Na hudbu sa nepozerám z hľadiska veku, tvrdí Peter Bič

Na debutovom albume gitaristu Petra Biča si zaspieval Peter Lipa aj Peter Cmorík. Najviac priestoru však dostala mladá interpretka, Dáška Kostovčík.

13.05.2010 15:18
Peter Bič Foto:
Gitarista Peter Bič vydal svoj debutový album.
debata

Meno gitaristu Petra Biča rezonuje v hudobnej brandži už pätnásť rokov. Bol zakladajúcim členom kapely IMT Smile, niekoľko rokov hral s Janou Kirschner, založil skupinu Stereo. Po vyše desaťročnom hraní pre „iných“ sa rozhodol nahrať vlastný album s názvom Peter Bič. „Impulz vyšiel z môjho okolia. Známi aj priatelia do mňa často rýpali, že by som hádam mohol už vydať aj niečo vlastné,“ hovorí gitarista a pokračuje: „Ten povestný chrobák v hlave sa mi usadil asi pred dva a pol rokom, keď som zistil, že naozaj mám dosť vlastných skladieb na album.“

V nahrácacom štúdiu postupne dostalo svoju tvár asi tridsať skladieb, z ktorých sa na albume objavilo trinásť pesničiek. V nich fanúšikovia spoznajú hlasy Petra Cmoríka, Andyho Ďuricu, Dášky Kostovčík, ale aj generačne vzdialenejšieho Petra Lipu. „Ja sa na hudbu nepozerám z hľadiska veku. Som naopak rád, že na albume sa stretli generačne rozdielni speváci, širšia škála interpretov môže osloviť viac ľudí.“

Na doske sa podieľali všetci šiesti členovia zoskupenia Peter Bič Projekt – Jozef Zima, Ivo Bič, Dáška Kostovčík, Matúš Pavlík, Vlado Čekan a samozrejme, Peter Bič. Najviac speváckeho priestoru dostala práve mladá interpretka Dáška Kostovčík, ktorá patrí k „objavom“ gitaristu.

Ich spolupráca odštartovala trochu kurióznym spôsobom. „Nahrával som v štúdiu skladbu Dážď a potreboval som speváčku. Vtedy sa ozval môj zvukár a povedal mi, že má priateľku, ktorá vie spievať,“ spomína Bič. „A hoci Dáška tvrdila, že spievať nevie, skladbu Dážď zaspievala na prvý raz a my sme ostali hotoví. Vzápätí sa pridala do formácie Peter Bič Projekt.“ 21-ročná interpretka naspievala na albume Petra Biča päť skladieb, z toho jednu v angličtine. Práve k nej si zložila aj text.

Zoskupenie Peter Bič Projekt sa v týchto dňoch chystá koncertovať a predstaviť svoju novinku fanúšikom. „A naše leto sa bude niesť v znamení festivalov,“ povedal Peter Bič.

debata chyba