Pohoda bola o voľbách

Alternatívna tanečná hudba so svetelnou šou alebo pesničkár s gitarou? Priekopníci elektroniky alebo dubstepový pionier? Mladí bristkí rockeri alebo balet? Na Pohode si bolo treba vybrať. Všetko sa stihnúť nedalo. Neexistovala správna alebo nesprávna voľba. Iba množstvo možností.

11.07.2010 21:43
José Gonzáles Foto:
Švédsky pesničkár José González počas vystúpenia na 14. ročníku festivalu Bažant Pohoda 2010.
debata

Ku sviečkam klavír
Je tma, ľudia sa schádzajú pri motýlích krídlach. Kladú tu do kruhu sviečky a spomínajú na obete minuloročnej Pohody. Opodiaľ stojí na tráve klavír. Pôsobí to trochu surrealisticky. Ľudia sa pristavujú a skúšajú, ako dobre vedia ešte zahrať Pre Elišku alebo Svadobný pochod. Aj to je Pohoda. Festival, ktorému sa nešťastia tento rok vyhli a vyšlo mu aj počasie. Celé tri dni boli bez mráčika a niekedy až úmorne teplé.

Ak by hlavnú hviezdu festivalu mala určovať divácka účasť, na Pohode ňou zrejme bola americká discopopová skupina Scissor Sisters. Festival premenila na diskotéku s hitmi ako I Don’t Feel Like Dancin‘ či Fire With Fire. Polonahý spevák Jake Shears v rifľových kraťasoch s trakmi predvádzal divoké tance, speváčka Ana Matronic zase publikum dráždila, keď si počas pesničky Filthy/Gorgeous strčila celú vrchnú časť svojho mikrofónu do úst a neskôr ho dráždivo oblizovala. Scissor Sisters zároveň vyzývali ľudí, nech nezabúdajú využívať svoj hlas – aby ich bolo počuť.

Juliette Lewisovú, ktorej patrila Bažant Stage pred nimi, poznajú ľudia napríklad vďaka filmu Takí normálni zabijaci. Na Pohode sa predviedla ako rockerka. „Čo chcete robiť? Chcete so mnou tancovať alebo pozerať televíziu?“ hecovala publikum k tancu charizmatická speváčka, ktorá ponúkla aj skladby zo svojho nového albumu Terra Incognita. Ako však pripustila, pre slovenské publikum mohli byť všetky jej skladby nové.

Potešenie z Islandu
K najočakávanejším koncertom sobotného večera patrilo vystúpenie britskej indie popovej kapely The xx, ktorá bola takisto pre mnohých návštevníkov neznámou. Skupina, ktorú minuloročný debutový album vyšvihol medzi najžiadanejšie hudobné formácie, s publikom komunikovala minimálne. Hrala skladby so snovou náladou a minimalistickými aranžmánmi, ktoré dopĺňal dialóg a súzvuk ženského a mužského hlasu speváčky a basgitaristu. Skupina The xx nesklamala, hoci viac než hlavné pódium by jej hudbe pristal intímnejší priestor.

Ženský a mužský hlas sa snúbil aj na polnočnom vystúpení islandskej skupiny múm na Tesco Stage. Ženské hlasy, ktoré pripomínajú radostné „kvákanie“, ústna harmonika, elektronické žblnkanie a opäť kvákanie či pochodová melódia, tentoraz vďaka netradičným nástrojom. Skladby snové aj veselé, na počúvanie aj do tanca, plné islandskej radosti zo života. Vystúpenie skupiny múm, ktorá Slovákom zablahoželala k tomu, že na poste premiéra majú ženu, patrilo k vrcholom festivalu.

V rovnakom čase a rovnako dobre však hralo v O2 Arene aj britské hiphopové duo dan le sac Vs Scroobius Pip. Druhý z dvojice excelentne rapoval. Aj o demokracii a voľbách. Roztancovanému publiku sa zároveň ospravedlnil, že rapuje len po anglicky.

