Diktát slovenskej hudby je pre rádiá tŕňom v oku

V novom roku nadobudla účinnosť novela zákona, ktorá prinesie od apríla do éteru súkromných rádií 20 percent slovenskej hudby, pričom vo verejnoprávnom rozhlase bude znieť minimálne 30 percent. Od roka 2017 sa potom podiel zvýši ešte o ďalších päť percent.

08.01.2016 09:00
Celeste Buckingham a Majk Spirit Foto:
Medzi najhranejšími interpretmi v éteri súkromných rádií sú Majk Spirit aj Celeste Buckingham.
debata (32)

Teraz majú súkromní vysielatelia štyri mesiace na to, aby požiadali Radu pre vysielanie a retransmisiu, ktorá je kontrolným orgánom, o udelenie výnimky.

Kým štát chce na podnet hudobníkov z občianskeho združenia Iniciatíva za slovenskú hudbu, ktoré podporujú aj hudobníci ako Martin Ďurinda, Juraj Topor a Jozef Ráž, chrániť hudbu ako domáci produkt, rádiá tento krok vnímajú ako obmedzovanie ich hudobnej aj podnikateľskej slobody. Kvôli prijatému zákonu však budú prinútení robiť ústupky v dramaturgii, aj keď vyhlasujú, že tento krok nie je o kvalite hudby.

Sloboda verzus ochrana

„Naše rádio je komerčný subjekt, platí dane a dostalo už skôr licenciu a plní licenčné podmienky. Teraz sa zrazu zmenia pravidlá hry, paušálne, bez ohľadu na každé jednotlivé rádio a zrazu má zmiznúť sloboda vysielania a nie sú chránené záujmy poslucháčov,“ vraví Jitka Fürst, riaditeľka rádia Europa 2, ktoré ročne investuje desiatky tisíc eur do prieskumov, aby vedelo, o akú hudbu majú poslucháči záujem. „Týmto krokom budú naše investície zmarené,“ dodáva Fürst.

Pri vytváraní playlistov pracujú s prieskumami aj v Rádiu Jemné, ktoré spolu s Rádiom Expres, Rádiom Slovensko, Fun rádiom a Európou 2 patrí do prvej päťky najpočúvanejších rádií na Slovensku. „Ak slovenský interpret prinesie na hudobný trh novinku, zaradíme ju do najbližších hudobných testov. Po ohodnotení poslucháčmi konkrétnu skladbu zaradíme, prípadne nezaradíme do playlistu Rádia Jemné. Myslíme si, že stanovovať kvóty na slovenskú hudbu nie je v tomto prípade správny a efektívny postup,“ vysvetľuje Katarína Hospodárová, programová riaditeľka Rádia Jemné.

O tom, že kvóty nie sú na mieste, sú presvedčení aj v Rádiu Expres. „Kvóty nemajú žiadne opodstatnenie. Ani v rámci toho, že by tu bol tlak poslucháčov na také vysoké percento slovenskej hudby v rádiách. Pre mnohé formáty môže byť takto definovaná kvóta likvidačná,“ povedal pre Pravdu generálny riaditeľ Expresu Ivan Antala.

Fun rádio chce v tejto záležitosti podniknúť právne kroky. Problém vidia aj v povinnosti hrať z celkového počtu slovenskej hudby ešte 20 percent tej novej, ktorá nesmie byť staršia ako päť rokov, a chcú žiadať o udelenie výnimky. „Plánujeme sa obrátiť na licenčnú radu, aby Fun rádiu udelila výnimku z hrania povinného podielu nových slovenských piesní. Pokiaľ viem, Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc bude aj v našom mene ešte podnikať právne kroky proti tomuto zákonu,“ uviedol programový riaditeľ Fun rádia Rastislav Dutka. Samotná asociácia však zatiaľ nechce žiadne ďalšie informácie komunikovať prostredníctvom mé­dií.

Kvótam sa, naopak, nebránil verejnoprávny rozhlas, kde mala slovenská hudba veľké zastúpenie ešte pred prijatím novely, a poslucháči tak väčšiu zmenu v éteri nepocítia.

Málo rádiových hitov

Fakt, že novela zákona narazila na vlnu odporu zo strany súkromných rozhlasových staníc, však celkom prirodzene vedie k zamysleniu, prečo sa rádiá tak urputne bránia domácej hudbe. Aj v tom sa vysielatelia zhodujú a vravia, že kvalitnej hudby, ktorá je vhodná pre ich médiá a formáty, vzniká u nás málo na to, aby pokryla nadiktovaný podiel. „Určite nevzniká toľko kvalitnej slovenskej hudby, aby sme si mohli dovoliť bežne vysielať 20 percent slovenskej produkcie bez toho, aby sme ohrozili vnímanie našej stanice. Je množstvo skvelých interpretov, ale o tom, čo je kvalitné alebo nekvalitné, nemajú rozhodovať zákonodarcovia, ale hudobní manažéri a potom poslucháči,“ myslí si Jitka Fürst.

Podobný názor má aj hudobný dramaturg najpočúvanejšieho Rádia Expres Rasťo Bečaver. „Tvrdíme, že pomer slovenskej hudby v našom vysielaní doteraz zodpovedal jej popularite u poslucháčov, ale kvóty nás nútia k tomu, aby sme jej hrali viac bez ohľadu na to, koľko hudby tu vzniká a koľko ľudí ju chce počúvať.“

Napriek nesúhlasu sa však rádia musia novele zákona a jej príkazom prispôsobiť, a tak aj dramaturgovia priznávajú, že sú nútení prehodnotiť kritériá výberu, respektíve urobiť určitý kompromis, aby dokázali naplniť zákonnú kvótu. „Pre poslucháča je dôležité, či sa mu daná skladba páči. Nerieši, či ide o domácu, alebo zahraničnú tvorbu. Ale vzhľadom na stanovenú kvótu slovenskej hudby budeme nútení prehodnotiť hranosť rotujúcich skladieb. Portfólio hrateľných slovenských autorov aj s prihliadnutím na náš formát je obmedzené,“ povedal za Fun rádio Rastislav Dutka. Jitka Fürst z Europy 2 zase pripustila možnosť navýšenia rotácií vytypovaných domácich hitov.

Na Exprese patria medzi najhranejších interpretov IMT Smile, Adam Ďurica, Katka Knechtová, Hex a Zuzana Smatanová, vo Fun rádiu sa v rotáciách najčastejšie objavujú Zuzana Smatanová, Katarína Knechtová a Adam Ďurica a poslucháči Európy 2 častejšie počujú Majka Spirita, Kaliho, Igora Kmeťa, Celeste Buckingham, Dominiku Mirgovú, Mafia Corner, Adama Ďuricu či Rytmusa.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hudba #rádiá #kvóty na slovenskú hudbu