Adam Ďurica: Keď nie je nálada, je zbytočné to siliť

Mladý hudobník vraj popri prípravách na blížiace sa koncerty skladá ďalšie piesne. Nerád totiž podľa vlastných slov tvorí na poslednú chvíľu.

01.02.2016 18:00
Adam Ďurica Foto:
Spevák Adam Ďurica.
debata

Slovenský spevák Adam Ďurica sa popri pridaných koncertoch, ktoré ho čakajú o niekoľko dní, venuje aj ďalšej tvorbe. „Momentálne prichádza obdobie, keď už je turné viac-menej rozbehnuté a len si to zopakujeme a ideme na pridané koncerty a popritom začínam tvoriť nové veci, lebo treba byť pripravený a nie robiť veci narýchlo, to by nebolo ono,“ povedal spevák. Aj album Mandolína (2015) podľa jeho slov vznikal priebežne. „Mandolína tiež nebola o tom, že jéj, máme hit, tak poďme rýchlo vydať album. Nie, ja už som mal vymyslené v tom čase aj nejaké ďalšie pesničky,“ poznamenal.

Tvorivý proces je pre mladého interpreta niečo, čo sa jednoducho nedá zastaviť. „Keď je nálada, treba niečo urobiť, a keď nálada nie je, je zbytočné to siliť. Nie som dokonca ani ten typ, čo by si nejaké pesničky odkladal do šuflíka. Niečo by sa síce našlo, ale to by som skôr posunul nejakým iným interpretom. Rád dávam von čerstvé veci. Nehovorím, že tie odložené treba vymazať a spáliť, aj odložená pesnička môže niekoho nadchnúť, človek na nej môže nájsť niečo, čo ja na nej už nevidím, no pre mňa bola proste aktuálna vtedy, keď som ju skomponoval a skôr ma nadchne taká, ktorú som zložil tu a teraz a z ktorej mám ten čerstvý pocit. Vtedy to viem úplne inak zaspievať a inak predať a vtedy ma to strašne baví,“ podotkol 28-ročný rodák z Nitry, ktorý zvyčajne necháva inšpirácii celkom voľný priebeh a piesne skladá podľa momentálnej nálady. „Mám pocit, že každá tá pesnička je nejaká výpoveď, ktorá ide zo mňa podľa toho, v akom rozpoložení práve som a čo cítim. Také niečo potom zo mňa vyjde, môžu to byť aj smutnejšie alebo vážnejšie pesničky, môžu byť veselé, všetko závisí od nálady a všetko som to ja,“ priblížil Ďurica.

Známy hudobník je zároveň presvedčený, že svojou tvorbou dokáže osloviť takmer všetky vekové kategórie. „Som ešte mladý, ale nie úplne tínedžer a to všetko sa vo mne zmiešava, aj nejaké skúsenosti, no stále aj tá mladosť, takže si myslím, že som v takom dobrom rozpoložení, kedy dokážem osloviť aj mladších aj starších od seba. Že ešte nie som úplne starý pre tých mladých a nie som úplne mladý pre tých, čo sú odo mňa starší,“ objasnil spevák. „Na koncerty mi chodia deti, tínedžeri, dospelí a neraz na nich vidím aj staršie páry, pre ktoré napríklad taká pesnička Neľutujem môže znamenať niečo úplne iné ako pre tých, ktorí sa práve dali dokopy. To je na tom úžasné, že tie jednotlivé pesničky dokážu často vyjadriť pocity aj tých starších, aj mladších,“ uviedol Ďurica.

Detskí fanúšikovia mu však robia podľa všetkého najväčšiu radosť. „Mám veľa detských fanúšikov, čo ma veľmi teší, to je v populárnej hudbe podľa mňa veľmi podstatné. Každý popový spevák, ktorý niečo dosiahol, mal a má podľa mňa aj detských fanúšikov. Veľmi si to vážim a dúfam, že mi títo ľudia zostanú aj neskôr, že ich budem zaujímať aj o takých päť rokov. Doba je dnes totiž veľmi rýchla a často sa stáva, že tí mladí rýchlo presedlajú na niekoho iného. No i napriek tomu stále verím, že dobrá hudba vydrží. Ak sa raz podarí dobrá pesnička, tak vydrží naveky,“ dodal napokon.

debata chyba
Viac na túto tému: #hit #Adam Ďurica #Mandolína