Český orchester prirástol Morriconemu k srdcu

Na základe odporúčania talianskeho zvukového technika Fabia Venturiho prišiel Ennio Morricone do Prahy nahrať soundtrack k seriálu Ako delfín (2011) s Českým národným symfonickým orchestrom (ČNSO). Ich spolupráca sa však neskončila pri jednom projekte.

16.01.2016 11:55
Ennio Morricone, Český národný symfonický... Foto:
Ennio Morricone si spoluprácu s Českým národným symfonickým orchestrom pochvaľuje. Vyrážajú spolu aj na aktuálne európske turné.
debata

Skladateľ sa opäť vrátil do Čiech, aby nahral aj hudbu k filmu Giuseppa Tornatoreho Najvyššia ponuka (2013) a minulý rok práve v spolupráci s českým telesom vznikol soundtrack k Tarantinovmu westernu Osem hrozných. Hudobné zladenie orchestra pod taktovkou Ennia Morriconeho si bude môcť vychutnať slovenské publikum po roku opäť v Bratislave už v utorok 19. januára v Slovnaft aréne.

Osem hrozných aj so Zlatým glóbusom

Minulý rok bol pre Český národný symfonický orchester mimoriadne aktívny najmä v súvislosti s talianskym skladateľom a soundtrackom k filmu Osem hrozných, za ktorý získal Ennio Morricone už tretí Zlatý glóbus, čo by mohlo byť dobrým znamením v prípade prestížnych Oscarov. Hoci nepriamo, no určitá časť ocenenia patrí aj orchestru, na margo ktorého sa Morricone vyjadril, že mu imponuje úroveň jeho hudobníkov. „Je to jedno z najväčších vyznamenaní,“ poznamenal Milan Sládek, PR manažér ČNSO.

Nahrávanie k filmu Osem hrozných sa uskutočnilo v Prahe v júli za prítomnosti Ennia Morriconeho a Quentina Tarantina. Obaja vtedy prijali pozvanie aj na koncert v rámci Prague Prom festivalu, kde dostala priestor filmová hudba pod názvom Hollywood Night pod vedením amerického dirigenta Carla Davisa. „Sedeli v lóži. Hrali sme aj hudbu z Divokého Djanga či z filmu Misia a vydržali až do konca koncertu,“ spomína Sládek. V decembri sa presunul orchester do londýnskeho štúdia Abbey Road, kde nahral hudbu k filmu Osem hrozných naživo priamo na vinylovú platňu. Exkluzívna vinylová edícia soundtracku vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Jacka Whitea Third Man Records.

Od Carrerasa ku Georgeovi Michaelovi

Český národný symfonický orchester funguje od roku 1993 a za ten čas si vybudoval príťažlivé renomé, ktoré mu môžu závidieť aj staršie telesá. Nahrával album s Josém Carrerasom, na turné sprevádzal Stinga, Georgea Michaela či Andrea Bocelliho – práve taliansky tenorista ho odporučil americkej speváčke Natalie Coleovej.

Harmonická spolupráca Ennia Morriconeho a Českého národného symfonického orchestra rokmi menila svoj charakter. V súčasnosti prebiehajú skúšky skôr v priateľskej atmosfére, hoci na fakte, že taliansky skladateľ je nekompromisným profesionálom, sa nič nezmenilo. „Zo začiatku bol veľmi vážny, pretože, ako on sám vraví, je plne ponorený do problému hudby a nevníma nič okolo seba. Za tých niekoľko rokov, čo sa poznáme, celkom zmäkol a správa sa veľmi priateľsky,“ prezrádza o skladateľovi Milan Sládek.

Jeho slová potvrdil sám Morricone, keď povedal, že mu orchester prirástol k srdcu. Temperamentný Talian komunikuje s orchestrom prostredníctvom českej prekladateľky. Na turné ho sprevádza manželka Marie a tím, ktorý sa stará o jeho absolútny komfort.

Koncertný program k turné 60 Yeas Of Music prinesie oproti tomu minuloročnému viacero noviniek. Zaznie hudba z filmov Osem hrozných, Najvyššia ponuka, Profesionál (1981) s Jeanom-Paulom Belmondom, ale aj klasika Vtedy na západe.

Koncert by mal byť podľa slov zástupcu orchestra rozdelený na tematické časti vytvorené z hudby z westernov, dobrodružných filmov či snímok so sociálnou tematikou. „On si nemyslí, že hudba z westernov je to najlepšie, čo napísal. Je presvedčený o tom, keďže je autorom hudby k viac ako 500 filmom, že množstvo iných je rovnako dobrých,“ vraví manažér ČNSO.

Aby mali diváci z koncertu aj vizuálny zážitok, bude sa medzi hudobníkmi pohybovať kameraman a detailné zábery samotného Morriconeho či hudobníkov budú diváci sledovať na veľkoplošných obrazovkách, ktoré tiež prinesú informáciu s názvom aktuálne hranej filmovej témy. Zatiaľ čo vstupenky na pražský koncert sú už dva mesiace beznádejne vypredané, predaj vstupeniek na koncert v Bratislave stále prebieha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Quentin Tarantino #Ennio Morricone #Slovnaft aréna #filmová hudba #Osem hrozných #Český národný symfonický orchester