Remixy zmenili Morušu Jany Kirschner na bujný experiment

Odvážny projekt Moruša speváčky Jany Kirschner si vyslúžil tiež prívlastky ako prelomový, iný aj so známkami experimentu. Celkom novú podobu dostal vďaka producentom, ktorí ho zmenili na nepoznanie a prostredníctvom nahrávky s názvom Moruša: Remixed ponúkajú rozmanitý pohľad na komorné pesničky z Moruší.

26.12.2015 09:05
Jana Kirschner Foto: ,
Jana Kirschner
debata

Nápad ponúknuť materiál na remixovanie sa zrodil v hlave Eddieho Stevensa, partnera Jany Kirschner, ktorý stál pri zrode jej posledných troch štúdiových albumov.

Vládne minimalizmus

V rovnakom období, keď Eddie Stevens dokončoval album Hairless Toys's Róisín Murphy, ktorý sa dostal do prvej desiatky najlepších britských albumov roka Mercury Prize, prichádzalo často aj na tému remixov v súvislosti s Morušou. Na Slovensku sa táto hudobná forma objavuje skôr ojedinele, a tak oslovili 23 ľudí z Ukrajiny, Macedónska, Veľkej Británie, Poľska, Mexika, Slovenska, Česka či zo Srbska, čím nahrávka získala „nálepku“ medzinárodná. Autori remixov mali možnosť vybrať si ľubovoľnú pesničku zo štúdioviek Moruša: Biela a Moruša: Čierna a po polročnej práci vznikol celkom nový album.

V dvanástich remixoch sa strieda experimental s houseom či ambientom. Pesničky nadobudli celkom iný príbeh, atmosféru aj tempo. Za úvodnou Vidina / Sluchina stojí Jonáš Gruska. Dáva poslucháčovi najavo, že má zabudnúť na mantinely, berie ho do rôznorodého sveta elektroniky, kde je všetko dovolené, aj „zacykliť“ sa na desiatky sekúnd v jednej slučke. Navyše je zaujímavé sledovať inakosť pohľadu producentov. Niekedy z originálu zanechali len rozpoznateľné artefakty, ako je to v prípade Brigante's Zbojník a pesničky Muzika!

V dvoch verziách sa dostala na album napríklad Zem, domova kraj. Mladý slovenský talent Pjoni zostal verný pôvodnému vokálu, no jeho hudba pôsobí až obrazotvorne, pričom s rovnakou pesničkou projekt Amen Tma vycestuje na Saturn s elektromagne­tickým šramotom, čo je zakomponované aj v pozmenenom názve Saturn, domova kraj.

Duch mesta

Na kompiláciu prispel tiež Juraj Líška zo skupiny Fallgrapp a jeho remix Duch mesta sa stal reprezentantom albumu. Videoklip k nemu natočil Viktor Cicko pod réžiou Branislava Vinczeho. Líškova verzia pesničky si získala sympatie aj samotnej Jany Kirschner. „Úplne zmenil jej atmosféru. Vniesol do nej viac poetiky a jemnosti. Páči sa mi, ako pracuje s celkovým zvukom, ako mieša farby, kombinuje, hrá sa s poslucháčom, vytvára obrazy, vrstvy,“ vysvetľuje speváčka.

Fallgrapp odohrali remix naživo už minulý týždeň počas svojho bratislavského koncertu v MMC, kde sa predstavili spolu s rakúskymi Sofa Surfers. Pesnička Duch mesta má aj svoju druhú verziu na albume od BH Session.

Remixový album je doplnkom k štúdiovej nahrávke, ukazujúcim odlišný spôsob, ako možno pracovať s hudobnými podkladmi. Hoci originál prechádza množstvom zmien, producentom sa podarilo zachovať pokojný charakter Moruše, ktorý z remixovej nahrávky robí pútavý počúvací album, ale zároveň je celkom prirodzené, že nie všetky remixy poslucháčom „sadnú“.

Pre fanúšikov, ktorí majú radšej popovú podobu Jany Kirschner a jej najznámejšie hity ako V cudzom meste, Modrá, Pokoj v duši či na Čiernom koni pripravila speváčka kompiláciu 16 naj pesničiek, rekapitulujúcu osemnásť rokov jej pôsobenia na domácej hudobnej scéne. Album prináša aj duety s Petrom Hapkom, Miroslavom Žbirkom alebo s Jaromírom Nohavicom a po prvý raz nadobudla albumovú podobu aj skladba Voda divoká, ktorá zaznela v televíznom seriáli Pod povrchom.

Hodnotenie Pravdy

3,5 hviezdičky z 5

Jana Kirschner: Moruša: Remixed, Slnko records, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Moruša #Fallgrapp #Eddie Stevens #Moruša: Remixed #remixy