Bratislavské hudobné slávnosti otvoria a ukončia Slováci

Možnosť zoznámiť sa s umelcami, ktorí prídu na Slovensko po prvý raz, sledovať návraty slávnych osobností po desiatkach rokov či spoznať popredných slovenských hudobníkov. To všetko ponúka 45. ročník Bratislavských hudobných slávností.

18.11.2009 16:00
Maďarský dirigent Zoltán Kocsis uvedie v... Foto:
Maďarský dirigent Zoltán Kocsis uvedie v premiére dielo slovenského skladateľa Jozefa Kolkoviča Zátišie.
debata

Rokmi overená dramaturgia sa nemení. Najvýznamnejšia domáca prehliadka vážnej hudby ponúkne opäť veľké orchestre i komorné telesá, hviezdy i mladé talenty, známe diela i prachom zapadnuté kusy. Od piatka do 6. decembra sa na 25 koncertoch predstavia umelci z 25 krajín – od Slovenska naprieč celou Európou až po exotickú Brazíliu, Izrael, Venezuelu či Afganistan.

Festival svojím vystúpením otvorí čestná prezidentka festivalu Edita Gruberová. Vystúpenie svetovo uznávanej sopranistky je raritou, keďže „doma“ ju možno počuť naozaj zriedkavo. S orchestrom Slovenskej filharmónie pod taktovkou Olivera Dohnányiho predvedie vrcholné dielo talianskeho romantizmu, koncertne uvedú operu Norma skladateľa Vincenzza Belliniho. V jednej z úloh sa predstaví aj popredný sólista Opery Slovenského národného divadla Peter Mikuláš.

A hoci na Bratislavské hudobné slávnosti lákajú najviac zahraničné orchestre a svetové hviezdy, ktoré prichádzajú na slovenské pódiá len výnimočne, opomenúť nemožno ani domácich umelcov. Tí, čo vystúpia na festivale, sa totiž môžu porovnávať so zahraničnými kolegami.

Predstavia sa napríklad traja výnimoční slovenskí klaviristi.

Martin Levický, ktorý je víťazom medzinárodnej súťaže s pečaťou hudobného skladateľa Bohuslava Martinů, si na recitáli uctí práve tohto českého velikána. Tento rok uplynulo 50 rokov od jeho úmrtia a aj preto jeho diela znejú častejšie. Levického kolegyňa Magdaléna Bajuszová zas uvedie klavírne suity 20. storočia. A hudobníčka, ktorá patrí do nastupujúcej generácie slovenských interpretov, uvedie aj diela Schönberga, Stravinského či Bartóka.

Ako sólista sa na koncerte Rozhlasového orchestra Kolín predvedie mladý Jakub Čižmarovič. Už ako 11-ročný získaval prvé ceny na celonemeckých súťažiach a odborní kritici ho zaradili k najväčším talentom jeho generácie.

A rovnako ako patrí otvárací koncert slovenskému hlasu, bude mu patriť aj záverečný. Diela Dmitrija Šostakoviča a Ludwiga van Beethovena uvedú poprední operní speváci – sopranistka Adriana Kohútková, mezzosopranistka Eva Garajová, tenorista Ľudovít Ludha a opäť basista Peter Mikuláš.

A nielen slovenskí hudobníci, ale aj diela slovenských hudobných skladateľov budú znieť na Bratislavských hudobných slávnostiach. Slovenskú premiéru si tu „odbijú“ hneď dve diela súčasného skladateľa Jozefa Kolkoviča. Jeho Zátišie uvedie Maďarský národný filharmonický orchester a Sedem tvárí sveta zahrá sláčikové Trio EIS.

