Scissors Sisters: Sex je naša dôležitá téma

Tvrdia, že nie sú umelci, ale v prvom rade zabávači. Chytľavou diskotékovou muzikou však búrajú tabu. Hoci aj sexuálne. Ich líder je bývalý newyorský striptér. A hrdý homosexuál. Do celého sveta kričí, že kašle na predsudky. Aj preto Jake Shears pomenoval svoju skupinu podľa lesbickej erotickej polohy. Scissors Sisters.

12.07.2010 11:03
Scissor Sisters Foto:
Scissor Sisters
debata

Váš nový album Night Work označujú za veľmi sexuálny. Bol to váš cieľ?
Chceli sme vydať veľmi sexi album. A nahrať pesničky, aké ešte žiadna skupina nevytvorila. Cítiť z nich sexuálne vibrácie. V našej hudbe odjakživa spievame o množstve vecí. A sex je naša dôležitá téma…

… aj homosexualita. Napokon, ste onálepkovaní ako homosexuálna skupina.
Novým albumom sme sa od tohto škatuľkovania chceli oslobodiť.

Prečo? Veď za svoju orientáciu sa predsa nehanbíte, nie?
Ľudia hovorili: Aha, oni sú homosexuálna kapela! Ale čo to, dopekla, znamená? Nazývame iné kapely heterosexuálnymi? Nechceme sa škatuľkovať. Je to obmedzujúce. Chceme tvoriť hudbu, ktorá je univerzálna.

Myslíte si, že celebrity, napríklad ako vy, môžu zmeniť postoje spoločnosti? Hoci aj v otázke homosexuality?
Pravdaže. Ukazujeme, že je v poriadku byť sebou samým. Nech už ste kýmkoľvek. Stáva sa mi často, že mladí ľudia okolo dvadsiatky za mnou chodia a hovoria mi, že keď mali 15 rokov, počúvali našu muziku a my sme im zmenili životy.

Ako?
Tým, že sme jasne povedali, že sa netreba hanbiť za to, že sú napríklad aj homosexuáli. Aj ja som mal ako „pubertiak“ vzory, ktorým vďačím za to, že otvorene hovorím o svojej sexuálnej orientácii.

Cítite, že svet je aj dnes plný tém, ktoré sú tabu?
Namýšľame si, aký je dnešný svet progresívny. Pred sebou však máme ešte veľmi dlhú cestu. Svet je veľmi uzavretý. Žijem v New Yorku, kde si každý môže robiť, čo chce. A môže aj jednoducho zabudnúť na zvyšok sveta. No napríklad v takej Ugande dostala dvadsiatka gay aktivistov guľku do hlavy. A po celom svete sa dejú otrasné veci!

Takže sa zaujímate hoci aj o politické dianie vo svete?
Pravdaže. Veľmi dobre viem, čo sa deje. Žijeme v 21. storočí a do západných krajín stále utekajú homosexuáli z arabských krajín. Pretože v ich vlasti im hrozí trest smrti. Za to, že sú gayovia! Cítim, že ako človek sa proti tomu musím postaviť.

Považujete sa za politického aktivistu?
Už to, že človek priamo hovorí o tom, kto je – či už homosexuál, Indián, či moslim – je forma aktivizmu.

Populárna hudba je teda pre vás aj cesta, ako sa dostať k ľuďom a odovzdať im vaše posolstvá?
Radi spájame ľudí. A milujeme zabávať. Nehanbíme sa za to, že sme komerční, že sme populárni, že sme celebrity. Chceme dostať našu hudbu k čo najviac ľuďom. To však neznamená, že naše pesničky, hoci znejú chytľavo, hoci ich podávame vo forme šou, musia byť prázdne. Ak sa do nich započúvate hlbšie, nájdete veľa zmysluplných vecí.

Aké témy by ste ešte radi vložili do skladieb?
Môj profesor mi raz povedal dôležitú vec, ktorou sa riadim. To najlepšie, čo možno vytvoriť, musí úprimne vychádzať z vlastného života. A to si beriem k srdcu. Som presvedčený, že náš nový album je veľmi reálny a úprimný. To najlepšie, o čom spievame, vychádza z našich životov a zo sveta, v ktorom žijeme. Verím, že kým budeme na scéne, budeme spievať zo srdca.

debata chyba