Kaščák: Chceme, aby Pohoda opäť priniesla radosť

Aj napriek minuloročnej tragédii si želá, aby festival Pohoda zostal radostným stretnutím ľudí s hudbou. Keď otec najväčšieho letného festivalu Michal Kaščák cítil podporu, rozhodol sa v "pohodovej" tradícii pokračovať.

29.04.2010 11:00
Michal Kaščák Foto:
Michal Kaščák
debata

Ako vo vás prebiehalo rozhodovanie, či Pohoda oslávi aj 14. narodeniny?
Celú jeseň som prežíval zvláštny stav. Nevedeli sme, ako festival uchopiť. A nenachádzali sme silu.

Čo potom rozhodlo?
Podpora. Od návštevníkov, od autorít mesta, od zdravotníkov aj od ľudí, ktorí boli zasiahnutí nešťastím. A najdôležitejšia bola istota, že nik z nášho organizačného tímu nepochybil.

Tvorili ste tento ročník s iným prístupom ako predchádzajúci?
Tentoraz smeruje najviac otázok k bezpečnosti. Tá však bola našou prioritou vždy. Samozrejme, že to, čo sa stalo minulý rok, nás ovplyvní. Cítime to pri príprave festivalu stále. Ale prajeme si, aby Pohoda zostala tým, čím bola. A teda pozitívnym stretnutím, miestom, kam ľudia radi zavítajú, cítia sa tam dobre a odkiaľ sa zdraví a šťastní navrátia domov.

Bude však počas tohto ročníka v ovzduší cítiť minuloročnú tragédiu?
Veľmi veľa závisí od návštevníkov festivalu. Určite pripravíme aj spomienku na minulý ročník. Ale v prvom rade chceme, aby festival opäť priniesol ľuďom radosť. A fascinujúcu muziku.

Objavuje Pohoda rôzne kapely či spevákov pre slovenského poslucháča?
Snažíme sa vyberať do programu to, čo považujeme v danom roku za najzaujímavejšie a čo môže navzájom na festivale dobre fungovať. Jednou z našich najsilnejších ambícií je priniesť hudbu, ktorú ľudia nemajú možnosť bežne počuť a vidieť naživo. Nepovažujeme sa však za nositeľa obrovských novôt, pretože mnoho mladých ľudí hudobnú scénu sleduje tak, že som z toho až prekvapený.

O ktoré slávne mená sa každoročne pokúšate?
Tom Waits, Radiohead, Beastie Boys. Pokračujem v tom. Ale to, či vyjdú, nie je podstatné.

debata chyba