Recenzia: Z Toma Jonesa je Johnny Cash. Múdry starec

Jeho duchovným domovom je Las Vegas. Žiarivé mesto kasín, kadilakov, dlhonohých krások, nespútaných radovánok, zbohatlíkov a amerického úsmevu. Bol sexsymbolom. A ženy ako v tranze mu na pódium zvykli hádzať spodnú bielizeň. Lenže tieto časy Toma Jonesa sú už len spomienkou pripomínajúcou vyblednuté fotografie.

10.08.2010 07:00
Tom Jones: Praise And Blame
debata

Tiger z Walesu, ako Jonesa prezývajú, to vie. Ku cti mu slúži, že to dokáže priznať. A nehrať sa na mladíka, ktorý očaril svet – nielen svojím jedinečným hlasom, ale najmä skladbami, čo sa ľahko vrývali do uší a často boli viac dobre predajným gýčom ako umením nadaného hudobníka.

Sedemdesiatnik Jones teraz zhadzuje svoju masku. Vyzliekol sa z jagavého amerického sna a obnažil vlastnú dušu. Na novom albume Praise and Blame. Zaň mu dozaista žiadna kráska na scénu podprsenku hádzať nebude. Ale tá kráska zo 60. či 70. rokov si zaspomína aj na mladícke chyby. A mladý poslucháč sa zasa pozastaví nad múdrosťou staroby.

Tom Jones na novom albume neskrýva svoj vek. Myslí aj na smrť. Už nespieva o sexbombách. Ale bilancuje. I svoje hriechy. A zhovára sa s Bohom. Úvodná skladba What Good Am I patrí spomedzi jedenástich piesní na albume medzi najsilnejšie. Chytí za srdce. Úprimne. A viac v nej spoznať smutného unaveného muža ako niekdajšieho vychýreného šoumena lasvegaských kasín. Atmosférou pripomína hudbu Boba Dylana aj Leonarda Cohena. Ale najväčšmi sa podobá na skladbu Hurt Johnnyho Casha. A nie je jediná.

Pieseň If I Give My Soul je aj o snoch a plánoch, ktoré uleteli s vetrom, o osamelom živote, o strate blízkych, o mieri v duši. „Keď Ježišu vydám dušu, zastaví moje roztrasené ruky? Bude ma opäť milovať moje slnko?“ pýta sa Jones. O Bohu nôti vo viacerých skladbách, Did Trouble Me znie ako pocta gospelu. V Nobody Fault But Mine spieva zase ako Cash. O smrti. „Keď zomriem a moja duša zostane sama, bude to moja chyba!“ vyriekne ortieľ nad sebou samým.

Jones sa na novom albume vracia ku koreňom. Vlastným aj tým muzikantským. Vo svižnejších skladbách sa z Las Vegas vydáva na výlet do Memphisu. Znovu objavuje starý dobrý rokenrol. Najmä v skladbách Lord Help, Strange Things či Burning Hell. Autentický zvuk navráti do čias nesmrteľného Elvisa.

Jones na svojej 39. nahrávke už nepotrebuje veľkolepý a hojný zvuk celého bigbandu. Vyniká práve v intímnych skladbách. Pretože tie vynášajú do popredia jeho krásny prenikavý hlas, v ktorom cítiť rokmi nahromadenú múdrosť.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Tom Jones: Praise And Blame, Univer­sal/Island 2010

Súťaž

Novinku Toma Jonesa Praise & Blame môžete vyhrať na
www.pravda.sk/jones

debata chyba