Cohen príde s čerstvou Grammy, Kiss privezie šou

Americká skupina Kiss, kanadský bard Leonard Cohen či rockoví veteráni Status Quo - to sú hudobné legendy, ktoré na Slovensko zavítajú v prvej polovici roka.

01.02.2010 12:00
Leonard Cohen, Bratislava Foto:
Leonard Cohen
debata

„Príďte, inak budete ľutovať!“ Týmto sloganom láka vo videoupútavke na svoje európske turné americká rocková skupina Kiss. Kapela, ktorá je známa excentrickým výzorom a pomaľovanými tvárami, patrí medzi priekopníkov bombastických pódiových šou. V slovenskej koncertnej premiére sa predstaví 29. mája na futbalovom štadióne na bratislavských Pasienkoch. Okrem hitov skupina ponúkne aj niekoľko nových skladieb z albumu Sonic Boom. Ich devätnásta štúdiová nahrávka je prvou platňou, ktorú kapela vlani po jedenástich rokoch vydala. „S albumom Sonic Boom sa skupina Kiss prestala naháňať za niektorým z horúcich trendov a za singlom, ktorý by bol hitparádovou jednotkou. Namiesto toho zamerala svoju snahu na to, aby nahrala čo najlepšiu ,hudbu Kiss' a do veľkej miery v tom uspela,“ napísala v recenzii na album stránka bravewords.com.

Minuloročný koncert Leonarda Cohena v Bratislave patril k slovenským koncertným udalostiam roka. Tí, čo vypredané vystúpenie zmeškali, dostanú druhú šancu. Cohen sa na Slovensko vráti 13. marca a zaspieva v bratislavskej Inchebe. Spevák a básnik, ktorý je na scéne už vyše štyridsať rokov, príde na Slovensko s čerstvou cenou Grammy. Hudobníkovi, ktorý počas svojej kariéry nahral „len“ jedenásť štúdiových albumov, udelili Grammy za celoživotné dielo cez víkend. Je to pre neho len druhý zlatý gramofónik do zbierky. Prvý získal pred dvomi rokmi spolu s ďalšími hudobníkmi, ktorí sa podieľali na albume Herbieho Hancocka River: The Joni Letters. Ten sa vtedy stal platňou roka.

Prvé hviezdne mená začínajú zverejňovať aj slovenské festivaly. Medzi najväčšími lákadlami Topfestu v Novom Meste nad Váhom bude okrem už zverejnenej americkej skupiny Megadeth ďalšia legenda – britská formácia Status Quo. „O Status Quo sa snažíme už dobré tri roky, minulý rok nás minuli len tesne, takže sa veľmi teším, že to tento rok vyšlo a Topfest ponúkne aj niečo pre nás – rockerov skôr narodených. Bol som na ich bratislavskom koncerte v hale a napriek tomu som sa ich snažil dostať aj k nám na festival. Status Quo je potrebné zažiť na open air koncertoch – tam je ich najväčšia sila,“ povedal Dušan Drobný, organizátor festivalu, ktorý tento rok bude 2. a 3. júla.

Koncerty hviezd na Slovensku

Europe
Kedy: 2. a 3. februára
Kde: športové haly Prešov a Trnava
Zaznejú aj hity: The Final Countdown, Superstitious, Cherokee

Ne-Yo
Kedy: 20. februára
Kde: Sibamac Aréna (NTC), Bratislava
Zaznejú aj hity: Miss Independent, Closer, Sexy Love

Patt Metheny
Kedy: 26. februára
Kde: Incheba Expo Aréna, Bratislava
Prečo ísť: Slávny gitarista bude na pódiu sám, zaznie však množstvo nástrojov

Eros Ramazzotti
Kedy: 27. februára
Kde: Steel Aréna Košice
Zaznejú aj hity: Coce Della Vita, Fuoco Nel Fuoco, Se Bastasse

50 Cent
Kedy: 2. marca
Kde: Steel Aréna, Košice
Zaznejú aj hity: In Da Club, Do You Think About Me, Ayo Technology

Leonard Cohen
Kedy: 13. marca
Kde: Incheba Expo Aréna, Bratislava
Zaznejú aj hity: Hallelujah, Suzanne, Everybody Knows

Kevin Costner And Modern West
Kedy: 25. marca
Kde: PKO, Bratislava
Prečo ísť: Šanca vidieť a počuť hollywoodsku hviezdu tak, ako ju nepoznáte

Kiss
Kedy: 29. mája
Kde: Futbalový štadión Pasienky (Inter), Bratislava
Zaznejú aj hity: Hotter Than Hell, Rock and Roll All Nite, Calling Dr. Love

debata chyba