Lipa: Čakám, že Lasica dostane slinu

Prvá spomienka džezmena Petra Lipu na Milana Lasicu je, ako sedí v hľadisku a sleduje ho v niektorom zo študentských predstavení. Neskôr začali spolupracovať a Lasica prispel svojimi textami hneď na jeho debutový album. Spolupráca, ktorá sa začala v roku 1983, trvá dodnes.

03.02.2010 17:00
Peter Lipa Foto:
debata

Pred vydaním svojho debutového albumu ste vraj spievali najmä po anglicky a aj texty Milana Lasicu mali byť pre vás impulzom k tomu, aby ste začali spievať po slovensky.
Dá sa to tak povedať. Vážil som si, že môžem mať texty od človeka, ktorého som dovtedy obdivoval ako autora aj herca. V čase, keď som dostal šancu nahrávať, som sa začal zaoberať aj spievaním po slovensky. Nakoniec to vyšlo tak, že Opus ani nechcel, aby som spieval po anglicky, takže som začal spievať po slovensky.

Milan Lasica vám dodáva hotové texty, ku ktorým až potom zložíte hudbu. Je to nevýhoda?
Naopak, je to pre mňa veľká výhoda. Text je pre mňa určujúcou časťou výsledného efektu, teda pesničky, a je pre mňa veľmi podstatný. Dobrému textu sa rád prispôsobím a spravím hudbu v takom duchu, aby s ním komunikovala. Hudba je abstraktnou súčasťou pesničky. Oproti nej je text veľmi konkrétny. Sú to slová, ktorým rozumejú všetci ľudia. Hudbe nemusia rozumieť všetci, to nie je podstatné.

V čom vám Milan Lasica vyhovuje ako textár?
Vyhovuje mi jeho spôsob rozmýšľania, nadhľad nad vecou, témy, ktoré vymýšľa, a tiež jeho svetonázor. Vyhovuje mi aj Lasicov slovník, ktorý je väčšinou jednoduchý, obyčajný. Narába so slovami, ktoré bežne používame, on ich však vie poskladať tak, že dostávajú iný význam. To je mi sympatické

Pred niekoľkými rokmi ste nahrali veľmi úspešný album Lipa spieva Lasicu. Črtá sa nejaký podobný projekt?
Naša spolupráca je veľmi nenútená, jemná, preto takpovediac netlačím na pílu. Milan Lasica vie, že keď dostanem jeho texty, tak mám radosť a urobím z nich pesničky. Teraz pripravujem platňu, ale dodal mi len dva texty, tak som si musel poradiť s inými textármi. Bolo by sympatické pokračovať v projekte Lipa spieva Lasicu, musí to však vzniknúť prirodzene. Nie je to človek, ktorého možno do niečoho nútiť. Čakám, že dostane slinu a sám niečo napíše

Takže ho nebombardujete telefonátmi, aby vám niečo napísal?
Nie. Keď sme na niečom dohodnutí, tak ho len jemne podpichujem, že kedy už ten text bude.

Čo by ste mu zaželali k jubileu?
Veľa šťastia a veľa príjemnej práce. Chcel by som, povedzme, aby viac spieval. Robí to celkom rád, len sa tomu teraz nevenuje. V poslednom období ho vidno najmä v činohre, v ktorej sa však realizuje viac ako herec a menej ako autor. Chcel by som vidieť viac jeho autorskej divadelnej a textárskej práce a to mu aj želám.

debata chyba