Bez revolúcie by nebola Pohoda

Michal Kaščák organizuje najväčší slovenský hudobný festival Pohoda. Do Trenčína priviedol hudobníkov ako Patti Smith, Joan Baez, Pixies, Garbage a mnohých ďalších. Okrem toho je členom skupiny Bez ladu a skladu, ktorá hráva už len výnimočne, v novembri však absolvovala niekoľko koncertov v Amerike. Nič z toho by bez nežnej revolúcie nebolo možné.

16.11.2009 07:50
Michal Kaščák spieval so skupinou Bez ladu a... Foto:
Michal Kaščák spieval so skupinou Bez ladu a skladu na festivale Pohoda v roku 2006.
debata

„Keď správne zvolíme uhol pohľadu, sme dokonca lepší oproti Západu,“ spieva Kaščák ironicky v pesničke Sociologický prieskum. Západ bol pre väčšinu obyvateľov socialistického Československa len nedostupným snom. Keby režim nepadol, zostal by snom pravdepodobne dodnes.

„Keby ste mi pred dvadsiatimi rokmi povedali, že v roku 2009 budem hrať v New Yorku, povedal by som vám, že potrebujete psychiatra,“ citoval Kaščáka denník The New York Times. Pred niekoľkými dňami vystúpil s Bez ladu a skladu práve v New Yorku. „Stále hovorím, že rok 1989 bol zázrak. Naozaj som si myslel, že budem do konca života žiť v komunizme, bez možnosti cestovať alebo profesionálne hrať. Teraz sa cítim slobodný.“ Ako dodal pre Pravdu, koncert v klube na Manhattane bol pre neho splnením dávneho sna. „Za minulého režimu to bolo niečo nepredstaviteľné, niečo, v čo som ani nedúfal.“

Trenčianska skupina Bez ladu a skladu vznikla v roku 1985. Okrem bratov Kaščákovcov, Michala a Petra, v nej hrali Martin Beďatš, Rasťo Kubica a Richard Rybníček. Najmä vďaka trefným ironickým textom nebola kapela oficiálnej moci príliš po chuti. „V škole, kam som vtedy chodil, som problémy nepociťoval. Tie sme mali iba ako skupina. Lenže to malo vtedy veľa ľudí vrátane popových hudobníkov,“ spomínal Kaščák.

Jeho kapela mala problémy nielen s textami, ale aj s koncertovaním, prístupom do médií alebo vydaním debutového albumu.
Platňu Xmetov začali nahrávať začiatkom roka 1989. „Považovali sme to za zázrak. Naša skupina vznikla v roku 1985, v čase, keď bolo nahrávanie doma a šírenie takýchto nahrávok zakázané. Na Slovensku bolo jediné vydavateľstvo, možnosť nahrania platne bola pre nás pre problémy s oficiálnou mocou takmer nemysliteľná. Napriek tomu sa to podarilo, myslím, že na tom malo zásluhu lobovanie zo strany Laca Snopka a Ľubomíra Feldeka,“ zaspomínal si.

Kapela vtedy už mala za sebou množstvo koncertov. Album vyšiel až po revolúcii.

Počas nej bol spevák študentom posledného ročníka na gymnáziu. „Stužkovú sme mali 18. novembra, takže 17. sme s najväčšou pravdepodobnosťou ešte dolaďovali posledné čísla v programe.“ Spolu s kamarátmi zo školy prijal revolúciu s nadšením. „Krátko po tom, čo sa to celé spustilo, sme začali chodiť po trenčianskych podnikoch a so spolužiakmi sme zvešiavali heslá, hviezdy a podobne. Bolo to veľmi vzrušujúce a veľmi nás to bavilo,“ povedal. Hoci, ako priznal, dlho neveril, že sa podarí zbúrať taký silný systém, aký vládol vo vtedajšom socialistickom blo­ku.

Nežná revolúcia je pre Kaščáka najdôležitejšou udalosťou v moderných dejinách Slovenska. Zásadne zmenila jeho život. Kapela Bez ladu a skladu mohla vydať album, začala koncertovať v zahraničí v krajinách ako Francúzsko, Holandsko či Nemecko.
„Každý muzikant vrátane kapiel, ktoré režim úplne toleroval, privítal zmenu v osemdesiatom deviatom, pretože všetkým sa hrá lepšie. Okrem toho sme sa mohli konečne dostať k hudbe z celého sveta, k literatúre a veciam, ktoré každý slobodný človek chce mať. Čiže aj k tomu, že môžem povedať svoj názor bez toho, že by ma to ohrozilo,“ povedal. „Aj dnešná realita je v porovnaní s tým, čo bolo pred rokom 1989, neporovnateľne lepšia. Stačí sa pozrieť, aká tá realita je. Ale aj tak je tisíckrát lepšia,“ dodal.

Bez revolúcie by nebol ani festival Pohoda. „Určite nie. Som si istý, že keby nebol osemdesiaty deviaty, tak by náš festival v tejto podobe na sto percent neexistoval. A viem si len veľmi ťažko predstaviť, že by som sa pustil do nejakého zvláštneho vzťahu s oficiálnou mocou a snažil sa robiť kultúrne akcie. Hoci v tejto oblasti pôsobilo veľa obdivuhodných ľudí. Často riskovali možno viac ako kapely, keď volali koncertovať aj zakazované a problematické skupiny,“ povedal Kaščák.

Podľa neho by bez revolúcie aj hudobný a klubový život na Slovensku vyzeral úplne inak.

Skupina Bez ladu a skladu už niekoľko rokov nehráva. Pri príležitosti 20. výročia nežnej revolúcie sa však spojila. A dva koncerty odohrá aj na Slovensku. Prvý dnes na trenčianskom Mierovom námestí a druhý zajtra, spolu s ďalšími kapelami, na Koncerte pre všímavých v bratislavskom Parku kultúry a oddychu. Okrem toho si na budúci rok pripomenie štvrťstoročie svojho vzniku.
Kaščákov ďalší hudobný projekt Neuropa zase oslávi desiate výročie. Akou formou Kaščák so spoluhráčmi výročia oslávia, nie je zatiaľ jasné. Pripúšťa však aj vznik nových skladieb. „Dúfam, že áno. Ale neviem, či s Bez ladu a skladu, s Neuropou, alebo s nejakým novým projektom. Asi už je najvyšší čas niečo vydať,“ uvažuje.

debata chyba