Pohode bude vládnuť najdrahšia kapela

Zamiešate 110 koncertov, 196 predstavení, 27 zastúpených krajín v programe, 21 diskusií, 1 kúzelníka, 10 pódií, 30 000 návštevníkov, 9 820 štvorcových metrov stanovej plochy, 144 000 litrov piva, 120 ružíc s teplou vodou a k tomu nevyčísliteľné množstvo decibelov hudby, pretancovaných hodín a kilogramov dobrej nálady. Recept na Pohodu.

08.07.2010 07:00
Juliette Lewis Foto:
Juliette Lewis
debata

Najväčší slovenský festival, ktorý od štvrtka do nedele opäť na trenčianskom letisku ponúkne objavnú hudbu, radostný tanec, moderné výtvarné umenie, netradičné divadlo, nástojčivú literatúru aj pálivé diskusie. Na veľkých scénach pod holým nebom s tisícmi ľudí pred pódiami i na intímnych scénach pre nadšencov experimentálneho umenia. 

Pozrite si prehľad ďalších letných festivalov

Chuť objavovať
Otec festivalu Michal Kaščák nikdy nehovorí o hlavných hviezdach Pohody. Veľké mená nie sú pre organizátorov hlavným cieľom. Tým je priniesť návštevníkom zaujímavých muzikantov z rôznych žánrov, ktorí spoločne vyčaria zábavu, dobrú náladu i hudobný orgazmus. „Pohoda nikdy nebola len o veľkých menách. Máme chuť objavovať kvalitu a krásu neznámych mien,“ hovorí Kaščák.

Vo štvrtok v noci rozprúdi prvých festivalových návštevníkov legendárna kapela The Stranglers, ktorá prinesie pestrú hudbu. Zamieša punk a rock. A hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že muzikanti, ktorí sú na scéne takmer štyri desiatky rokov, sú starými dinosaurami, zostalo v nich hudobné rebelantstvo. The Stranglers nepodľahli sláve ani chuti po peniazoch. A hrajú hudbu, ktorá je úprimná a v ktorej sú hudobníci sami sebou.

Hymny, Jamajka i funková kráľovná
Piatkový program otvorí na poludnie slávnostný koncert pod vedením dirigenta Petra Breinera. Štátna filharmónia Košice s ním uvedie hymny všetkých krajín, odkiaľ na Pohodu prišli hudobníci. Festivalovým areálom tak bude znieť 27 hymien v nových aranžmánoch.

A večer sa roztočí maratón koncertov, ktoré jednoducho treba vidieť. Ian Brown je jednou z legiend britskej scény. Pôsobil v slávnej kapele The Stone Roses, ktorá v 90. rokoch podnietila vznik hudobného hnutia britpop. A inšpirovala skupiny ako Oasis, Blur, neskôr aj Coldplay či Arctic Monkeys. Keď sa kapela, ktorej vplyv na tvár hudby prirovnávajú dokonca k Beatles, rozpadla, Brown sa vydal na sólovú kariéru. A žne úspechy.

Ku skupinám, na ktoré sa v súčasnosti najviac zaostrujú oči i uši poslucháčov Britských ostrovov, patrí gitarovka Klaxons. „Je medzi mladými kapelami, ktoré udávajú tón na dnešnej hudobnej scéne,“ myslí si Kaščák. Skupina získala za debutový album aj prestížnu Mercury Price.

Max Romeo poteší Pohodu jamajským slnkom. Legendárny hudobník reggae vydal prvý album už pred štyrmi desiatkami rokov. A stále sa drží svojich koreňov. „Nepotrebujem sa vymódiť, aby som dostal svoju hudbu k poslucháčom,“ citujú vyše šesťdesiatročného hudobníka organizátori.

Kráľovnou funku a soulu nazýva Kaščák americkú speváčku Sharon Jones. Zahrá s kapelou The Dap-Kings, ktorú jej ukradla slávna Amy Winehous a nahrala s ňou svoje albumy.

Najdrahšia kapela
Sobote bude dominovať najväčšia hviezda tohtoročnej Pohody – britské trio The xx, ktoré vrhne návštevníkov do snovej i krehkej hudby. „Patrí k tomu najžiadanejšiemu, čo je dnes na hudobnom trhu. A hoci by to nik nepredpokladal, je to najdrahšia skupina, aká kedy hrala na Pohode,“ povedal Kaščák.

Skupina Scissor Sisters privezie z Ameriky bláznivé a farebné retro disko vrátane celosvetového hitu I Don´t Fell Like Dancin. A zaspieva aj o drogovej závislosti či homosexualite.

Americká herečka s oscarovou nomináciou Juliette Lewis, ktorá kedysi chodila s Bradom Pittom, rozvíri na Pohode poriadnu rockovú nádielku. Označujú ju totiž za najhorúcejšiu ženu rockovej hudby.

Programové tipy na 14. ročník Pohody

Slovenská hudobná scéna
Na Pohode už tradične nemôže chýbať Collegium Musicum na čele s klávesistom Mariánom Vargom, domáca popová diva Jana Kirschner či kapela Para. Zahrá aj Puding pani Elvisovej, tridsať rokov od vzniku oslávi Chór vážskych muzikantov a 25 rokov svojej existencie si pripomenie koncertom kapela otca festivalu Michala Kaščáka Bez ladu a skladu. Lahôdkou bude svetová premiéra oratória od skladateľa súčasnej vážnej hudby Vladimíra Godára.

To najlepšie z etna
Hudbu z Konga, Nigérie i Kuby zamiešajú s modernými tanečnými štýlmi hviezdy africkej worldmusic Orchestra Baobab. Zoskupenie Abraham Inc. tvorí hviezda židovského klezmeru David Krakauer s trubkárom Fredym Wesleym a saxofonistom Alfredom Pee Wee Ellisom, ktorí spolupracovali so soulovým kráľom Jamesom Brownom. Perkusie rozbúcha skladbami z Ugandy, Tahiti i Číny maďarská Amadinda. Balkánsku elektronickú tancovačku rozpúta duo Shazalakazoo zo Srbska.

Spomienka na tragický ročník
V sobotu medzi treťou a štvrtou hodinou popoludní, teda v čase, keď sa vlani udiala na Pohode tragédia, festivalový areál stíchne. Budú ním znieť len Štyri ročné obdobia Antonia Vivaldiho v podaní Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala. Po koncerte sa na hlavnej scéne bude premietať film Pohoda 13, ktorý organizátori venovali pamiatke obetiam tragického pádu stanu Martinovi Kašákovi a Nikole Kapkovej.

Modlitby na Pohode
V nedeľu naobed padne bodka za 14. ročníkom Pohody. Na záver budú v otvorenej aréne po prvý raz v histórii festivalu znieť modlitby rôznych náboženstiev. Ekumenickú bohoslužbu budú viesť rímskokatolícky kňaz Anton Srholec, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, evanjelická farárka Anna Polcková a židovský rabín Zev Stiefel. Počas bohoslužby budú hrať Marián Varga či Dorota Nvotová.

debata chyba