Záujem o posledný album Davida Bowieho po jeho smrti prudko rastie

Predaj posledného albumu britskej hudobnej legendy Davida Bowieho Blackstar od pondelkového oznámenia jeho smrti prudko vzrástol, viac sa sťahujú tiež jeho najväčšie hity.

13.01.2016 14:27
Obit David Bowie Foto: ,
Rok 2003 - David Bowie počas amerického "A Reality Tour," v Madison Square Garden.
debata

Podľa komentátorov zvýšený záujem svedčí o ohromnej ​​príťažlivosti tohto hudobníka ako priekopníka popovej kultúry a hudobného biznisu. Komentáre sa pozastavujú aj nad pretrvávajúcimi záhadami okolo Bowieho smrti.

Spoločnosť Spotify uviedla, že len v pondelok sa sťahovanie Bowieho hudby na internete zvýšilo o 2700 percent. Organizátor hitparád v Británii Official Charts Company potom uviedol, že Bowieho najnovší album jasne vedie rebríček najpredávanejších platní, od piatkového uvedenia na trh sa ho predalo asi 43.000 kusov. Album Blackstar vyšiel dva dni pred umelcovou smrťou.

Bowie bol prvým nahrávajúcim umelcom, ktorý predával dlhopisy, známe ako „Bowieho obligácie“. Vydávané boli proti jeho duševnému vlastníctvu a kryté budúcimi príjmami z jeho hudby. Dlhopisy, ktoré už sú splatené, v roku 1997 kúpila za 55 miliónov dolárov spoločnosť Prudential Insurance. Obligácie Bowiemu dovoľovali ponechať si vlastníctvo svojej tvorby, namiesto toho, aby mohol len predávať autorské práva.

Bowieho majetok sa odhaduje zhruba na 100 miliónov dolárov, z časti vďaka tomu, že spevák vlastnil 100 percent svojej hudby. „Bol dosť šikovný na to, aby si veril. Väčšina umelcov sa skoro predáva a nedrží svoje autorské práva,“ povedal agentúre Reuters investor a autor Bowieho finančného modelu David Pullman.

Radnica nórskej metropoly Oslo sa rozhodla, že na počesť zosnulého poprockového hudobníka budú jej zvony a zvončeky oddnes hrať každý večer od 19. h melódiu Bowieho skladby Changes. „Žiadalo nás o to toľko ľudí a bola taká zhoda (ohľadom skladby), že sme sa rozhodli to urobiť. Vlastne nebol priestor pre diskusiu,“ vysvetlila agentúre AFP hráčka na zvonkohru Laura Olsengová. Podobné hudobné interpretácie v nórskej metropole sú bežné. Na playlist radnice sa nedávno dostala aj skladba heavymetalovej kapely Motörhead na pamiatku zosnulého frontmana Lemmyho Kilmistera.

Komentátori sa tiež čudujú, že pri takej mediálnej udalosti, akou je úmrtie Bowieho, zostáva stále utajené, kde zomrel a na aký druh rakoviny. Zatiaľ sa ani nevie, kedy bude mať pohreb. Bowie žil roky v Londýne, Berlíne a New Yorku. Naposledy sa ukázal na verejnosti v New Yorku, a to 7. decembra. Belgičan Ivo van Hove, tvrdí, že britský hudobník zomrel na rakovinu pečene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Legenda #David Bowie #Black Star #rastie predaj