Ennio Morricone poprel kritiku Quentina Tarantina

Vyjadrenia o nesúvislom použití hudby v jeho filmovej tvorbe boli vraj zle interpretované.

11.12.2015 16:00
Ennio Morricone Foto:
Ennio Morricone už očaril aj slovenské publikum.
debata

Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone poprel kritiku amerického režiséra Quentina Tarantina, o ktorom v roku 2013 pred študentmi rímskej univerzity povedal, že s ním už nebude spolupracovať pre jeho nesúvislé využitie hudby vo filmových dielach. Päťdesiatdvaročný filmár mu podľa jeho slov nedával dosť času na novú tvorbu a často použil už napísané skladby.

"Naopak, bol som veľmi, veľmi polichotený. Fakt, že moja hudba, ktorú som zložil pre iné filmy, môže byť prispôsobená poézii filmovej tvorby Quentina Tarantina, bola pre mňa skvelým darom,“ vysvetlil 87-ročný rodák z Ríma nedorozumenie pre BBC. Ako však ďalej uviedol, na Tarantinovej tvorbe kritizoval iba jednu scénu, ktorá na neho pôsobila tak násilne a príšerne, že na ňu nemohol pozerať. Nemá však výhrady voči umiestneniu jeho hudby v režisérových starších snímkach ako Kill Bill (2003, 2004) či Divoký Django (2012). Sekvencie plné násilia vraj nie sú problémom, je to otázkou jeho osobnej citlivosti. "Svet môže byť veľmi kruté miesto a on má nádherný spôsob, ako opísať túto krutosť,“ vyjadril sa k typickej črte snímok rodáka z Knoxville.

Dvojica najnovšie spolupracovala na snímke The Hateful Eight /2015). Ide o prvý western po 40 rokoch, do ktorého Morricone zložil hudbu. K spolupráci ho vraj presvedčil zaujímavý scenár plný detailov. Novinka mala slávnostnú premiéru 7. decembra v Los Angeles a do amerických kín sa dostane 25. decembra v limitovanej distribúcii, pričom ju budú premietať zo 70-milimetrového filmu. Do širšej digitálnej distribúcie ju potom uvedú 8. januára. V snímke si zahrali napríklad Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern, Walton Goggins, Demián Bichir, Michael Madsen, Tim Roth, Zoë Bell alebo Channing Tatum.

debata chyba
Viac na túto tému: #Quentin Tarantino #Ennio Morricone