Elvis na predaj: Do aukcie ide jeho klavír i ľúbostný list

V biznise s memorabíliami vládne nesmrteľný Elvis Presley. Celebritné pozostalosti sa totiž nie často vyškriabu až na sumu viac ako milión dolárov. To však neplatí v prípade kráľa rokenrolu.

29.07.2010 14:00
Elvis Presley
Veľký biely klavír bol pre Elvisa Presleyho obľúbený nástroj.
debata

V sobotu 14. augusta budú v americkom Memphise dražiť biely klavír, ktorý patril Elvisovi. Legendárny spevák ho mal doma v Gracelande a hudobný nástroj značky Knabe by mohli vydražiť aj za viac ako milión dolárov. Elvisova studnica pokladov akoby bola už roky nekonečná. Do dražby sa dostane aj jeho zmluva s vydavateľstvom RCA Records, na ktorej je podpis samotného Presleyho, jeho otca Vernona i spevákovho manažéra, plukovníka Toma Parkera. Očakáva sa, že vzácny kus papiera vydražia za viac ako 150-tisíc dolárov.

Na aukcii ponúknu aj ďalšie Elvisove predmety, napríklad jeho vlastnoručne napísaný list priateľke Anite Woodovej z roku 1958, pozlátené slnečné okuliare či zápisníky s adresami a telefónnymi číslami.
Na augustové aukcie sa môžu tešiť aj filmoví fanúšikovia. Pod dražobné kladivko sa dostane oblek Jokera, ktorý mal na sebe Jack Nicholson vo filme Batman z roku 1989. Tri kusy oranžovo-modro-zeleno-purpurového oblečenia by mali vydražiť za 15-tisíc amerických dolárov.

Vydražiť možno takmer všetko, čo celebrity ponúkajú – od harpúny, ktorú použila Sigourney Weaverová vo filme Votrelec, až po večeru s herečkou Anne Hathawayovou. Najlepšie sa na aukciách dražia predmety od Madonny, Beatles, Jimmyho Hendrixa či Kurta Cobaina a prekvapujúco sú na tom horšie napríklad pozostalosti po Michaelovi Jacksonovi.

debata chyba