Festival Pohoda pripomína i lunapark či obrovskú jedáleň

Pokiaľ sa chcú návštevníci zrejme najznámejšieho slovenského letného festivalu Pohoda zabaviť aj inak než hudbou, filmami či divadlom, trenčianske letisko opúšťať nemusia.

10.07.2010 10:50
Pohoda 2010 Foto: ,
Atmosféra na festivale Bažant Pohoda.
debata

Festivalový areál totiž pripomína zároveň lunapark s adrenalínovými atrakciami, ktoré lákajú aj skôr narodených účastníkov Pohody. Sťažovať sa nemusia ani gurmáni, desiatky stánkov ponúkajú klobásky, zemiakové placky, cigánsku pečienku, kukuricu, pivo, víno alebo kofolu.

Neďaleko vstupu do areálu letiska sa už od štvrtka pravidelne ozývajú ženské i mužské výkriky. Priaznivci adrenalínu totiž pravidelne nastupujú do akejsi gule, poriadne sa pripútajú a potom sa nechajú za pomoci pružných lán vystreliť do výšky desiatok metrov.

„V pohode poď, to len tak strašne vyzerá. Trochu si zakričíme a bude to,“ presviedčal asi dvadsaťročný mladík svoju priateľku, ktorá sa nevedela rozhodnúť, či do guľatej „obludy“ nastúpiť. Po niekoľkých ďalších minútach sa nechala zlomiť. Z hojdajúcej sa gule bolo napokon počuť viac kričať jej odvážnejšieho priateľa. „Bolo to šialené, ale neskôr pôjdeme ešte raz,“ neskrývala po jazde nadšenie dievčina. Výraz mladíka už taký presvedčivý nebol.

Dospelých na trojdňovom festivale priťahujú i ďalšie kolotoče, na ktorých bolo niekedy viac návštevníkov než pod pódiami, z ktorých sa ozývali bicie a gitary. Účastníci Pohody si vychutnávajú jazdu na „reťazovke“, obľube sa tešia točiace sa labute. „Keď som to tu videl, musel som sa odviezť. Bolo to, ako keby som bol znova decko. Labute som zbožňoval, bola to taká príjemná nostalgia,“ povedal ČTK tridsiatnik Peter Beňo. Tiež sa mu páčilo, že po areáli letiska sa dá odviezť rikšou.

Davy ľudí sa tlačia i pred desiatkami stánkov s občerstvením. Snáď každý druhý alebo tretí mužský návštevník Pohody pobehuje po letisku v neznesiteľnej horúčave s pollitrom piva v plastovom pohári. Na stoloch pod slnečníkmi pribúda tiež čapovaná kofola, chladená minerálka či džúsy. Dlhý rad zvykne stáť pred veľkou cisternou s vodou, ktorú ľudia pijú alebo si ju lejú na rozhorúčené tváre. Stánkari pripustili, že víno sa predáva lepšie až večer, keď zapadne slnko.

Dobrý kšeft majú tiež predavači jedla. Cigánska pečienka vyjde na 2,5 eura, klobáska je o 50 centov lacnejšia, za kuracie mäso sa platia tri eurá.

Banovať nemusia ani ženské návštevníčky, ktoré radi chodia po obchodoch a nakupujú. Priamo na letisku sa dajú kúpiť letné šaty, tričká, parochne, šatky či šperky.

Na festival Pohoda na trenčianskom letisku...
Návštevníci Pohody sa ochladzovali pod prúdmi...
+5Návštevníci Pohody sa ochladzovali pod prúdmi...
debata chyba