Nekonečné turné Boba Dylana sa konečne zastaví aj na Slovensku

Prívlastok koncert roka si už mesiace dopredu získalo vystúpenie Boba Dylana. Legendárny americký pesničkár sa v slovenskej koncertnej premiére predstaví v stredu 9. júna v bratislavskej Inchebe. Na Slovensko príde zo Záhrebu, kde vystupoval v pondelok. Čo návštevníkom koncertu zahrá, zostáva do poslednej chvíle prekvapením.

08.06.2010 07:00
Bob Dylan Foto:
Bob Dylan
debata

„Jediné, čo som od neho odkukal je, že tak ako on nikdy nepovie kapele, čo budú hrať, ani ja kapele dopredu nepoviem zoznam piesní. Takže muzikanti musia byť v strehu, s čím začnem,“ povedal o Dylanovi Pavol Hammel, pre ktorého bol pesničkár jedným z mála vzorov. „Zo začiatku bol pre mňa Bob Dylan môj jediný vzor. Okrem neho som vzhliadal ešte k takému jeho britskému pendantovi Donovanovi, ale Dylan ma svojou výpoveďou oslovoval viac,“ dodal Hammel.

Koncertnú nevyspytateľnosť amerického pesničkára, ktorý je na scéne už polstoročie, potvrdila aj Jana Mudríková z usporiadateľskej agentúry Vivien. „Každý jeho koncert je výnimočný tým, že je stále iný, takže naozaj netušíme ani čo bude spievať, ani čo sa bude diať na scéne,“ povedala. Pritiahnuť speváka na Slovensko sa agentúra pokúšala niekoľko rokov. „Dostať ho na Slovensko bolo dosť ťažké. Pokúšali sme sa o to tri roky a až po osobnom stretnutí s jeho manažmentom priamo v Los Angeles sa nám to podarilo. Zrejme manažéri, ktorí zvyknú robiť turné s viacerými umelcami, nemali predtým so slovenskom dobrú skúsenosť,“ dodala.

Do Bratislavy príde Bob Dylan už v utorok okolo obeda a strávi tu zhruba štyridsaťosem hodín. Vo štvrtok odchádza do Prahy, kde koncertuje v piatok. „Všetko okolo Boba Dylana je viac-menej takou veľkou záhadou. Nevieme, čo nás bude čakať. Napríklad je absolútne zakázaná akákoľvek fotodokumentácia alebo nahrávanie na koncerte,“ prezradila Mudríková, podľa ktorej je spevákov manažment špecifický a komunikuje sa s ním ťažšie, než býva pri svetových hviezdach bežné. Zvláštnou požiadavkou podľa organizátorov je, aby mal Dylan počas celého svojho pobytu k dispozícii ozbrojeného osobného strážcu. „Snažili sme sa im vysvetliť, že u nás nie sú žiadne nepokoje ani vojna, trvali však na svojom. Veľmi dbajú na bezpečnosť. S tým, že by niekto chcel na celý čas ozbrojeného strážcu, sme sa ešte nestretli.“ Agentúra pritom už na Slovensko priviedla Leonarda Cohena alebo Aliciu Keys.

Koncertné potulky takmer sedemdesiatnika Dylana označuje hudobná tlač ako Never Ending Tour, teda Nekonečné turné. Na ňom je v podstate už od konca osemdesiatych rokov. „Bob Dylan zostal rovnako nevyspytateľný, ako je odjakživa. A tiež rovnako – v najlepšom zmysle slova – drzý. Veď kto iný z jeho generácie by si dovolil nezahrať svoje úplne najväčšie a najznámejšie hity? … Ale práve v tom je dôvod, prečo si len Bob Dylan môže aj po skoro päťdesiatročnej kariére dovoliť odohrať nejakých 150 koncertov ročne vo veľkých halách,“ napísal pred dvomi rokmi v reakcii na jeho ostravský koncert portál idnes.cz. Slovenskí fanúšikovia sa však na vystúpení, ktoré bude bez predkapely (veď kto by už mohol predskakovať Dylanovi), možno dočkajú aj najväčších hitov. Napríklad na nedeľnom koncerte v Belehrade totiž zneli aj notoricky známe skladby Blowin' In The Wind či Like A Rolling Stone.

debata chyba