Eurosong je navoňaná zdochlina. Začne sa v piatok

Žiadne spevácke esá, zato vyše desiatky superstaristov, zopár prestarnutých hviezd a väčšina celkom neznámych kapiel. Tí všetci chcú skúsiť šťastie v ďalšom ročníku súťaže s ľudovým názvom Eurovízia. Národné kolá začne v piatok vysielať Slovenská televízia na Jednotke. Diváci v nich budú vyberať, kto pôjde obhajovať farby Slovenska na májové finále Eurovision song contest v Osle.

20.01.2010 06:48
Celine Dion Foto:
K úspešným nositeľom ceny patrí ešte aj Céline Dionová.
debata

„Je to už viac prehliadka gýču, lacného popu ako umenia,“ povedal hudobník Laco Lučenič o súťaži, ktorá vznikala ako Veľká cena eurovízie v roku 1956. „Už samotný pojem pesničková súťaž v dnešnej dobe znamená veľkú spätosť so šou. Skúste spraviť súťaž, pri ktorej sa nebude na čo pozerať, a ani ju nemusíte robiť,“ dodal Lučenič, ktorý bol pred rokom aj členom slovenskej poroty.

To, že Eurosong je viac šou, potvrdzujú aj vystúpenia v medzinárodných kolách. Minulý rok bolo finále v Moskve azda viac na pozeranie ako na počúvanie. Žienky sa predvádzali nielen oslnivými hlasmi a chytľavými piesňami, ale najmä odhalenými a trasúcimi sa časťami tiel. Víťaz spred dvoch rokov Rus Dima Bilan mal zase napríklad na javisku klzisko, na ktorom tancoval svetový krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko. Pred vyše desiatimi rokmi sa víťazkou stala izraelská speváčka Dana International, ktorá sa na ženu zmenila po operácii z muža. A Slovinsko v roku 2002 zas zastupovala kapela transvestitov.

„Veľmi veľa sa dá získať na všetkých povrchných javoch, blýskavosti, jednoduchosti. Podsúva sa divákom a núka sa najjednoduchšími spôsobmi, aby to všetko spolu útočilo na najnižšie pocitové sféry,“ myslí si Lučenič. „Eurosong už nie je o úžasnom vysokom umení, a ak sa v ňom to umenie objaví, je len výnimkou,“ pokračuje.

Eurosong už nemá ani silný vplyv, aký mal na hudobnú scénu kedysi. „Bol to projekt vymyslený pre 60. a 70. roky. V podstate sa veľmi nezmenil a silu, ktorú mal vtedy, teraz nemá,“ povedal Lučenič.

Víťaza každý rok spozná vyše 120 miliónov divákov na celom svete. Úspech v súťaži však neznamená okamžitý úspešný štart do života. Spomedzi doterajších víťazov si možno spomenúť akurát na švédsku kapelu ABBA, ktorá v roku 1974 zvíťazila so skladbou Waterloo. A k úspešným nositeľom ceny patrí ešte aj Céline Dionová.

Do nového ročníka Eurosongu mohli slovenskí autori posielať svoje skladby do konca októbra. Z 239 záujemcov zostavila porota Slovenskej televízie šesťdesiatku postupujúcich. Ale kým napríklad v minulom ročníku vystúpili medzi súťažiacimi aj zlatí slávici Peter Cmorik či kapela Desmod, tento rok nežiaria žiadni naozaj úspešní hudobníci.

V zozname sú muzikanti, na ktorých sa pomaly už zabudlo. Metalinda či Paľo Drapák. Súťaž berú ako šancu zase zasvietiť aj finalisti všetkých SuperStar. Martina Schindlerová, Tomáš Bezdeda, Peter Bažík či Miro Jaroš. A ako pred rokom, aj tentoraz majú miesto skupiny, ktoré hrajú skôr alternatívnu muziku či etno. Hudba z Marsu, Smola a hrušky, Hrdza aj Družina.

Slovenská účasť na Eurovízii

1993 Elán
Slovensko sa do Eurovízie zapojilo po prvý raz. Jedna z najpopulárnejších domácich kapiel sa však so skladbou Amnestia na neveru do finále nekvalifikovala.

1994 Tublatanka
Skupina na čele s Maťom Ďurindom sa s Nekonečnou piesňou prebojovala na 19. miesto.

1996 Marcel Palonder
Bol najúspešnejším Slovákom na Veľkej cene Eurovízie. S piesňou Kým nás máš obsadil vo finále 18. miesto.

1998 Katarína Hasprová
Speváčke priniesla skladba Modlitba 21. miesto.

2009 Nela Pocisková a Kamil Mikulčík
Slovenské duo piesňou Leť tmou nepostúpilo do medzinárodného finálového kola. Dopadlo podobne ako Elán.

Ako prebehne Eurovision Song Contest 2010 v Slovenskej televízii

všetky súťažné kolá odvysiela Jednotka STV v priamom prenose o 20.15 h
režisérom programu je Tomáš Eibner, ktorý sa podpísal aj pod minuloročný Eurosong, Miss Universe SR či šou VyVolení
moderátorom na hlavnom pódiu bude Martin „Pyco“ Rausch, v zákulisí Martin Kontúr

štvrťfinálové kolá
prebiehajú každý piatok a nedeľu od 22. januára do 7. februára
v každom vystúpi 10 súťažiacich
diváci hlasovaním cez SMS posunú z každého kola štyroch interpretov do semifinále

semifinálové kolá
prebehnú v nedeľu 14. a 21. februára
v každom sa predstaví 12 účastníkov
na základe diváckeho hlasovania cez SMS a hlasovania odbornej poroty postúpi z každého kola šesť súťažiacich do finále

finálové kolo
prebehne v nedeľu 28. februára
o účasť v medzinárodnom finále v nórskom Osle zabojuje 12 finalistov
víťaz vzíde z hlasovania divákov cez SMS a odbornej poroty

55. ročník Eurovision Song Contest 2010
sa bude konať 25., 27. a 29. mája v Osle

Najväčšie šance na úspech v Eurosongu

Tomáš Bezdeda
Minulý rok sa bronzový superstarista umiestnil vo finále na poprednej priečke. Jeho eurovízna pieseň Každý z nás sa neskôr stala hitom v rádiách. Tento rok sa predstaví so skladbou Na strechách domov.

Kristina
Nová spevácka hviezdička má šancu uspieť, keďže momentálne boduje v rádiách skladbou Keď sa slnko skloní na Horehroní, s ktorou ide zabojovať aj do Eurosongu.

Margot
Na minuloročnej súťaži zaujala speváčka skupiny Margot Andrea Zimányiová s pomalou baladou Prines si ten kľúč, tento rok to skúsi so skladbou Tak ma hrej.

debata chyba