Hviezdni sólisti

Jordi Savall
v nedeľu 22. novembra o 19.30 h v historickej budove SND
Vyše tridsať rokov predstavuje poslucháčom ako hráč na violu da gamba alebo ako dirigent neznáme hudobné diela. Jordi Savall pripraví za rok aj 140 koncertov „Pokojný a múdry hudobník, ktorý na každom koncerte hľadá jedinečnú chvíľu, keď sa zdá, že sa čas zastavil,“ napísal o ňom kritik denníka El País. „My hudobníci sme zberatelia neopakovateľných chvíľ. Preto je čaro koncertu spomienkou, ako keď človek vidí film a niečo mu z neho utkvie v pamäti, privlastní si to a už to zostane časťou jeho života,“ povedal pre El País zase Savall. So súborom Hesperionom XXI sa na festivale zastaví po ceste medzi Budapešťou, Rímom, Parížom, Salzburgom, Bruselom a Moskvou. A uvedú hudobné dialógy východu a západu Putovanie duše.

Piotr Anderszewski
vo štvrtok 3. decembra o 20.00 h v Moyzesovej sieni
Piotr Anderszewski je jeden z najosobitejších a najzaujímavejších klaviristov súčasnosti. Fascinujúci, kreatívny talent. Predvádza výbušné emócie a úžasnú citlivosť. Takto častujú varšavského rodáka noviny. Za svoje umenie získal viacero ocenení ako napríklad Gilmore Award, ktorú dostávajú talentovaní klaviristi raz za štyri roky. „Klavír sa často zdá ako stroj, ktorý sa musí rozohriať. Keď hrám, ožíva ako organizmus. Je to zvláštne. Niekedy, keď cvičím, zdá sa mi, akoby ma klavír chcel zjesť,“ povedal Anderszewski o súhre s hudobným nástrojom v rozhovore pre denník The Daily Telegraph pred niekoľkými mesiacmi. Na recitáli v Bratislave zahrá diela Schumanna, Bacha, Janáčka a Beethovena.

Baiba Skride
v nedeľu 6. decembra o 19.30 h v historickej budove SND
„Do sály vstupuje dievča, nesie sa ako na vlnách a hrá tak hĺbavo a kultivovane, tak analyticky a energicky, že všetko v aréne je skrotené,“ napísal o talentovanej huslistke kritik nemeckého týždenníka Die Zeit po jej vystúpení v Mníchove. Lotyšská rodáčka Baiba Skride, ktorá sa predstaví na záverečnom koncerte 45. ročníka bratislavského festivalu, má za sebou napriek svojej mladosti plejádu umeleckých úspechov. V roku 2001 získala prvú cenu na prestížnej belgickej súťaži Concours Reine Elisabeth . So sestrou klaviristkou Laumou nahrali v roku 2007 album The Duo Sessions. Huslistka hrá na nástroji Wilhelmj, ktorý v roku 1725 vznikol v slávnej dielni Antonia Stradivariho. V Bratislave uvedie Koncert pre husle a orchester č. 2 cis mol Dmitrija Šostakoviča.
(zs)

Hviezdne orchestre

Symfonický orchester národnej Akadémie Santa Cecilia
v sobotu 21. novembra o 19.30 h v historickej budove SND
Patrí medzi najstaršie hudobné inštitúcie na svete. Je prvým telesom v Taliansku, ktoré sa začalo venovať výlučne symfonickému repertoáru a premiérovo uviedlo najvýznamnejšie hudobné diela 20. storočia. Od začiatku 20. storočia odohral orchester vyše 14-tisíc koncertov v spolupráci s najvýznamnejšími umeleckými osobnosťami. Vystupoval pod taktovkou osobností ako Gustav Mahler, Vlaude Debussy, Richard Strauss, Igor Stravinskij či Arturo Toscanini. V rokoch 1983 až 1990 bol jeho čestným dirigentom Leonard Bernstein, teraz stojí na jeho čele Antonio Pappano. Ten bude dirigovať aj koncert v Bratislave. Zaznejú Štyri morské interlúdia z Brittenovej opery Peter Grimes, tri skice More Clauda Debussyho a Šeherezáda Nikolaja Rimského Korsakova.

