Rok 2015: Jana Kirschner omámila inakosťou a zavŕšila Morušu

V posledných rokoch sa okolo Jany Kirschner rozprúdil akýsi alternatívny ruch. Jej nové skladby nespadajú do programovej štruktúry komerčných rádií, no podarilo sa jej vytvoriť si novú identitu. Z popovej hviezdy sa stala éterická dáma, ktorá dokáže dokonale ovládať publikum.

31.12.2015 12:00
HUDBA: Koncert Jany Kirschner Foto:
Jana Kirschner predstavila koncom roka 2015 Morušu: Čiernu v bratislavskej Starej tržnici.
debata

Mení hudbu na emócie a jej koncerty sú zážitkom. Tento rok sa mal zavŕšiť projekt Moruša koncertným turné, jeho úspech však speváčke nedovolil skončiť. „Je koniec, no po včerajšku je takmer jasné, že to určite dáme dokopy znova,“ odkázala po bratislavskom koncerte v Starej tržnici fanúšikom Jana Kirschner.

Slobodou k úspechu

Jedna svieža a odvážna sa vrátila ku koreňom s ľudovými prvkami, druhá zádumčivejšia, odhodlaná niesť riziká experimentov. Jana Kirschner sa posledné tri roky venovala svojim dvom Morušiam, vďaka ktorým sa vydala do neznámych vôd a umožnila tak fanúšikom, aby ju mohli spoznávať a objavovať nanovo. V jej hudbe je výrazným činiteľom Eddie Stevens – stál už pri zrode albumu Krajina Rovina, naznačujúcom smelé smerovanie speváčky.

Opustila pohodlie veľkého vydavateľstva a rozhodla sa ísť svojou cestou. „Začala som robiť veľmi veľa vecí, o ktorých som predtým ani netušila, pretože všetko bolo tak príjemne ututlané pod krídlami obrovského vydavateľstva, čo bolo fajn. Takýto krok prináša veľa slobody, ale aj strachu, pretože človek nevie, do čoho ide a čo ho čaká,“ povedala speváčka pre Pravdu.

Po rokoch v slovenskom hudobnom biznise sa dostala k skutočnej slobode a záležalo len na jej rozhodnutiach, ako bude nahrávka napokon znieť. „Naozaj sme ju urobili tak, ako sme ju v tú danú chvíľu chceli urobiť. Netrápilo nás, aký singel musí mať, kde musí byť aké sólo, všetko bolo na nás. Urobili sme platňu, ktorá je v rámci tvorby totálne slobodná, bez zásahov odkiaľkoľvek,“ povedala Kirschner o albume Moruša: Biela. Pre slobodu možno prišla o časť fanúšikov, ktorí nemôžu zabudnúť na Žienku domácu, no získala nových, pozorných, so zmyslom pre jej hudobné experimenty.

Podľahnúť Moruši

Počúvať Janu Kirschner naozaj nie je to, čo bývalo. Namiesto chytľavých refrénov sa pokojne „zasekne“ aj na osem minút na jednom jedinom slove, ako je to v prípade skladby Idú z albumu Moruša: Čierna. Čaro jej pesničiek však spočíva v tom, že dokáže zmysly aj emócie poslucháča zamestnať naplno. Je živelnejšia, stále nedostupná, a predsa osobná.

Moruša: Biela zaznamenala obrovský úspech u fanúšikov aj kritikov a v novembri si za ňu Kirschner prevzala Cenu SOZA za rok 2014 za najpredávanejší album slovenských autorov. „Mám o to väčšiu radosť, že sme nerátali, že by projekt Moruša mohol byť zaujímavý pre väčšie publikum. Poslucháči však ukázali, že stoja aj o niečo hlbšie, o hudbu, ktorej sa treba venovať. Je to zadosťučinenie. Myslím si, že najdôležitejšie je nestáť, aj keď sa človek vystavuje riziku zablúdenia,“ povedala pri preberaní ocenenia Kirschner. Druhá časť projektu Moruša: Čierna získala len mesiac po vydaní platinovú platňu za predaj nosičov na Slovensku.

Finálne turné, ktoré sa odohralo túto jeseň, bolo korunou úspechu. Koncertná šnúra bola vyvrcholením projektu a trojročnej práce. Kirschner sľubovala ešte pred začiatkom turné „úžasný zážitok na celý život“ a odvážne slová sa jej podarilo premeniť na skutočnosť. „Ďakujeme, že nám tolerujete naše výstrelky,“ povedala Kirschner počas záverečného koncertu v Starej tržnici. Hoci podľa slov speváčky sa ešte možno dočkáme koncertného pokračovania Moruše, tvorivý plán výnimočného projektu je naplnený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Moruša #Ročenka 2015 #závršenie projektu