Kendrick Lamar ovládol nominácie na Grammy

Ohlásili nominácie najprestížnejších hudobných ocenení Grammy. Lídrom s jedenástimi nomináciami sa stal raper Kendrick Lamar. Jeho tretí štúdiový album To Pimp a Butterfly vyšiel v máji a hneď po vydaní sa o ňom hovorilo ako o mimoriadnom počine ašpirujúcom na album roka. Po raperovi si najviac nominácii odniesla speváčka Taylor Swiftová a kanadský R&B spevák The Weeknd.

07.12.2015 18:28
Grammy Nominations, Kendrick Lamar Foto: ,
Kendrick Lamar získal až jedenásť nominácii na ocenenie Grammy.
debata

Lamar a Swiftová

Vlani získal prvé ocenenie Grammy za najlepšiu rapovú skladbu a tiež najlepšie rapové vystúpenie s pesničkou I. Tento rok sa akademici pustili do jeho novej nahrávky, ktorú ospevujú kritici po celom svete, a vyšlo z toho deväť nominácií vrátane kategórií skladba roka, najlepšie rapové vystúpenie či najlepšia rapová skladba, kde zaujal hit Alright. Ďalšie dve nominácie získal za spoluprácu s inými umelcami.

V hlavnej kategórii album roka boli okrem Kendricka Lamara nominovaní tiež Alabama Shakes s nahrávkou Sound & Color, album Traveller Chrisa Stapletona, Beauty Behind The Madness od The Weeknd aj nahrávka 1989 Taylor Swiftovej. Talentovaná speváčka má na konte už sedem ocenení a tento rok jej priniesol ďalších sedem nominácií aj v kategóriách najlepší vokálny album, skladba roka – Blank Space či skupinové vystúpenie, kde zaujala predvedením pesničky Bad Blood práve s Kendrickom Lamarom. O titul skladba roka sa uchádza pesnička Girl Crush country skupiny Little Big Town, spolupráca rapera Wiza Khalifu so spevákom Charliem Puthom See You Again a vyslancom z hudobnej veľmoci, z Veľkej Británie, je Thinking Out Loud Eda Sheerana.

S väčším počtom nominácií budú bojovať o Grammy tiež švédsky producent Max Martin, známy spoluprácou s Katy Perry alebo Pink, ktorý prispel aj na Swiftovej album 1989, zvukový inžinier Tom Coyne či raper Drake.

Hudobná pestrosť

Už kategória album roka je dôkazom pestrosti, ktorú v hudbe pokladajú porotcovia Grammy za veľmi dôležitú. „Rozmanitosť v kreatívnej komunite je tým, čo stavia hudbu do úlohy univerzálneho jazyka a je potešením sledovať vibrácie dnešnej umeleckej scény, čo sa odrazilo aj na tohtoročných nomináciách – je to testament od voliacich členov akadémie,“ povedal o aktuálnej voľbe nominantov na ocenenie Grammy Neil Portnow, prezident americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied.

Práve rôznorodosť vládne tiež v kategórii nováčik roka. Závan country prináša Sam Hunt, ktorý získal ako nováčik American Music Awards a jeho debut Montevallo sa nachádza medzi adeptmi na Grammy ako country album roka, s popom si získali pozornosť akademikov speváčky Tori Kellyová i Meghan Trainorová a medzi päťku nováčikov sa dostala tiež austrálska indie rocková speváčka Courtney Barnettová. Do povedomia verejnosti sa zapísala už v roku 2013 s EP How to Carve a Carrot into a Rose, keď ju označili Rolling Stone aj The New York Times za pozoruhodnú interpretku. Nominácie nováčikov uzatvára britský hudobník a spoluautor hitu Hold Back The River James Bay.

Mená víťazov 58. ročníka Grammy vyhlásia počas slávnostného ceremoniálu 15. februára 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taylor Swift #Grammy #nominácie #To Pimp A Butterfly #Kendrick Lamar