Magnetofónový pás v hlavnej úlohe. Festival Space ponúka novú hudbu

Vážna hudba, ktorá svojou originalitou vykračuje z klasických koncertných siení a nebojí sa ani experimentov, bude znieť na festivale Space. Otvorí ho 7. októbra jeden z najvýznamnejších súčasných skladateľov na Slovensku Jevgenij Iršai.

22.09.2010 18:00
Na festivale vystúpi aj zostava Quasars Ensemble
Na festivale vystúpi aj zostava Quasars Ensemble
debata

Nové dielo Schönberg Variations predstaví v premiére. A hoci nebýva zvykom, aby skladateľ uvádzal svoju tvorbu, Iršai sa na to podujal. Je totiž aj skvelým klaviristom. A moderné dielo, ktoré Iršai komponoval až sedem rokov, bude nezvyčajným zážitkom.

Isté časti totiž umelec odohrá na elektrickom klavíri a tie sa nahrajú rovno do nástroja. V poslednej variácii potom z nahrávacieho pása odznejú v náznakoch predošlé časti diela. Spojenie hudobného nástroja a magnetofónového pása vyvolalo po prvý raz rozruch v 60. rokoch minulého storočia, keď taký nezvyčajný spôsob uvádzania hudby do diela zakomponoval priekopník súčasnej vážnej hudby, americký skladateľ Steve Reich. A práve jeho legendárna skladba It´s gonna rain v hlavnej úlohe s magnetofónovým pásom, ktorá zmenila beh hudobných dejín, bude znieť na festivale Space. Popri nej si poslucháči v slovenskej premiére vypočujú aj skladby pre husle aj violončelo a magnetofónový pás. „Pripomína to akýsi starodávny dídžejing,“ prirovnal umelecký riaditeľ festivalu Ivan Šiller. Do živej hudby sa totiž mieša hudba už nahratá na nosič.

Festival počas troch dní uvedie osem koncertov, z ktorých mnohé budú slovenskými premiérami. Poslucháči spoznajú aj skladby bardov svetovej avantgardy Iannisa Xenakisa a Helmuta Lachenmanna, zaujímavého maďarského skladateľa Györgyho Kurtága, diela klasikov 20. storočia Igora Stravinského, Bélu Bartóka aj Leoša Janáčka. A Šiller pozýva poslucháčov aj preto, aby sa naučili mať radi súčasnú hudbu, pretože je odrazom tejto doby.

debata chyba