Rozlúčku s Mukom sprevádzali slzy na javisku i aplauz v hľadisku

Množstvo sĺz na javisku aj v hľadisku pražského Divadla Broadway sprevádzalo štvrtkovú rozlúčku so spevákom Petrom Mukom, ktorý minulý týždeň zomrel vo veku 45 rokov.

03.06.2010 12:34 , aktualizované: 13:41
Bára Basiková a Petr Kolář Foto:
Speváčku Báru Basikovú a hudobníka Petra Kolářa premohli slzy.
debata

Za kolegov, ktorí obsadili predné rady úplne zaplnenej sály, prehovorila Bára Basiková a Petr Kolář. Obom sa dojatím chvel hlas, neskrývali slzy a smútočné reči poňali veľmi osobne.

„Nikdy som si nemyslel, že ma pozveš na žúr a ja ťa nebudem môcť objať a prejaviť taký ten rituálik, keď sme sa bozkávali zo strany na stranu,“ uviedol Kolář. „Mám ťa tu, kamarát, ďakujem,“ ukázal si na srdce na konci svojho prejavu.

Basiková zvolila formu otvoreného listu, v ktorom Mukovi vyjadrila obdiv za jeho koncerty a albumy. Mukov spev označila za „čarovný prejav bolesti v duši“. „Ďakujem ti za to, že sme mohli spolu spievať a že na to mám dnes krásne spomenienky. A nielen na tú hudbu, ktorá nás spojila,“ dodala plačúca speváčka. Tiež poďakovala manželke Petra Muka, ktorá stretnutie umožnila, ale sama sa na ňom nezúčastnila.

Na spomienkovej rozlúčke so zosnulým Petrom... Foto: ČTK
Karel Gott Na spomienkovej rozlúčke so zosnulým Petrom Mukom nechýbal ani Karel Gott.

Súčasťou pietneho aktu bola reprodukovaná skladba Ráchel a premietanie zostrihu Mukových klipov a muzikálových rol. Stretnutie zakončil dlhotrvajúci potlesk. Ľudia, ktorí sa nevošli do sály, mohli dianie sledovať na obrazovkách v pasáži Broadway. Usporiadatelia nechajú dvere otvorené do 16.00 a umožnia ľuďom priniesť kvetiny a písať kondolencie do kníh.

So spevákom sa prišli rozlúčiť napríklad Karel Gott, Petr Janda, Kateřina Brožová, Bohouš Josef, Vilém Čok, Vendula Svobodová či Helena Vondráčková. Obrovské srdce z ruží doniesla podnikateľská rodina Kočkovcov. Prišiel tiež Vladimír Končadrle, šéf českej pobočky vydavateľskej spoločnosti EMI, ktorá od roku 1990 vydávala Mukove albumy.

„Rozhodne to bol jeden z najlepších spevákov v Česku za posledných dvadsať rokov a jeho odchod je celkom paradoxný, pretože opustil svet dva dni potom, čo vydal svoju zrejme najlepšiu platňu,“ uviedol Končadrle.

Do divadla sa od rána prišli rozlúčiť desiatky ľudí. Účastníci smútočnej akcie, prevažne ženy a dievčatá, ukladali kvetiny na pódium s horiacimi deväťramennými sviecami a veľkými fotografiami obľúbeného speváka. Z reproduktorov zneli jeho najväčšie hity. „Je to pre mňa šok, bol to náš český depešák. Vzala som si v práci voľno, skrátka som musela prísť,“ uviedla plačúca fanúšička Jitka Kmeťová.

Slzy neskrýval ani Pavel Vítek a Kateřina Brožová. Foto: ČTK
Pavel Vítek a Kateřina Brožová Slzy neskrýval ani Pavel Vítek a Kateřina Brožová.

Polícia bez bližších podrobností oznámila, že Mukova smrť bola nešťastná udalosť. Príčinu úmrtia hudobníka, ktorý sa liečil s ťažkými depresiami, neuviedla ani rodina. Spevákov pohreb sa koná v južných Čechách v úzkom rodinnom kruhu.

Muk pochádzal z Českého Krumlova. V Českých Budejoviciach absolvoval stavebnú priemyslovku. Od 15 rokov hral na gitaru v alternatívnych kapelách, spievať začal v punkovom Durale. Zlomom bolo v roku 1985 založenie Oceánu, kde s Dušanom a Janom Vozáryovcami, Petrom Kučerom a textárom Petrom Honsom pôsobil osem rokov. Novoromantická syntetizátorová skupina sa v socialistickom Československu stala senzáciou a v istom zmysle nahrádzala domácim fanúšikom Depeche Mode, Camouflage či The Cure. V roku 1987 vznikol hit Ráchel, ktorý priniesol Oceánu veľkú slávu. Oceán dokonca absolvoval 27 koncertov vo Veľkej Británii a Írsku ako predskokan dua Erasure.

Mukov tenorový hlas bol roky nezameniteľnou súčasťou českej populárnej hudby. Muk vystupoval v muzikáloch Rusalka, Johanka z Arku, Galileo či Golem. V rokoch 2002 až 2003 bol strieborný Český slávik a o rok neskôr skončil bronzový.

Speváčku Báru Basikovú a hudobníka Petra Kolářa...
Speváci Bára Basiková a Petr Kolář za...
+4Do kondolenčnej knihy pripísal svoju rozlúčku...
debata chyba