Bob Dylan a Leonard Cohen sa popasujú o koncert roka

Koncertné premiéry Boba Dylana a skupiny The Kiss, ale aj návraty Leonarda Cohena či Eltona Johna čakajú slovenských hudobných fanúšikov tento rok. Pred niekoľkými rokmi by pritom za hudobnými legendami museli vycestovať do Prahy alebo Viedne.

12.03.2010 07:00
Bob Dylan Foto:
Bob Dylan
debata

„Určite pomohol vstup do Európskej únie, ale to nebolo zásadné. Zásadné bolo dobré meno. To, že slovenskí organizátori sú schopní vyprodukovať kvalitný koncert. Medzi manažérmi a medzinárodnými firmami, ktoré zastrešujú koncertné turné najväčších hviezd, a je ich len pár, sa veľmi rýchlo rozšírilo, že Slovensko nie je nejaký divoký východ, koncert sa tu dá bez problémov zorganizovať, podmienky sú výborné, organizátori sú schopní dopredu zaplatiť zálohové platby a tak ďalej. Bol to taký postupný vývoj,“ myslí si Katarína Petrenko, ktorá sa podieľala na organizovaní mnohých koncertov zahraničných hviezd. Zásadný je podľa nej aj záujem publika. „Keď sa hala vypredá, organizátor vie, že môže zaplatiť koncert a ovplyvňuje to aj ochotu sponzorov,“ dodala.

Do posledného miesta vypredaný bol napríklad minuloročný koncert Leonarda Cohena. Spevák, ktorého vystúpenie bolo vlani slovenskou koncertnou udalosťou roka, sa do Bratislavy vráti 13. októbra. Titul udalosti roka mu však pravdepodobne „ukradne“ americký pesničkár Bob Dylan. Hoci v susednom Česku sa naživo predstavil už niekoľkokrát, na Slovensku zaspieva prvýkrát. „Na tom, aby sa nám podarilo Boba Dylana dostať k nám, sme pracovali dlhší čas. Sme radi, že naše úsilie nebolo márne a aj fanúšikovia zo Slovenska budú mať možnosť vidieť ho naživo,“ povedala Jana Mudríková z usporiadateľskej agentúry Vivien.
Dylan, ktorý je na scéne už päť dekád, patrí k najvplyvnejším hudobníkom minulého storočia. Od konca osemdesiatych rokov odohrá každý rok okolo stovky koncertov, preto hudobná tlač píše o sérii jeho vystúpení ako o Nekonečnom turné. Aj keď má Dylan v repertoári pesničky ako Like a Rolling Stone či Rainy Day Woman, na koncertoch nemá problém svoje najväčšie hity vynechávať.

„Bob Dylan zostal rovnako – v najlepšom slova zmysle – drzý. Veď kto iný z jeho generácie by si dovolil nezahrať svoje úplne najväčšie a najznámejšie hity? A práve to je dôvod, prečo si len Bob Dylan môže aj po takmer päťdesiatročnej kariére dovoliť odohrať nejakých 150 koncertov ročne vo veľkých halách a prečo môže mať istotu, že väčšina tých, ktorí prišli tentoraz, nebude lenivá zodvihnúť pozadie i nabudúce,“ napísal v recenzii na jeho ostravský koncert pred dvoma rokmi denník Mladá fronta Dnes. Čo zaznie 9. júna v bratislavskej Incheba Expo Aréne, tak zostáva do poslednej chvíle prekvapením.

Hudobné legendy, ktoré prídu na Slovensko

Kiss
Kedy: 29. mája
Kde: Futbalový štadión Pasienky (Inter), Bratislava
Hity Hotter Then Hell, Rock and Roll All Nite a možno aj I Was Made for Loving You, ktoré má americká pomaľovaná rocková legenda vo svojom repertoári, zaznejú na slovenskej koncertnej premiére.

Elton John
Kedy: 22. júna
Kde: Steel Aréna, Košice
Pred piatimi rokmi si bezplatný koncert Eltona Johna prišli do Petržalky vychutnať desaťtisíce poslucháčov, tentoraz odohrá klasický koncert v hale a mal by predstaviť aj piesne z pripravovaného nového albumu.

Leonard Cohen
Kedy: 13. októbra
Kde: Incheba Expo Aréna, Bratislava
Kanadský pesničkár sa mal pôvodne na Slovensko vrátiť v marci, pre zranenie chrbtice posunul koncert na október. Zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti, prípadne ich možno vrátiť do 31. marca.

debata chyba