WDR rozhlasový orchester Kolín
v sobotu 5. decembra o 19.30 h v historickej budove SND
Orchester symbolizuje a reprezentuje Západonemecký rozhlas. Rozmanitý repertoár orchestera, v ktorom pôsobí 58 hudobníkov, je zložený z muzikálových, operetných, operných, klasických, súčasných a džezových diel. Okrem pravidelných nahrávok pre televíziu a rozhlas účinkuje telesop na medzinárodných hudobných festivaloch v Nemecku a zahraničí. V Bratislave vystúpi pod taktovkou Marcusa Boscha a predvedie Koncert pre klavír a orchester F dur Georga Gershwina, rumbu Archipelago jeho súčastníka Georga Antheila, valčík Dynamiden Josepha Straussa a suitu z opery Gavalier s ružou od Richarda Straussa. Ako sólista sa predstaví mladý slovenský klavirista Jakub Čižmarovič.
(zs)

Hviezdne návraty

Lorin Maazel
v pondelok 23. novembra o 19.30 h v historickej budove SND
Žiari na dirigentskom nebi. Málokto sa môže pochváliť toľkými úspechmi ako Lorin Maazel. Na Bratislavských hudobných slávnostiach, kde s Londýnskym filharmonickým orchestrom uvedie Mahlerovu Symfóniu č. 9 D dur, sa prvý raz predstavil pred 25 rokmi. Už ako päťročný sa venoval hre na klavír a husle, keď mal deväť rokov, dirigoval v New Yorku svoj prvý verejný koncert. Nahral symfonické cykly z tvorby Beethovena, Brahmsa, Debussyho, Mahlera, Schuberta, Čajkovského, Rachmaninova a Straussa a získal za ne desaťkrát prestížne ocenenie Grand Prix du Disques. Lorin Maazel je aj úspešný skladateľ. Jeho prvú operu podľa známej knihy Georgea Orwella 1984 uviedli pred štyrmi rokmi v Royal Opera House v Londýne.

Sergio & Odair Assad
v sobota 28. novembra o 16. h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca
Kariéra gitarového dua sa rozbehla pred 30 rokmi práve na Bratislavských hudobných slávnostiach. Mená bratov Assadovcov získali po víťazstve na Medzinárodnej tribúne mladých interpretov hviezdny cveng. „Najlepšie gitarové duo možno až v histórii. Ani množstvo očakávaní ma nemohlo pripraviť na trúfalo flexibilné, desivo jednotné zoskupenie brazílskych bratov. Bolo to, akoby jeden druhému čítali myšlienky,“ napísal o nich kritik denníka The Washington Post. Sergio Assad skladá hudbu, ktorá spája ľudové, džezové i latinoamerické prvky. A štandardný repertoár dua tvoria prepisy vrcholných barokových diel pre klávesy, skladby Bacha, Rameaua, ale aj úpravy skladieb Gershwina či Debussyho. Teraz predstavia aj diela najznámejšieho skladateľa tanga Astora Piazzollu.

Rafael Frühbeck de Burgos
v utorok 1. decembra o 19.30 h v historickej budove SND
Už je to dvadsať rokov, čo bol v Bratislave jeden z popredných svetových dirigentov Španiel Rafael Frühbeck de Burgos. Najprv pôsobil na čele symfonického orchestra v Bilbau, v rokoch 1962 až 1978 sa stal hlavným dirigentom Španielskeho národného orchestra v Madride. Pred šiestimi rokmi prevzal funkciu hlavného hosťujúceho dirigenta Drážďanskej filharmónie a o rok nato sa tam ujal postu šéfdirigenta a umeleckého riaditeľa. S Drážďanskou filharmóniou sa Rafael Frühbeck de Burgos predstaví aj na bratislavskom festivale. Nahrali spolu diela Richarda Straussa či výber z najznámejších Wagnerových opier. Tu uvedú obľúbený Brahmsov Koncert pre husle a orchester D dur a Čajkovského Symfóniu č. 5 e mol. Sólový part uvedie izraelský huslista Vadim Gluzman.
(zs)

debata chyba