IMT Smile a Lúčnicu spojila Austrália aj dobrá párty

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry. V aktuálnej časti prinášame pohľad do zákulisia príprav programu Made in Slovakia, ktorý spojil skupinu IMT Smile s Lúčnicou.

23.12.2015 12:00
debata

Dva odlišné svety sa spojili na jednom pódiu, aby predviedli spoločnú šou s názvom Made in Slovakia, ktorá mala premiéru minulý rok v zime. Vyslúžila si nadšené reakcie publika, pričom získala označenie veľkolepá šou. Odvtedy mali možnosť vidieť predstavenie návštevníci na piešťanskom letisku počas festivalu Topfest a v týchto dňoch sa koná miniturné Košice-Praha-Bratislava. Práve v Bratislave odohrajú posledné predvianočné predstavenie ešte dnes v Incheba Expo Aréne.

Scenár za pol hodiny

Je to paradoxné, že prvá myšlienka na spojenie slovenských veličín, Lúčnice a IMT Smile, do programu Made in Slovakia vznikla v ďalekej Austrálii, kde asi pred piatimi rokmi Ivan Tásler podľahol čaru nášho folklórneho telesa. Potom prišiel nápad obsadiť tanečnice z Lúčnice do videoklipu k skladbe S.O.S, čo bolo prirodzeným spúšťačom ich ďalšej spolupráce. "Spriatelili sme sa s ľuďmi okolo súboru, hrali sme aj na jednej ich internej akcii, ktorá dopadla úplne úžasne.

Rozlúčkové predstavenia Made in Slovakia,... Foto: FOTO PRAVDA: ROBERT HÜTTNER
koncer imt smile lucnica made in slovakia tasler Rozlúčkové predstavenia Made in Slovakia, spojenia IMT Smile a Lúčnice, sa konajú 9. a 10. januára v Bratislave.

Všetci na jej konci spievali a tancovali spolu s IMT Smile na pódiu a nám bolo jasné, že toto je energia a spojenie, ktoré by stálo za to ukázať aj verejnosti," spomína Tásler, pre ktorého je projekt Made in Slovakia výnimočnou skúsenosťou.

Na prípravách programu spolupracovalo takmer 150 ľudí. O choreografiu sa postarali profesor Štefan Nosáľ a Ján Ďurovčík, ktorý sa zhostil tiež réžie. Na napísanie scenára mu stačila polhodina v aute. „Z toho vyplýva, že keď je nápad, tak pero mi ide okamžite. Za pol hodiny som napísal kompletný scenár a realizácia bola už len veľmi príjemná práca s profesionálnymi ľuďmi,“ vraví Ďurovčík. Hlavnou myšlienkou projektu bolo spojenie dvoch poetík, pričom sa vytvorila tretia.

Práve momenty prieniku IMT Smile s Lúčnicou patria k highlightom programu. „Toto nebolo o naplnení mojich ambícii, kde by som ja obsadzoval hercov. To by bola chyba a v tej chvíli by program nefungoval. Staval som program a vedel som, čo potrebuje Lúčnica a kto sú Ivan a IMT Smile. Nie je to, ako keď robím inscenáciu alebo muzikál a dávam do nich správnych hercov. Toto sa začínalo z inej strany,“ objasnil režisér, pre ktorého boli IMT Smile tiež zdrojom inšpirácie. Netají sa tým, že od začiatku mal celkom jasnú predstavu, ako bude projekt vyzerať a akým spôsobom prepojí folklór s populárnou hudbou.

Dlhé rozhovory

Program vznikal veľmi prirodzenou cestou a podstatnou súčasťou procesu bol vzájomný rešpekt. Samotnej realizácii predchádzalo množstvo rozhovorov, pri ktorých si tvorcovia vymieňali nápady. „Bol to nesmierne tvorivý proces. Dlho sme sa stretávali a debatovali, nielen ja s Jánom, ale aj so zástupcami Lúčnice,“ vraví Tásler. Významné slovo pri tvorbe mal tiež choreograf Štefan Nosáľ. „Prišiel som s napísaným scenárom a potom už to bolo o čiastkových veciach – o dlhom systematickom rozprávaní sa,“ hovorí Ďurovčík. Finálnu podobu program nadobudol na spoločných niekoľkodňových skúškach. „Vtedy sme nacvičovali priamo na reálnom pódiu, so všetkou technikou, svetlami a vyšperkovali sme to do podoby, ktorú môžu diváci vidieť na našich predstaveniach,“ dopĺňa frontman skupiny IMT Smile.

Rozlúčkové predstavenia Made in Slovakia,... Foto: FOTO PRAVDA: ROBERT HÜTTNER
koncer imt smile lucnica made in slovakia tasler Rozlúčkové predstavenia Made in Slovakia, spojenia IMT Smile a Lúčnice, sa konajú 9. a 10. januára v Bratislave.

Počas predstavenia sa striedajú tanečné vystúpenia Lúčnice s koncertnými číslami kapely. Za výberom pesničiek stojí z veľkej časti práve Ivan Tásler. „Konzultoval som to však aj s mojím bratom Mirom a režisérom. Za tie roky už viem, ktoré skladby a ako na ľudí fungujú, ktoré ich rozbláznia, roztancujú a dostanú do nostalgickej nálady,“ povedal hudobník, ktorý vďaka hudobnej dramaturgii pracuje s náladou a emóciami publika. „Potom sme vyberali a aranžovali pesničky, ktoré by sa dali prepojiť s orchestrom Lúčnice a ich speváckou skupinou.“

„Pridávame“

Len minulý rok videlo šou viac ako 50-tisíc ľudí a v súvislosti s predstavením Made in Slovakia je príznačným slovom – pridávame. Vypredané predstavenia totiž prinútili tvorcov pridávať ďalšie termíny aj v tomto roku. A hoci programu venovali množstvo energie a mali celkom prirodzene určité očakávania, vlna záujmu zo strany divákov ich predsa prekvapila. „Ale že s Made in Slovakia zaznamenáme až taký megaúspech, to sme naozaj nečakali. Už minulý rok sme pridávali predstavenia, lebo lístky mizli z predaja neuveriteľnou rýchlosťou a tento rok sa to opakuje, mám pocit, že ešte vo väčšom,“ hovorí hudobník, u ktorého úspech šou vyvoláva aj pocit zodpovednosti. „Tesne pred každým predstavením prichádza neuveriteľná zodpovednosť, aby všetko dopadlo ako má, aby diváci pochopili, aký odkaz sme chceli ktorým číslom a skladbou zanechať, aby sa na predstavení zabavili… Teraz už viem, na základe neuveriteľne pozitívnych a nadšených ohlasov, že sa nám to podarilo,“ uzatvára Ivan Tásler.

Program od minulého roka prešiel drobnými zmenami, čím chceli tvorcovia priniesť novú skúsenosť aj pre divákov, ktorí predstavenie videli už vlani. Kapelu sprevádzajú dvaja bubeníci a do playlistu sa dostali tiež hity Čo ak a Nepoznám. Poslednú príležitosť vidieť Made in Slovakia budú mať diváci v novom roku 9. a 10. januára. Rozlúčkové predstavenia sa budú konať namiesto Incheby, kde hlásia decembrové termíny vypredané, vo väčších priestoroch Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Vstupenky sú zatiaľ dostupné, ale organizátori veria, že sa im podarí projekt zavŕšiť v elektrizujúcej atmosfére zaplneného štadióna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vystúpenie #Lúčnica #IMT Smile