Najpredávanejšou speváčkou je Adele

Britská speváčka Adele, ktorej najnovší album "25" láme rekordy, bola v roku 2015 najpredávanejším interpretom na svete. Oznámila to dnes Svetová federácia hudobného priemyslu (IFPI).

08.02.2016 10:45
Adele Foto: ,
Speváčka Adele počas návštevy v televíznej šou Today.
debata

Spomínaný album – prvý od Adele za viac ako štyri roky – pritom vyšiel len 20. novembra a speváčka ho odmietla poskytnúť pre streamovacie služby. V USA a Veľkej Británii vytvoril nové rekordy v počte predaných kusov v prvom týždni od vydania. Titulná pieseň Hello bola zároveň prvým singlom v Spojených štátoch, ktorý bol stiahnutý viac ako miliónkrát za jeden týždeň. Šéf IFPI Frances Moore nazval album „25“ „globálnou senzáciou roka 2015“ a výkon Adele označil za „fenomenálny“.

Na druhom mieste rebríčka najpredávanejších interpretov skončil britský spevák a textár Ed Sheeran, ktorý zaznamenal rastúci úspech od vydania svojej balady Thinking Out Loud. Americká popová speváčka Taylor Swiftová, ktorý vlani rebríček viedla so svojím albumom „1989“, tentoraz skončila tretia. Prvú päťku uzatvárajú kanadský spevák Justin Bieber a britská chlapčenská skupina One Direction.

Do prvej desiatky sa ešte dostali skupiny Coldplay a Maroon 5, anglický spevák Sam Smith, kanadský raper Drake a takisto kanadský R&B spevák a skladateľ Abel Makkonen Tesfaye známejší pod pseudonymom The Weeknd.

IFPI zostavuje svoje hodnotenie na základe predaja albumov v klasických kamenných obchodoch a na internete, ako aj obratu streamovacích služieb, ale nezverejňuje konkrétne čísla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #album #Adele #pop #25