Anděla majú Charlie Straight aj Ewa Farna, v Sieni slávy je Rottrová

Až tri sošky Andělov, teda cien českej Akadémie populárnej hudby, si v sobotu odniesla mladá gitarová skupina Charlie Straight. Víťazov v jednotlivých kategóriách vyberali českí akademici hlasovaním v priamom prenose vždy z trojice nominovaných.

18.04.2010 14:46
Ewa Farna Foto:
Ewa Farna
debata

„Pravdupovediac v kapele sme uzatvárali stávky. Boli takí, ktorí tvrdili, že získame všetko. Trochu som dúfal aj v Sieň slávy, ale to bohužiaľ nevyšlo. Tak hádam nabudúce,“ zažartoval si v rozhovore pre idnes.cz spevák kapely Charlie Straight Albert Černý. Skupina si odniesla ceny pre objav roka a za videoklip. Jej debutová platňa She's a Good Swimmer naspievaná v angličtine sa zároveň stala albumom roka.

Kapelou roka je Monkey Business. Najlepším českým spevákom za rok 2009 sa podľa hlasovania akademikov stal pesničkár Tomáš Klus. Porazil aj Jaromíra Nohavicu, ktorého platňa V Lucerně je najpredávanejším albumom roka. „Je to pre mňa míľový krok a neviem, či naň mám dosť dlhé nohy. Čakám, kedy ma to začne bolieť,“ povedal Klus agentúre ČTK. Mladý spevák počas svojho vystúpenia vyzval divákov, aby v blížiacich sa voľbách vymenili politikov. Rovnakú prosbu zopakovala v priamom prenose, ktorý vysielala televízia Nova, aj Aneta Langerová. Tá si vďaka pesničke V bezvětří odniesla Anděla za skladbu roka. „Veľmi sa z toho radujem, pretože základom vystúpenia každého interpreta sú práve pesničky, ktoré musia ľudí osloviť,“ povedala Langerová pre agentúru Mediafax.

V kategórii speváčok však Anetu Langerovú porazila tínedžerská hviezda Ewa Farna. „Je to pre mňa naozaj šok,“ neskrývala prekvapenie samotná Farna. „Tú cenu si vážim. Veľa ľudí to berie tak, že ma počúvajú len šesťročné dievčatká, to však nie je pravda,“ dodala pre Mediafax.

Do Siene slávy ku kolegom ako Karel Černoch, Zuzana Navarová, Helena Vondráčková alebo Waldemar Matuška uviedli akademici Marie Rottrovú. „Som veľmi dojatá, ďakujem vám. Ale som tvrdý človek a neplačem,“ povedala Rottrová, ktorej prítomní diváci vzdali hold potleskom postojačky.

Charlie Straight
Tomáš Klus
+3Aneta Langerová
debata chyba