Reelroad privezie do Bratislavy hudbu Sibíri

Aj hudba zo vzdialenej Sibíri vzbudí zimomriavky na koncerte stálice ruskej world music Reelroad. Skupina vystúpi 27. septembra v bratislavskom Divadle Heineken Stage.

22.09.2010 16:00
Reelroad
Reelroad
debata

Ruská kapela, ktorá si získala obľubu na zahraničných pódiách, prinesie do Bratislavy pôvodnú hudbu severného Ruska a centrálnej Sibíri v moderných aranžmánoch. A zážitok umocnia aj tradičné nástroje ako gusle, zhaleika či kaljuka.

Reelroad s podtitulom rusko-keltský orchester hrajú tradičnú hudbu v postľudovom štýle. Zoskupenie, ktoré vzniklo pred desiatimi rokmi v Peterburgu, však vo svojich začiatkoch čerpalo v prvom rade z keltskej muziky. V ich repertoári prevažovali piesne írske, škótske, bretónske a skladby zo španielskej Galície. Ruské motívy sa objavili neskôr, ale o to intenzívnejšie.

Obskúrne piesne, ktoré sa desaťročia spievali viac-menej utajene v oblasti Ruska, hrá kapela na tradičných nástrojoch ruskej dediny. Pre zvuk ruskej dediny je najtypickejší vokál, ktorý reprezentujú Anastasia Karaseva a Aleksandrs Dmitrijevs, obaja zakladatelia autentického dedinského speváckeho zboru Dubinuška. Zvuk dediny zosilňujú husle, gajdy, akustická gitara, flauta, basgitara i bicie.

Okrem koncertných vystúpení Reelroad učí poslucháčov aj tancovať tradičné ruské tance v kluboch a tanečných školách. Kapela sa úspešne snaží rozptýliť mýtus o tom, že tance oblasti severného Ruska a centrálnej Sibiri sú nudné a ťažké.

debata chyba