Básne žien budú znieť v hudbe mužov

Poézia žien a hudba mužov sa spoja na utorkovom koncerte, ktorý predstaví hodnotné, ale neznáme diela slovenskej vážnej hudby. A odpovie hoci aj na otázku, čo majú spoločné poetka Ľudmila Podjavorinská a hudobný skladateľ Alexander Moyzes? V bratislavskom Pálffyho paláci na Zámockej ulici bude v utorok znieť Ženská poézia v dielach domácich autorov.

31.08.2010 05:00
debata

„Na koncerte odznejú piesne, ktorých predlohami sa stali básne žien. Okrem známych poetiek – Ľudmily Podjavorinskej, po ktorej básňach siahli skladatelia Ján Levoslav Bella a Alexander Moyzes, či Maši Haľamovej, ktorej poéziu zo zbierky Červený mak zhudobnil skladateľ Ivan Hrušovský, zaznejú diela na nemecké i maďarské básnické texty,“ povedala sopranistka Eva Šušková, ktorá piesne na koncerte zaspieva. Na klavíri zahrá Peter Pažický.

Zaujímavosťou budú skladby, ktoré inšpirovala ľudová poézia. V premiére umelci uvedú desať uspávaniek od Jána Cikkera a výber z cyklu detských riekaniek Varila myšička kašičku od Eugena Suchoňa.

Utorkový koncert je jedným z cyklu Neznáma hudba, ktorý má za cieľ predstavovať hudbu domácich i svetových autorov, ktorá nie je zaradená do bežného koncertného repertoáru. „Často ide napríklad o diela, ktoré ostali v archívoch samotných skladateľov a neboli nikdy uvedené. Zo strany divákov máme pozitívne ohlasy,“ povedala Šušková z umeleckého združenia Albrechtina, ktoré koncert organizuje.

debata chyba