Vidiek dáva aj smútku hudobnú radosť

"Radosť zo života, z hry, muzicírovania,“ hovorí líder skupiny Vidiek Ján Kuric o korení, ktoré nechýba na novom štúdiovom albume Vidiek s oblohou. Roky čakania sa oplatili. Nahrávka prináša šestnásť kúskov vyskladaných z noviniek, ale aj z už známych pesničiek a tiež spoluprác s kamarátmi hudobníkmi ako Puding pani Elvisovej či Michal Kaščák.

07.12.2015 09:01
Vidiek, Ján Kuric Foto: ,
Vidiek pohostil fanúšikov albumom Vidiek s oblohou plným spoluprác.
debata

Čas dozrievania

Album Vidiek s oblohou vznikal dlho. Možno už niektorí ani nedúfali. Pracovná vyťaženosť, kúsok lenivosti a iné vonkajšie okolnosti vplývali na čas dozrievania albumu. Za dvanásť rokov od ich poslednej štúdiovej nahrávky Nové časy (2003) sa stali zo štyridsiatnikov zrelí päťdesiatnici, čo možno ovplyvnilo texty s melancholickou náladou.

Zostala im však hudobná bezstarostnosť či inštrumentálna pestrosť pretavená do ľahkých, chytľavých melódii aj so zmyslom pre humor, charakteristickým pre kapelu, ktorá album nahrávala v kultúrnom dome v Rovinke, ale aj v hotelovej izbe. Vidiek s oblohou je plynulým pesničkovým tokom s gradáciou podobnou koncertným setlistom.

Nahrávka prináša Vidiek milujúci cigánsku hudbu s príznačným nadhľadom na život. Pocit, že všetko je presne tak, ako má byť, navodí hneď prvá skladba v rytme ska Sedím, Ležím aj s bluesovou harmonikou. Ľudovka s rockovým nádychom Načo pôjdem domov naznačuje, že kapela mala v úmysle nahrať album, ktorý poslucháča zabaví.

Našťastie však nezostalo len pri tom a album sa opiera o prepracované texty, čoho dôkazom sú pesničky Smútok, Čakám pri kríži či V narkóze. „V narkóze nič necítim. V narkóze sa lúčim. Bol si mi priateľ, ty môj svet, aj napriek tomu, čo o tebe som nevedel. V narkóze už je dobre,“ spieva Ján Kuric a je to typická „vidiekovská“ pesnička so srdcom na dlani. Svoj boj so smútkom opísali v rovnomennej pesničke s plačlivou melódiou, no ozdobenej akordeónom Richarda Kasáka a pozitívny odkaz nesie Smej sa.

Vidiek sa baví, aj s kamošmi

Veci okolo albumu sa vyvíjali postupne aj počet hostí sa nabaľoval, až sa zastavil na čísle 65. Katarína Knechtová a František Černý z Čechomoru prispeli na rozprávkovú Milá, detský spevácky zbor Kvapôčky sa postaral o vianočnú esenciu k piesni Vietor v hlave a rockovo dumá Pišta Vandal v Bohyni nepokoja.

Zásadný vplyv na aktuálny album mal festival Pohoda. Pred dvoma rokmi si na svoj koncert kapela pozvala množstvo hostí a zrodil sa nápad dať im priestor na albume. Ide o spolupráce v opačnom garde, ako by sme očakávali. Požičali si pesničku od Bez ladu a skladu a s Michalom Kaščákom spieva Kuric Rádioaktívneho udavača a na rovnakom princípe funguje aj spolupráca s Pudingom pani Elvisovej. Ich Gramatika dostala džezovejšiu podobu a tá jej pristane.

Na album sa však dostali aj staršie pesničky ako Výťahová pieseň od Ventilu RG a až v dvoch verziách Fajčenie škodí. Tej prvej nafúkla energiu Vištučanka a tanečného remixu sa dočkala od Bolla & Greinera. S touto verziou môže mať fanúšik Vidieka problém sa stotožniť. Ide však o poslednú, ľahko preskočiteľnú, pesničku na albume a celkový dojem z nahrávky rozhodne nerozladí, hoci vydržať ju počúvať do konca je výzva.

Na Vidiek s oblohou si netreba zvykať. Aj po rokoch si kapela drží svoju tvár a energiu. Dokáže zabávať poslucháča a aj silný pocit ako smútok má v ich podaní znesiteľnejšiu podobu. Po krátkom jesennom turné, ktoré absolvovali v októbri, ešte nezverejnili ďalšie termíny, no počuť Vidiek s oblohou naživo je udalosť, ktorá by fanúšikom v novom roku nemala ujsť.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Vidiek: Vidiek s oblohou, BrainZone, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #vidiek #Puding pani Elvisovej #Michal Kaščák #Vidiek s oblohou #Ján Kuric #V narkóze