Slávik bez prekvapení! Trofeje má Smatanová, Cmorik a Desmod

Hoci hudobná anketa Slávik tento rok inovovala pravidlá, za ktorých interpretov je možné hlasovať, na víťazných pozíciach to nič nezmenilo. Napriek tomu sa v ocenených trojiciach objavili aj nové mená.

28.11.2009 22:32 , aktualizované: 29.11.2009 02:31
Zuzana Smatanová Foto:
Speváčka Zuzana Smatanová má už piateho Slávika. Zlatého.
debata

Už prvé veľké ocenenie večera naznačilo, že populárna anketa pôjde vo vyšľapaných chodníčkoch. Zlatú trofej si odniesla nitrianska skupina Desmod. „Sú to neskutočné nervy čakať na tej stoličke, najmä po tom, čo sa tento rok o našej kapele popísalo. Ale nie o tom by som chcel, chcel by som poďakovať nášmu manažérovi aj Elánu a Gladiatoru. Ďakujeme vám všetkým,“ reagoval nadšený spevák a líder formácie Mário Kuly Kolár. Na striebornej priečke skončil už spomenutý Elán, bronz prischol Gladiatoru. Kapely z východného Slovenska – IMT Smile a No Name, ktoré sa prebojovali do pätice nominovaných, obišli naprázdno. Určite útechou pre slovenských No Name však bolo, že v rovnaký večer ich vyhlásili za najobľúbenejšieho slovenského interpreta u českých susedov. Tiež v rámci ankety Slávik.

Ženská spevácka kategória priniesla prvú zmenu. Kým v minulých rokoch okupovali prvú trojku speváčky Zdenka Predná, Katarína Knechtová a Zuzana Smatanová, tento rok prvú spomenutú vytlačila Jana Kirschner. Megahit Pokoj v duši – pesnička, ktorá mala premiéru práve na cenách Slávik pred rokom, zabezpečila slovenskej interpretke striebornú priečku. „Som rada, že som bola nominovaná s týmito úžasnými speváčkami a som rada, že sme pýchou Slovenska,“ zhodnotila nadšená Jana Kirschner. Tá sa napokon stala aj najúspešnejším interpretom večera. Domov si totiž odnášala aj ceny Rádioslávik za najhranejšiu skladbu v slovenských rádiach a zároveň ju diváci odmenili titulom za Hit roka. Samozrejme, stala sa ním pesnička Pokoj v duši.

Zlato už piatykrát za sebou obhájila Zuzana Smatanová.„Chcela by som sa o tohto slávika podeliť. Patrí mojej rodine, mojej kapele, ale aj mojím fanúšikom a fanklubu,“ uviedla dojatá Smatanová, ktorá začiatkom októbra vydala nový album Gemini. Domov si odnášala už piatu trofej, ako večný ocenený Karel Gott si zatiaľ nepripadá. „On ich má hádam tridsať, na také číslo sa budem musieť ešte dlho snažiť,“ vyhŕkla so smiechom speváčka na otázku Pravda.sk. Slávikov zatiaľ skladuje doma na polici. „Ešte tam nájdem miesto aj na tohto. A keď bude treba aj na ďalších,“ dodala čiernovlasá speváčka, ktorá v rámci programu aj vystúpila. Nespievala však skladbu zo svojho repertoáru, ale srdcovku od Guns´n roses.

Žena ovládla aj kategóriu Skokan roka. V tej kaž­doročne vyhlasujú cenu pre hudobného interpreta, ktorý v porovnaní s minulým rokom najviac poskočil v rámci rebríčka hodnotených umelcov. Trofej si prevzala čerstvá mamička Mária Čírová, na ktorej už po tehotenstve nebolo ani zmienky. V kratučkých šatách a štíhla ako prútik ďakovala priateľovi Marošovi Kachútovi, rodičom, ale dokonca aj bohu.

Na záver priameho prenosu si pre divákov pripravili tvorcovia kategóriu Spevák. Bronz hlasujúci diváci pridelili Richardovi Müllerovi, striebro si odnášal už „veterán“ slávikovskej ankety Miroslav Žbirka. A štvrtýkrát sa ten najcennejší kov ocitol v rukách Petra Cmorika. „Vždy si toho nového Slávika vážim ešte viac ako predošlého. V tento večer som bol aj dojatý,“ priznal Cmorik pred objektívom Pravda. Uviedol tiež, že je pre neho česť byť v jednej kategórii s muzikantami ako Miroslav Žbirka alebo Richard Müller. „V kútiku duše som si myslel, že vyhrá práve Rišo, ale keď bol tretí a strieborného vyhlásili Mira Žbirku, už som trošku tušil, že by som mohol opäť uspieť,“ prezradil Cmorik, ktorému robila celý večer spoločnosť priateľka Danka Barteková. „Veľmi sa teším z jeho úspechu,“ prezradila hanblivo. Špeciálny darček však partnerovi nechystá. „Oslávime to pri pohári vínka,“ naznačila akurát Barteková.

Titul Objav roka získala kapela Horská chata. Chlapci nie sú na slovenskej hudobnej scéne úplní nováčikovia, až rok 2009 sa však stal pre nich prelomový a po hraní na festivaloch po celom Slovensku či v Poľsku majú už na konte napríklad aj cenu Objav roka z hudobných cien televízie Musiq1. Podľa počtu získaných hlasov sa pri tom v rebríčku ocitli vyššie ako Team, Horkýže Slíže či Tublatanka­. Zaujímavosťou je, že v susednom Česku, kde v rovnaký večer prebiehalo tiež vyhlásenie cien Slávik, zabodoval v rovnakej kategórii finalista Superstar Martin Chodúr.

Počas priameho prenosu, ktorý sa odohrával v bratislavskom PKO, vystúpilo množstvo zástupcov slovenskej hudobnej scény. V retro duchu a číslach, ktoré mixovali pôvodné skladby s prevzatými hitmi sa na pódiu objavovali aj tanečníci. Moderátorom podujatia bol herec Juraj Mokrý, zo zákulisia sa prihovárala pred kamerou herečka Zuzana Šebová.

Víťazi v ankete Slávik 2009
Speváčka roka  
1. Zuzana Smatanová (16 697 hlasov)
2. Jana Kirschner (14 139 hlasov)
3. Katarína Knechtová (13 139 hlasov)
Spevák roka  
1.  
Peter Cmorik (15 803 hlasov)
2. Miroslav Žbirka (11 886 hlasov)
3. Richard Müller (6 325 hlasov)
Skupina roka  
1. Desmod (24 974 hlasov)
2. Elán (8340 hlasov)
3. Gladiator (7861 hlasov)
Objav roka Horská chata (3347 hlasov)
Skokan roka Mária Čírová (2029 hlasov)
Rádioslávik Jana Kirschner – Pokoj v duši
Hit roka Jana Kirschner – Pokoj v duši
Speváčka Katarína Knechtová získala bronzovú...
Spevák Peter Cmorik ďakoval za Zlatého slávika.
+20Modelka a Miss Ivica Sláviková (vľavo) so...
debata chyba