BHS otvorí Norma. Gruberová ju naplní emóciami

Jubilejný, 45. ročník najvýznamnejšej domácej prehliadky vážnej hudby, Bratislavských hudobných slávností, otvorí 20. novembra operná diva Edita Gruberová. Na slávnostnom koncerte v historickej budove SND uvedie vrcholné dielo Vincenza Belliniho, Normu.

14.11.2009 15:13
Edita Gruberová Foto:
Operná speváčka Edita Gruberová.
debata

Kritici ju považujú za jednu z najkompliko­vanejších opier, o kavatíne Casta Diva, ktorou sa preslávili aj Maria Callasová či Montserrat Caballéová, dokonca hovoria ako o vražednej pre jej nesmiernu technickú náročnosť. Uvedenie Normy je však sviatkom. A hrať ju je pre Gruberovú operným nebom.

Keďže sa lístky na otvárací koncert vypredali za necelé dva dni, Gruberová sprístupnila verejnosti generálku. Už v sobotu teda slovenskí poslucháči uvidia jej Normu.

„Mám veľký rešpekt pred touto operou. Treba stvárniť každý tón a každú frázu naplniť emóciami. Do tohto stavu sa musí človek dopracovať. Životnými vrcholmi aj pádmi. Musela som na Normu ľudsky dozrieť,“ povedala Gruberová. V novembri pred deviatimi rokmi prvý raz vstúpila do partitúry. A tvrdí, že jej Norma sa ešte stále vyvíja.

„Začiatok som vždy odďaľovala, pohľad do klavírneho výťahu mi napovedal, že sa najprv musí niečo udiať. Lebo Belliniho partitúra nie je taká úžasná ako povedzme Verdiho. Bellini komponuje emóciami. A ja som musela prísť na to, ako naplniť jednu dlhú frázu takými emóciami a technickými schopnosťami, aby to bol zážitok,“ vysvetlila svetová sopranistka.

Na každom predstavení vraj zažíva rolu znova a teší sa, čo na nej zase objaví. A hoci je scénické predvedenie Normy, opery z obdobia 200 rokov pred Kristom, vizuálne atraktívne, Gruberová tvrdí, že ani jej koncertné uvedenie nestráca na sile.

„Keď mám na sebe veľkolepý kňazský kostým, masku aj parochňu, premením sa na Normu. A s tým pocitom idem na javisko. Pri koncertnom predvedení všetky barličky, za ktoré sa možno skryť, odpadajú. Síce sa pre diváka stráca vizuálna zložka, ale o to je väčšou výzvou len hlasom vyprovokovať, aby si ma predstavili ako Normu,“ uzatvára Gruberová.

Osemstranovú prílohu o BHS nájdete v Pravde vloženú v stredu 18. novembra.

debata chyba