že slávnostné koncerty si súčasne pripomenú tradíciu orchestra Slovenskej filharmónie, ale aj jej výnimočných sólistov.

debata chyba