Kristina zvíťazila v Eurosongu s Horehroním - reči o plagiáte nezavážili

Súťaž Eurovision song contest 2010 má svoju víťazku. Kristina s piesňou Horehronie, ktorá bola od začiatku jasnou favoritkou, nechala svojich jedenástich konkurentov ďaleko za sebou.

28.02.2010 01:48 , aktualizované: 01.03.2010 11:03
Kristína, Pyco, Martin Kontúr, Tomáš Eibner Foto:
Kristína s Martinom "Pycom" Rauschom, Martinom Kontúrom a režisérom šou, Tomášom Eibnerom pri krájaní torty po priamom prenose.
debata

Po takmer trojhodinovom priamom prenose bola mladá speváčka síce ešte poriadne roztrasená, ale v šatni už spriadala plány na májové medzinárodné finále v metropole Nórska.

Hoci mala pred svojimi súpermi poriadny náskok, v sobotu večer so sto percentnou istotou na pódium nešla. „Určite som počas národného finále nešla na istotu. Ja sa držím pri zemi a sústreďovala som sa na ľudí, nechala som to na nich. Veľmi som si priala, aby mi posielali hlasy. Naozaj to večer záležalo viacej na divákoch, než na mne a preto som veľmi rada, že ma podporili,“ povedala Kristina v zákulisí.

Ešte roztraseným hlasom ďakovala v šatni všetkým, vďaka ktorým mohla naspievať skladbu Horehronie. Najmä textárovi Kamilovi Peterajovi a skladateľovi Martinovi Kavuličovi. Už o pár dní ju čaká aj nakrúcanie videoklipu, ktorý musí odprezentovať v Nórsku. „Ako bude vyzerať a kto ho natočí vám ešte neprezradím. Bude to prekvapenie,“ tajila. Rovnako ako podrobnosti jej vystúpenia v Oslo. „Ešte sme moje vystúpenie podrobne nerozoberali. Ale zmenu kostýmu či choreografie by som robila nerada. A taktiež by som chcela spievať Horehronie v slovenčine. Či pieseň napokon neprespievam do angličtiny, ešte neviem, ale úplne to nevylučujem.“

Po priamom prenose Kristína spolu s ostatnými finalistami zamierila na párty v priestoroch Slovenskej televízie, kde ju čakalo obrovské sladké prekvapenie. Dostala tortu s logom Eurovízie. Rozkrojiť jej ju postupne pomohli Martin „Pyco“ Rausch, režisér šou Tomáš Eibner, Kamil Peteraj, Martin Kavulič a jej najbližšia rodina. „Ešte si buchnem na oslavu fľasu šampanského, ale na hokejový zápas Slovensko-Fínsko čakať nebudem. Bolo toho naozaj veľa, od skorého rána som na nohách a potrebujem si oddýchnuť,“ povedala na záver víťazka Eurosongu.


V súvislosti so skladbou Horehronie sa v minulých dňoch objavili v médiách aj podozrenia z plagiátorstva. S týmito podozreniami vyrukoval týždenník Plus 7 dní. Pesnička Horehronie, ktorá momentálne kraľuje aj rebríčku hranosti v slovenských rádiach, mala okopírovať hudobný motív z macedónskej skladby Oj, devojče speváka Tošeho Proeskiho. Údajne by za to mohla hroziť aj žaloba. Niektorí odborníci však o tom pochybovali. Na stránke STV sa ešte v sobotu pred finále objavilo vyjadrenie odborníčky Yvetty Kajanovej, ktorá našla podobnosti medzi dvoma skladbami, ale pripustila, že je to podobnosť typická pre etnotvorbu. Voči obvineniam sa ohradil aj manažér speváčky Braňo Jančich. Pre server Topky.sk uviedol: „Po hudobnej analýze týchto dvoch skladieb je absurdné tvrdiť, že ide o plagiátorstvo. Piesne majú podobný maximálne jeden takt, ktorého tóny sa na seba jemným spôsobom ponášajú. No takých prípadov je v dnešnej pop music ďalších tisíc.“

Autorom hudby víťaznej skladby je Martin Kavulič, text napísal Kamil Peteraj. Celkovo Kristinino vystúpenie, choreografia aj kostýmy pripomínajú skôr šou bývalej víťazky Eurovízie – ukrajinskej interpretky Ruslany. V roku 2004 zvíťazila s piesňou Wild Dance inšpirovanou karpatským folklórom.

Porovnajte si obe skladby:

debata chyba