Štiavnicu rozveselia operetné šlágre

Malebná Banská Štiavnica sa rozoznie Festivalom peknej hudby. A dnes bude mať veselý začiatok. Otvoria ho známe operetné šlágre.

30.07.2010 10:43
Eugen Prochác Foto:
Violončelista Eugen Prochác.
debata

V Lapidáriu na Starom zámku pod holým nebom ožije obľúbený hudobný žáner. Návštevníci sa môžu tešiť na piesne slávnych operetných skladateľov Franza Lehára či Gejzu Dusíka. Uvedie ich Metropolitný orchester so speváčkou Evou Šeniglovou. „Trojuholník Budapešť – Bratislava – Viedeň je trojuholník operety. Operetu sme síce u nás umŕtvili, ale jej tradícia by mala pokračovať. Hudba od straussovskej dynastie až cez operety je veľmi bohatá a hrávala sa po celom Slovensku. Lenže po revolúcii vyprchala, vymenili ju muzikály. A je to škoda, lebo ľudia majú operetu radi. Preto im ju prinášame,“ povedal umelecký riaditeľ a zakladateľ Festivalu peknej hudby Eugen Prochác.

V programe jeho hudobnej prehliadky, ktorá potrvá do nedele, zaznie vážna hudba i džez. A hneď v prvý deň aj populárna hudba. Ešte pred otváracím koncertom sa na Starom zámku uskutoční vernisáž diel karikaturistu a spisovateľa Ivana Popoviča, ku ktorej zaspieva legendárny spevák skupiny Prúdy Janko Lehotský.

„Na festivale radi uvádzame rôzne žánre, nielen klasickej hudby. Ide nám o pestrosť. V Banskej Štiavnici nie je pravidelný koncertný život, a tak chceme ľudí, ktorí majú túto absenciu, potešiť rôznymi koncertmi,“ vysvetlil Prochác, ktorý sám ako violončelista na festivale vystúpi. V sobotu uvedie so špičkovými kolegami čisto violončelový koncert, na ktorom predstavia diela Johanna Sebastiana Bacha, Jeana Barriéra, Luigiho Boccheriniho, Leopolda Koželuha či Ernesta Blocha. Podľa Procháca ide o skryté poklady violončelovej hud­by.

„Tento rok slávime 200. výročie narodenia Frederika Chopina a ako poctu sme vymysleli chopinovský maratón,“ povedal Prochác. Sobota bude od večera až do polnoci patriť klavírnemu maratónu. V Kostole sv. Kataríny na Trojičnom námestí zaznie takmer tridsiatka chopinovych skladieb. Uvedú ju štyria poprední klaviristi Eva Kosorínová, Jordana Palovičová, Peter Pažický a zahraničný hosť z Talianska Carlo Grante. Koncert uzrú na veľkoplošnej obrazovke aj okoloidúci na Námestí Sv. Trojice.

Nedeľa sa bude niesť v džezovej atmosfére. Promenádny koncert v kúpeľnom mestečku Sklené Teplice uvedie Classical & Jazz Art Duo. Flautista Miloš Jurkovič a klavirista Ján Hajnal do „svojho“ džezu primiešavajú aj prvky slovenského folklóru. A bodku za 11. ročníkom Festivalu peknej hudby dá Wroclaw Modern Quartet z Poľska. „Toto ženské kvarteto je veľmi dobré. Sústreďuje sa na modernú vážnu hudbu, ktorá je fenomenálna, a na koncerte ukáže, že Poľsko má geniálnych skladateľov aj v 21. storočí,“ uzavrel Prochác.

debata chyba