Massive Attack predviedli útok na zmysly poslucháčov

Prepracovanú svetelnú šou, osvedčené hity aj nové skladby ponúkla v stredu britská kapela Massive Attack. Bristolských trip-hopových priekopníkov, ktorí sú na scéne už dvadsať rokov, si v Bratislave vychutnávala zaplnená Sibamac Aréna.

05.11.2009 08:12 , aktualizované: 14:56
Massive Attack Foto:
Koncert skupiny Massive Attack, ktorá sa do Bratislavy vrátila po troch rokoch, bol opäť výnimočným hudobným zážitkom.
debata

Vystúpenie otvorila skladba Bulletproof Love z nového štvorpesničkového EP Splitting The Atom, ktoré vyšlo v októbri „Ahoj, hello, good evening,“ pozdravil publikum Robert „3D“ Del Naja a dodal niečo v duchu, že so slovenským publikom sa kapela stretáva prvýkrát. Hoci skupina tu už pred tromi rokmi hrala. V Inchebe bol vtedy ich jediným nedostatkom zvuk. Tentoraz zase hrali menej hitov.

Úvod koncertu patril novým skladbám, ktoré by sa mali objaviť na pripravovanom albume na budúci rok. Massive Attack sprevádzala vokalistka Martina Topley-Bird, ktorá sa na pódiu striedala s charizmatickým reggae veteránom Andym Horacem a speváčkou Debborah Miller. Tá odspievala napríklad hity Safe From Harm či Unfinished Sympathy. Oba kúsky patrili k najvydarenejším skladbám večera a gradovali v hypnotickom finále. Počas neho sa publikum kývalo do rytmu ako v tranze.

Hity prišli práve v druhej polovici koncertu a spolu s nimi naozaj masívny útok na zmysly divákov. Hoci prepracované videoprojekcie, často s politickým posolstvom či neradostnými prognózami budúcnosti, si publikum užívalo už od začiatku koncertu. Na svetelných paneloch sa striedali citáty osobností ako Rosa Luxemburgová, Desmond Tutu či Aristoteles. „Sloboda nie je nikdy zadarmo,“ svietil do publika citát neznámeho autora. Inokedy panely ponúkali rôzne štatistiky či vízie spoločnosti pod hrozivým dohľadom Veľkého brata.

Inokedy však kapele stačila len jednoduchá svetelná grafika. Ako napríklad kvapky čeriace vodnú hladinu v krehkej balade Teardrop. Zatiaľ čo ju Martina Topley-Bird spievala, do publika sa postupne rozlievali úzke biele laserové lúče.

Martina Topley-Bird sa v úlohe predskokana starala aj o rozohriatie publika. Jej eklektické experimentovanie, ktoré predviedla spoločne so svojím bubeníkom – nindžom, diváci celkom dobre prijali. Viac ako pred zaplnenú halu by sa však hodilo do intímneho prostredia nejakého klubu.

Setlist skupiny Massive Attack na koncerte v Bratislave (4. novembra 2009):
1. Bulletproof Love
2. Hartcliffe Star
3. 16 Seeter
4. Risingson
5. Red Light
6. Future Proof
7. Teardrop
8. Psyche
9. Mezzanine
10. Angel
11. Safe From Harm
12. Inertia Creeps
Prvá časť prídavkov:
13. Splitting The Atom
14. Unfinished Sympathy
15. Marakesh
Druhá časť prídavkov:
16. Karmacoma

Hosťujúci vokalisti priniesli bratislavským...
Speváčka Martina Topley Bird vystúpila ako...
+2Grant "Daddy G" Marshall z kapely Massive Attack.
debata chyba