Fanúšikovia Motörheadu chcú chemický prvok lemmium

Desaťtisíce fanúšikov britskej heavy metalovej skupiny Motörhead podpísali petíciu žiadajúcu, aby sa jeden z nedávno uznaných štyroch nových chemických prvkov na počesť frontmana kapely Lemmyho Kilmistera volal lemmium. Spevák, skladateľ a basista skupiny zomrel minulý týždeň vo veku 70 rokov.

07.01.2016 16:00
Motörhead, Lemmy Kilmister Foto: ,
Zosnulý zakladateľ rockovej legendy Motörhead Lemmy Kilmister.
debata

Petícia krátko po jej stredajšom zverejnení na internete získala podľa agentúry AFP okolo 40-tisíc signatárov. Podporilo ju viacero hudobníkov, napríklad bývalý člen hviezdnej rockovej skupiny Guns N' Roses basista Duff McKagan.

Medzinárodná únia pre čistú a aplikovanú chémiu (IUPAC) koncom decembra oznámila, že po preverení objavov vedcov z USA, Ruska a Japonska sa periodická tabuľka rozrástla o štyri nové prvky. Oficiálne názvy majú tieto ťažké kovy dostať v nadchádzajúcich mesiacoch.

„Lemmy bol prírodnou silou, predstavoval podstatu heavy metalu,“ uviedli autori v petícii v narážke na termín heavy metal, ktorý vyjadruje hudobný štýl Motörhead a súčasne označenie pre „ťažký kov“. „Domnievame sa, že by bolo spravodlivé, keby IUPAC odporučila, aby sa jeden zo štyroch objavených ťažkých kovov volal lemmium,“ stojí v petícii.

IUPAC v decembri uviedla, že trvá na tom, aby mená vychádzala z mytológie, alebo pripomínali nejaké miesto, krajinu alebo významnú osobu. Tak to bolo aj v prípade posledných prírastkov: flerovium bolo pomenované na počesť fyzika Georgija Fljorova, livermorium pripomína sídlo amerického laboratória v Livermore a kopernicium zaradené do tabuľky v roku 2009 nesie meno slávneho astronóma Mikuláša Kopernika.

Periodická tabuľka sa mení prvýkrát od roku 2011, kedy do nej pribudli prvky s protónovými číslami 114 a 116 pomenované neskôr flerovium a livermorium.

debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #Motörhead #Lemmy Kilmister #lemmium #chemický prvok #periodická tabuľka chemických prvkov