Texaský Austin žije sporom o Bowieho ulicu

Texaským Austinom otriasa spor o budúcnosť názvu jednej zo starobylých dopravných tepien mesta: Bowieho ulice.

19.01.2016 07:00
APTOPIX Britain Obit David Bowie Foto: ,
Svet si pripomínal Davida Bowieho.
debata

Po nedávnom úmrtí legendárneho britského speváka Davida Bowieho (69) totiž niekoho napadlo upraviť jednu z uličných tabuliek a doplniť k názvu krstné meno popovej hviezdy.

Čin, ktorý by sa podľa agentúry AFP dal klasifikovať ako vandalizmus, však uvítal starosta mesta Steve Adler, ktorý na twitteri začal hlásať, že názov sa zmenil. Použitím slova „changes“ (zmeny) zároveň odkázal na jednu z najslávnejších Bowieho pesničiek.

Ulica sa však pôvodne volá po hrdinovi texaského boja za odtrhnutie od Mexika v 19.¤storočí Jamesovi Bowiem, takže zmena na ulicu Davida Bowieho vyvolala u množstva miestnych starousadlíkov rozhorčenie. Spor naplno pokračoval na internete, keď na ňom vznikla petícia za oficiálne premenovanie ulice. Správa mestských komunikácií totiž na svojich stránkach oznámila, že tabuľku do pôvodného stavu už o niekoľko dní upraví. „Aj keď pôvodný názov ulice právom uctieva hrdinu texaského folklóru, austinská kultúra je v ustavičnom vývine a zdá sa, že David Bowie je jej lepším odrazom,“ zdôvodnili signatári petície za zmenu názvu.

Nápad však urazil množstvo miestnych konzervatívcov, podľa ktorých sa tak znižuje historická dôležitosť Jamesa Bowieho. Zrejme ich neobmäkčila ani argumentácia, že po revolucionárovi je pomenovaná aj miestna základná škola.

Pritom speváka Bowieho s bojovníkom z 19. storočia spája viac, ako by sa zdalo. Pôvodné meno britskej hviezdy bolo David Jones, priezvisko si však umelec zmenil, aby si ho ľudia neplietli so známym spevákom 60. rokov zo skupiny The Monkees Davym Jonesom. Najskôr to pár týždňov skúšal s menom Tom Jones, potom sa rozhodol pre umelecký pseudonym s priezviskom Bowie – podľa ním obdivovaného bojového noža bowie. Tomu sa tak začalo hovoriť podľa toho, že ho v rozličných bitkách používal práve bojovník James Bowie.

Smrť Davida Bowieho vyvolala veľký zájem o jeho nahrávky. Jeho posledný album Blackstar, ktorý vydal iba dva dni pred úmrtím, sa dostal na prvé miesto v britskom albumovom rebríčku. Predalo sa z neho takmer 150-tisíc nosičov všetkých druhov. Medzi 40 najpredáva­nejšími albumami v Británii figuruje celkovo desať Bowieho platní. Na piatom mieste hitparády je výberovka Nothing Has Changed z roku 2014, na 11. mieste je zase kompilácia The Best of 1969/1974, na 14. priečke platňa Hunky Dory, na 17. priečke The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars a na 18. mieste Best of Bowie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #austin