Trickyho privítalo nepozorné publikum

Po prvý raz sa predstavil na Slovensku v klube, čo je priestor, ktorý britskému experimentátorovi pristane.

01.02.2016 12:00
30 TRICKY Foto:
Tricky mal v sobotu v KC Dunaj svoju slovenskú klubovú premiéru.
debata

Jeho sobotňajší vypredaný koncert v KC Dunaj však mohol spôsobiť rozpaky, no taký je už Tricky. Nevyspytateľný a výnimočný, pričom na koncerte sa drží úlohy šedej eminencie.

Mužská zostava

Spolupracuje s vokalistkami, ktorých spev je dominantný. Na koncertoch potom počuť Trickyho hlas skôr sporadicky a prihovára sa šepkaním. Už pred bratislavským koncertom organizátori prezradili, že na aktuálne turné k čerstvo vydanému albumu Skilled Mechanics vyráža bez vokalistky, len v pánskej spoločnosti svojho bubeníka Luka Harrisa a gitaristu, ktorým je pravdepodobne Paul Noels. Pôvodne mal turné absolvovať aj ohlasovaný DJ Milo, no zatiaľ sa na koncertoch k trojici nepripojil. Zneli aj na ženské vokály, hoci nie v živom predvedení.

Skilled Mechanics vyšiel pred dvomi týždňami a slovenskí fanúšikovia si ho mali možnosť vypočuť naživo medzi prvými, keďže turné odštartovalo len 26. januára v srbskom Belehrade. Nejde len o názov albumu. Je to nový projekt – bez speváčky. "Chcel som vytvoriť katalóg piesní, v ktorých by som sa nespoliehal na ženský vokál. No uvedomil som si, že by to bolo ťažké pod menom Tricky, pretože ľudia si toto meno bude stále spájať s tým, že používam ženskú speváčku. Potreboval som zmenu. Je naozaj dobré sa zmeniť a stále sa posúvať,“ uviedol Tricky.

Úlohu hlavných spevákov si rozdelili bubeník a gitarista. Kým Harris vládol pomalým pesničkám z nového albumu ako Diving Away či Bother, gitarista prekvapil vysokým hlasom k skladbe Parenthesis z nahrávky False Idols, ktorý pôvodne pre Trickyho nahrala newyorskká skupina The Antlers.

Tma na požiadanie

Nálada počas koncertu bola zo začiatku skôr vlažná, publikum bolo nepozorné a mnohí sa venovali hlasnej konverzácii. Dokonca dav utišoval Trickyho zvukár. Môcť sledovať bristolského hudobníka na pódiu, ako dáva pokyny kapele, užíva si vlastné skladby, je pre fanúšika zážitok. Tricky spieval "budem tvoj hrdina, budem tvoj superman“ v skladbe Hero, no v KC Dunaj si svojho "hrdinu“ mohli pozrieť iba fanúšikovia v prvých radoch. Navyše bol osvietený zopár reflektormi, čo je preňho typické, a v istom momente žiadal o ešte viac tmy. Je to pódiový minimalista, ktorý sa pokojne aj na celú skladbu otočí publiku chrbtom.

Pri niektorých kúskoch sa odviazal a šepot vymenil za spev, čo bol prípad pesničky Sun Down z predchádzajúceho albumu Adrian Thaws. Zazneli aj staršie z pesničiek ako Nothing Change, Valentine a prekvapením bolo, keď asi po trištvrte hodine poďakoval publiku, že prišlo a mechanici zmizli z pódia. Napokon sa ešte dva razy vrátili. Medzi prídavkami sa objavil aj Trickyho obľúbený cover od Breeders, ktorým položil zásadnú otázku: Do You Love Me Now? Je možné, že z bratislavského koncertu odchádzali diváci s rôznymi odpoveďami. Tricky však prišiel, odohral a potešil verných fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #KC Dunaj #Tricky