Dotĺklo veľké srdce rokenrolu, zomrel Lemmy Kilmister

Ikonický heavy metalový pionier, spevák, basgitarista a zakladateľ kultovej britskej kapely Motörhead Lemmy Kilmister zomrel v pondelok 28. decembra v kruhu rodiny vo veku 70 rokov vo svojom dome v Los Angeles na následky agresívneho typu rakoviny. O vážnom ochorení sa dozvedel 26. decembra.

29.12.2015 16:57
Lemmy Kilmister, Motorhead Foto: ,
Legendárny Lemmy Kilmister zomrel vo veku 70 rokov.
debata (29)

„Motörhead skončil, to je jasné. Lemmy predstavoval Motörhead. Nebudeme robiť turné či iné vystúpenia. Už nebudú albumy. Ale značka prežíva a Lemmy stále žije v srdci každého,“ povedal švédsky bubeník Mikkey Dee pre denník Expressen. Dodal, že Lemmy bol v poslednej dobe po každom koncerte veľmi unavený. „Bolo neuveriteľné, že bol schopný vôbec hrať.“

S hudobným svetom smútia aj slovenskí fanúšikovia, ktorí sa tešili na februárový koncert v Bratislave. „Je to veľmi smutné. Bratislavský koncert nemôže byť. Lemmy bol Motörhead a Motörhead bol Lemmy,“ vraví Tomáš Holetz z usporiadateľskej agentúry Octopus promotion.

Rokenrolom a punkom k novému štýlu

Prezývku Lemmy dostal Ian Fraiser Kilmister, ktorý sa narodil 24. decembra 1945, už počas školských čias. Miloval bourbon, ženy a kone. Jeho prvé zoznamovanie sa s gitarou sprevádzali pesničky Beatles z debutu Please Please Me. Hrať na basgitare sa naučil až priamo na koncertoch so space rockovou kapelou Hawkwind, keď musel presedlať z gitary na basgitaru. „Je to oveľa jednoduchšie, ako sedieť a mučiteľsky sa pokúšať hrať notu za notou z malého bookletu. Je oveľa lepšie, ak môžete urobiť pár chýb a zvuk je taký hlasný, že to v skutočnosti nikto nerozozná,“ povedal pre Spin v roku 2012.

Kvôli drogám ho však zadržali v roku 1975 na kanadsko-americkej hranici. Niekoľko dní strávil vo väzení a následne ho z Hawkwind vyhodili. A tak založil Motörhead – jednu z najhlučnejších kapiel sveta.

Lemmy mal rokenrol v srdci a ovplyvňoval aj jeho životný štýl – ženy, bujaré žúry plné drog a alkoholu. S odstupom času hovoril práve o sedemdesiatych rokoch ako o najlepšom období života. „Sedemdesiate roky boli najlepšie, pretože sme objavovali kazetové prehrávače a všetko to vybavenie. Bolo to oveľa rýchlejšie a účinnejšie,“ povedal Lemmy v rozhovore pre portál Bravewords.com. Inklinoval k punku, vyhlasoval, že Motörhead hrajú rokenrol a razil cestu heavy metalovej legende. Svojou tvorbou kapela ovplyvnila vývoj gitarovej hudby. „Lemmy, si jedným zo základných dôvodov, prečo táto kapela existuje. Navždy zostaneme vďační za všetku tvoju inšpiráciu,“ uviedla na sociálnej sieti Metallica.

Rocker s chrapľavým hlasom, charakteristickým klobúkom a kovbojskými čižmami v posledných rokoch trpel zdravotnými ťažkosťami. V júni 2013 dostal od lekára zákaz koncertovania, vtedy kapela zrušila niekoľko vystúpení. Zdravotné komplikácie sa dostavili opäť v auguste. Motörhead mali odohrať koncert na metalovom festivale Wacken open air. Lemmy sa už pred koncertom necítil dobre, no nechcel sklamať fanúšikov, a tak odohrali šesťpesničkový set. Hudobník však ani po tejto skúsenosti nestrácal zmysel pre humor a na otázku novinára, či musel zmeniť svoj životný štýl v posledných rokoch, odpovedal s úsmevom: „Áno, prestal som jesť deti.“

Hudobný svet v smútku

„Stratil som jedného z najlepších kamarátov, Lemmyho. Budeš nám chýbať. Bol to bojovník a legenda. Uvidíme sa na druhej strane,“ vyjadril svoj smútok Ozzy Osbourne. Lemmy pre jeho baladu Mama, I’m Coming Home napísal text v roku 1991. Nikki Sixx z Mötley Crüe hovorí o hudobníkovi ako o pilieri dôstojnosti a basgitarista Red Hot Chili Peppers Flea ho označil za svojho hrdinu. „Jeden z veľkolepých rockerov všetkých čias. Úžasne výnimočný a fantastický basgitarista,“ uviedol Flea na Lemmyho adresu.

Koncom januára 2016 mali Motörhead vyraziť na druhú časť koncertného turné k albumu Bad Magic, ktorý vyšiel tento rok v auguste. Kapela v zostave Lemmy Kilmister, Philip Campbell, Mikkey Dee plánovala priviesť svoju hlučnú šou aj na Slovensko. Išlo by o ich druhé vystúpenie, keďže sa v premiére predstavili v roku 2003 na festivale Rock Pop Corgoň v Rimavskej Sobote.

„Lemmy bol stelesnením toho, čo vnímame ako rokenrol. Bol legendou hudby aj životného štýlu,“ povedal Tomáš Holetz. Agentúra Octopus promotion sa pridáva k odkazu kapely. „Pustite si Motörhead nahlas, pustite si Hawkwind nahlas, pustite si Lemmyho hudbu NAHLAS. Dajte si drink alebo dva. Oslavujte život tak, ako ho oslavoval tento úžasný človek. Chcel by presne to!“

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Motörhead #úmertie #zrušený koncert #Lemmy Kilmister #koniec legendy #heavy metal