Dilemu a nutnosť voľby priniesli aj vystúpenia Crystal Castles a Josého Gonzáleza. Zatiaľčo Crystal Castles v O2 Arene svoju elektronickú hudbu podporili oslepujúcou svetelnou šou, José González si vystačil s tromi bielymi stromami, ktoré žiarili na obrazovke za ním a s akustickou gitarou. Jeho jednoduché krehké pesničky si prišlo vypočuť prekvapivo obrovské množstvo ľudí. Vystúpenie zakončil coververziami skladieb Teardrop od Massive Attack a prídavkom v podobe Love Will Tear Us Appart z repertoáru Joy Division.

Ešte minimalistickejší prístup k svetelnej prezentácii než González zvolili v piatok po polnoci elektronickí pionieri Autechre. Vystupovali bez svetelných efektov v takmer úplnej tme a ich prítomnosť na pódiu sa dala len počuť a skôr tušiť ako vidieť. V rovnakom čase zabávala početné publikum na Tesco Stage skupina Puding pani Elvisovej s charizmatickou speváčkou Slivkou.

Slovenský Ozzy Osbourne
Piatkový program mal silný rozbeh. Už o štvrtej obsadila Bažant Stage pôvodom rumunská speváčka Miss Platnum. Publikum si získala balkánskymi rytmami aj uvoľnenými choreografiami, ktoré odtancovala s dvojicou svojich vokalistiek. Hoci jej vystúpenie zhruba na 15 minút prerušili technické problémy a zdalo sa, že pokračovať nebude, nakoniec koncert, v ktorého závere publikum podľa jej inštrukcií skákalo ako jeden muž, dospievala.

Odviazané vystúpenie predviedol aj americký pesničkár Adam Green. „Ďakujem vám všetkým, že ste ma na jedno popoludnie nechali byť slovenským Ozzym Osbournom, je to ako splnený sen,“ povedal vtipný hudobník, ktorý sa počas svojho vystúpenia hádzal na natiahnuté ruky fanúšikov, jódloval a ponúkol aj svoju verziu hitu Bryana Adamsa (Everything I Do) I Do It For You.

K vrcholom piatku na Pohode patrilo vystúpenie britskej skupiny Klaxons, ktorá znie naživo lepšie než z platne. Predviedla rockovo tanečnú šou a ponúkla v nej aj pesničky z nového albumu, ktorý vyjde v auguste. Svojou energiou mnohých uchvátilo aj vystúpenie soulovej kráľovnej Sharon Jones a zaoplnený priestor pred Bažant Stage si spieval aj s Ianom Brownom.

Hrá tu Pink Floyd?
K vrcholom piatkového programu patrilo aj vystúpenie Jany Kirschner. Spievala v menšom pódiu Garnier Arény, ktorú celú obsadila a množstvo ľudí sedelo naokolo. Iní odchádzali s komentárom: „To vyriešili. No Janka to vypredala. Akoby tu hrali Pink Floyd.“ Speváčka presvedčila, že aj experimentálnejšie pesničky z jej novej platne môžu fungovať naživo a vo svojej podstate sú jednoduchými skladbami so silnou melódiou.

Okrem niekoľkých starších hitov potom zaspievala aj skladbu Women Be Wise z repertoáru Sippie Wallace, v ktorej zmeneným prejavom evokovala starosvetské bluesové speváčky.

Po minuloročnej tragédii a otáznikoch, ktoré nad festivalom viseli, štrnásty ročník festivalu programom, atmosférou, organizáciou či atrakciami dokázal, že organizátori zvolili správne, keď sa v Pohode rozhodli pokračovať.

Na festival Pohoda na trenčianskom letisku...
Štvrtkový program na Pohode lákal na vystúpenie...
+30Spevák skupiny The Stranglers.
debata chyba