V clivých šansónoch osláviť život Edith Piaf

"Nie, vôbec nič neľutujem. Nie, neľutujem nič. Pretože môj život, pretože moje radosti sa znova začínajú s tebou," spieva Edith Piaf v skladbe Non, Je ne regrette rien.

09.12.2015 12:00
36 piaf 4x Foto:
Piaf! The Show sa predstaví slovenským divákom už v nedeľu v bratislavskej Aegon aréne - NTC.
debata

Jej autorom je spevák Charles Dumont. V roku 1959 navštívil už slávnu šansonierku, aby jej pesničku predstavil. Spočiatku vraj bola veľmi odmeraná. Keď ju zaspieval, požiadala ho, aby to urobil ešte raz, a potom povedala: „Fantastické!“ V jej podaní nadobudla Non, Je ne regrette rien nesmrteľný status. Príbeh Edith Piaf privezie do Bratislavy svetové turné Piaf! The Show a v Aegon aréne zaznejú aj jej najznámejšie pesničky ako Milord, L'Hymne à l'amour či La Vie en Rose už v nedeľu.

Začiatkom roka vznikla vo francúzskej produkcii šou Piaf! The Show a vyrazila na svetové turné s cieľom priniesť oslavu stého výročia narodenia ikonickej speváčky do rôznych kútov sveta. Turné odštartovalo 10. januára v New Yorku a videli ho diváci v Taliansku, Brazílii, Argentíne či v Rusku. Program prináša životný príbeh vyrozprávaný prostredníctvom hudby. Divákov berie na výlet ulicami Montmartre v časoch, keď Edith uspela so skladbou La Vie en Rose. „Táto šou je jedinečným spojením koncertu a divadla. Zaznejú aj menej známe hity Edith Piaf. Doplnené budú zábermi z jej života a často to budú aj dosiaľ nezverejnené zábery, ktoré zhromažďovali nadšení fanúšikovia a poskytli ich pre túto šou,“ vraví za organizátorov Michal Vernarský z usporiadateľskej agentúry Vagaboond.

Časy, keď Edith na ulici objavil v roku 1935 Louis Leplée, majiteľ prestížneho luxusného klubu, dal jej umelecké meno Piaf a ponúkol jej angažmán, až po vrchol kariéry, keď kraľovala francúzskej hudobnej scéne a svet ju miloval, zaznamenáva šou vo dvoch 45-minútových dejstvách. „Prvá časť je venovaná začiatkom Edith Piaf, keď ešte spievala na chodníku a spevom sa snažila uživiť, a druhá časť sa venuje už časom slávy Edith Piaf, keď vystupovala v tých najväčších halách a divadlách, od Olympie až po Carnegie Hall,“ vysvetľuje Vernarský.

Ťažké detstvo, podlomené zdravie a množstvo škandálov sprevádzali život Edith Piaf. V prvom rade však bola výnimočným a neprehliadnuteľným talentom. Jej príbeh už dostal množstvo filmových aj divadelných podôb. Život Edith Piaf na filmovom plátne prežili herečky Raquel Bittonová, Betty Marsová či Marion Cotillardová, ktorá za svoj výkon v životopisnej snímke Edith Piaf (2007) získala Oscara. V Piaf! The Show osud šansonierky ponesie mladá francúzska herečka Anne Carrereová. Priateľka Edith Piaf Germaine Ricordová o Carreovej povedala: „Spoznala som v hlase a osobnosti Anne Carrereovej Edith Piaf na vrchole jej kariéry.“ Speváčku sprevádzajú na pódiu štyria muzikanti.

Vstupenky na hudobné predstavenie Piaf! The Show sú stále dostupné v sieti Predpredaj.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Edith Piaf #Charles Dumont #Non #Je ne regrette rien