Milujte hudbu! Odkázal Prince z Viedne

Ak ste náhodou pri všetkých tých koncertoch marketingových "umelcov" a pri žalostných playlistoch slovenských rádií zabudli na to, čo je to hudba, mali ste byť v utorok večer vo viedenskej Stadthalle.

14.07.2010 18:09
Ešte pred svojou veľkou šou vo Viedni vystúpil... Foto:
Ešte pred svojou veľkou šou vo Viedni vystúpil Prince na jednom z najznámejších európskych festivalov v dánskom Roskilde. Oba koncerty odohral s výbušnosťou, ktorou privádza svojich poslucháčov do vytrženia.
debata

Práve tam to totiž 157-centimetrový multinštrumen­talista, skladateľ, hudobník a producent, známy pod menom Prince, pripomenul štrnásťtisícovemu davu. Fakt, že dobrá hudba žije, potvrdil energicky a rád aj v tridsaťstupňovej horúčave. Do Viedne zavítal po dlhých sedemnástich rokoch.

V dramaturgii koncertov je, zdá sa, rovnako nevypočítateľný, ako v hudbe. Mnohí neverili vlastným ušiam, keď hneď v úvode koncertu zazneli akordy jeho najväčšieho hitu Purple rain. Nie, nebol to len vtip na úvod – po šesťminútovom intre naozaj naplno rozbalil svoju najslávnejšiu baladu z roku 1984. Takto potrestal všetkých, ktorí si dovolili prísť na koncert jedného z najtalentova­nejších hudobníkov všetkých čias neskoro.

Prince vie, že takéto výstrelky si môže dovoliť. Ani po najväčšom hite totiž jeho koncert nemal klesajúcu tendenciu. Po Purple Rain nasledovala „vypaľovačka“ z 80. rokov Let´s go crazy a hneď za tým 1999. To už začali skákať a tancovať aj obyčajne chladní Rakúšania. Melancholické balady s charakteristickým plačlivým vokálom striedali geniálne gitarové sóla a tanečné „funkovačky“.

Publikum potešil aj sexi Cream a pri skladbe Kiss už bola na nohách celá hala. Jedným z vrcholov koncertu bola balada Nothing compars to you, ktorú zaspieval spolu s Rosie Gaines. Ak by sme ich predvedenie chceli porovnať s tým od Sinnead O´Connorovej, holohlavá Írka by z toho nevyšla najlepšie. Verím, že pri tejto skladbe sa oči neleskli iba ohrdnutým milencom.
Približne po hodine a pol sa s publikom rozlúčil, aby sa o chvíľu vrátil s ďalším funky Dance 4 Me. A potom sa rozlúčil a vrátil ešte asi trikrát, čím dokázal, že chladnokrvne vykalkulované koncerty, kde si umelec príde „od noty do noty“ odohrať svoje cédečko, rozhodne nie sú jeho štýl.

Prince je na javisku šouman, geniálny inštrumentalista, ale v prvom rade hudobník, ktorý do každého tónu vkladá celé svoje srdce.

Hudbu miluje a chce, aby ste ju milovali aj vy. Asi v polovici šou nechal štrnásťtisíc ľudí skandovať I love music. Takmer trojhodinový koncert sedemnásobného nositeľa Grammy môžeme rozhodne zaradiť k highlightom sezóny.

debata chyba