Sheketak snúbili dokonalý rytmus a cirkusový humor

Hip-hopový tanec, rýchly step, sexi latino, bubnovanie na telá aj parket, pantomíma i cirkusové gagy. Izraelská skupina Sheketak, ktorá vystupovala v 30 krajinách sveta, sa v utorok predviedla aj bratislavskému publiku. A ponúkla dve hodiny energetických rytmov a osvedčených klaunských fórikov či humorných scénok inšpirovaných aj slávnym Charliem Chaplinom.

17.03.2010 18:47
Sheketak Foto:
Sheketak
debata

„Nie je to izraelská šou. Je ovplyvnená všetkými možnými kultúrami. Sme medzinárodní. Nezáleží na tom, v akom jazyku divák hovorí, aké náboženstvo vyznáva, akú má farbu pleti. Každý si našu šou môže užiť a zabaviť sa,“ povedal v rozhovore pre Pravdu zakladateľ skupiny Danny Rachom.

Deviati tanečníci a traja hudobníci azda nevyčarovali na pódiu umenie, ale zábavu isto. A nie lacnú, hoci jednoduchú áno. Na divákov používali aj triky, ktoré sú dávno overené klaunmi v cirkusových arénach či hercami v klasických komédiách. Aj tak mal však divák radosť. Akúsi detskú.

Keď jeden z tanečníkov naháňal po scéne svetlo alebo keď druhý rozprával rečou s vymyslenými slovami akoby prevzatou z rozprávky a navyše tenkým hláskom, diváci reagovali smiechom. Pantomíma za premietacím plátnom, spoza ktorého vystupujúci akoby mizli, bola pre publikum zase snúbením cirkusového kúzelníctva a tanca. Dokonalý spomalený pohyb jedného z tanečníkov v inej scénke zase pripomínal scénu zo sci-fi filmu Matrix.

Izraelčania sú povestní humorom. A tak sa Sheketak neostýchali ani paródie. Vtipy si robili hoci aj z tradičných židovských tancov, aké kedysi predviedol francúzsky komik Louis De Funes vo filme Dobrodružstvá rabína Jacoba, či vyspevovaním popevku k detskej pesničke Old McDonald had a farm, iaiaou, ktorú publikum ochotne nôtilo s umelcami.

A sánky divákom potom padali pri zložitých tanečných kreáciách a dokonalom rytme a zvuku, keď celá zostava tanečníkov bubnovala na vlastné telá a vytvorila hudbu, ktorá sa ozývala celou sálou. V hebrejčine slovo „sheke“ znamená ticho a „tak“ zvuk. „Cítime, že v šou sa pohybujeme medzi momentmi ticha a zvuku,“ vysvetlil Rachom.

Sheketak nepotreboval k šou žiadnu veľkú zložitú scénu, len jednoduchú železnú konštrukciu, zopár svetiel, bubnov, hrncov a vlastné telá. A ešte štyri plyšáky, s ktorými vystrúhali vtipnú bábkovú scénku.

Dvaja zakladatelia Danny Rachom a Zahi Patish sa poznajú od detstva. „Keď sme vyrástli a vyštudovali školy, rozhodli sme sa vytvoriť niečo, čo by sa nám osobne páčilo. Vždy sme zbožňovali bubnovať, tak sme si vzali bubny, vždy sme tancovali hip-hop, tak sme si vzali hip-hop, vždy sme rapovali, tak sme si vzali aj rap. Vždy sme si robili z vecí žarty, tak sme si vzali humor. To všetko sme skombinovali. A tak vám ukazujeme seba na pódiu,“ povedal Rachom.

Program síce v istých momentoch strácal na dynamike, pretože chcel priniesť divákom až príliš veľa – tanca, hudby i humoru, ale skupine Sheketak sa podarilo dohnať nudné momenty zopár minút nato. „Všade na svete cítime rovnaké reakcie. Vieme očakávať, kedy sa diváci začnú smiať, kedy a čo si v šou užívajú. Tie momenty sú vždy tie isté,“ uzavrel Rachom.

debata chyba